петак, 1. мај 2015.

NEPLAĆENA ČLANARINA



Za pohvalu je nastojanje novog rukovodstva ESS da se uvede red u izmirenje/neizmirenje članarine. Ako je tačan spisak koji je objavljen na blogu M. Jankovića, ove godine je članarinu izmirilo 59 enigmata. Sasvim solidno. Na tom spisku nema imena jednog člana EKK, te će naš klub uložiti prigovor, u redovnoj procedure, ali to nije predmet ovog mog obraćanja.

Na Svečanoj skupštini ESS (u februaru) sam insistirao da Predsedništvo obezbedi naplatu članarine od svih koji su svojim potpisom za sazivanje Vanredne skupštini ili učešćem u Vanrednoj skupštini NEDMOSMISLENO izjavili da su članovi ESS. Oni moraju da plate članarinu i za ovu i za prethodnu godinu, inače će se tačnim pokazati moja tvrdnja da su izbore izvršili neki slučajni prolaznici. Ne mogu učestvovati u disciplinovanju članstva oni koji su članarinu platili prvi put pre mesec dana i nikad ranije. Odgovornost je na novom rukovodstvu. Na sledećoj skupštini tražiću tačan izveštaj ko od navedenih nije izmirio članarinu, da se zna, i da se pokrene pitanje odgovornosti.

NEPLAĆENA ČLANARINA ZA 2014. I 2015. GODINU
1.Ljubiša Banović
2.Karlo Vereb
3.Vojin Vukšić
4.Momir Vučenović
5.Milena Dimović
6.Voja Dodevski
7.Vladimir Koprivica
8.Raša Maksimović
9.Nenad Matić
10.Milenko Mijatović
11.Jovan Novaković
12.Nikola Pešić
13.Marjan Radaković
14.Mira Rančić
15.Dragan Ristić
16.Danica Stojimirović
17.Rajko Kuzmanović
18.Stojimir Talijan
19.Žika Jevtić
20.Anica Milošev
21.Dragan Radosavljević
22.Marko Radisavljević
23.Radomir Mićunović


NISU IZMIRILI ČLANARINU ZA 2014. GODINU
1.Željko Dimović
2.Miroslav Živković
3.Zorica Jakovljević-Lazarević
4.Aleksandar Janković
5.Mile Janković
6.Miroslav Lazarević
7.Duško Lazić
8.Dragan Lojanica
9.Dragan Matović
10.Cvetko Mitić
11.Zoran Radisavljević
12.Mirko Rančić
13.Ivan Rudić
14.Radomir Stanojević
15.Ratko Stojković
16.Milutin Tepšić
17.Miodrag Tošić
18.Novo Zekić

To je dug prema ESS. Nije mnogo, ali nije ni zanemarljivo. Ako već uvodimo red, hajde da ga uvedemo!
Izvinjavam se ako sam nekoga uvrstio na ovu listu, a on je već platio članarinu.Upoređivao sam javno objavljene spiskove. Možda su mnogi, ili SVI, izmirili članarinu, a da rukovodstvo ESS o tome nije obavestilo javnost.

Slavko Bovan


39 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovo je moje lično obraćanje!

Belirac је рекао...

Članarinu za 2014. godinu su platili:
Milorad Živanić,
Vladimir Šarić,
Gordana Jovanović-Šarić,
Radomir Stanojković,
Krsta Ivanov,
Jovan Vuković,
Radomir Matić,
Zoran Milošević,
Ljubislav Drakulić,
Milenka Marjanović,
Milosav Marjanović,
Slavko Bovan,
Jovan Nedić,
Verica Rajović,
Miodrag Ivanišević

Sa ''onog'' spiska je sa članarinom, dakle, samo Milosav Marjanović, ali on nije ni tražio izbore već samo skupštinu!

Izvor: "Saopštenje..."

Belirac је рекао...

Još samo da neko objavi "onaj" spisak!

Slavko Bovan је рекао...

Jovane, ovo je taj spisak:
01. Ljubiša BANOVIĆ, EK NZ
02. Karlo VEREB, EK NZ
03. Vojin VUKŠIĆ, EK NZ
04. Momir VUČENOVIĆ, EK NZ
05. Željko DIMOVIĆ, ED dr ĐN
06. Milena Dimović, ED dr ĐN
07. Voja DODEVSKI, EK Valjevo
08. Miroslav ŽIVKOVIĆ, EK NZ
09. Zorica Jakovljević-Lazarević, EK NZ
10. Aleksandar JANKOVIĆ, EK NZ
11. Mile JANKOVIĆ, ED dr ĐN
12. Vladimir KOPRIVICA, EK Valjevo
13. Miroslav LAZAREVIĆ, EK NZ
14. Duško LAZIĆ, EK NZ
15. Dragan LOJANICA, EK NZ
16. Raša MAKSIMOVIĆ, EK Valjevo
17. Milosav MARJANOVIĆ, EK Valjevo
18. Nenad MATIĆ, EK Valjevo
19. Dragan MATOVIĆ, EK NZ
20. Dušan MIROSAVLJEVIĆ, EK Braničevo
21. Cvetko MITIĆ, EK NZ
22. Branislav NIKIĆ, EK Braničevo
23. Jovan NOVAKOVIĆ, EK Braničevo
24. Nikola PEŠIĆ, EK Niš
25. Marjan RADAKOVIĆ, EK Niš
26. Zoran RADISAVLJEVIĆ, ED dr ĐN
27. Mira RANČIĆ, ED dr ĐN
28. Mirko RANČIĆ, ED dr ĐN
29. Dragan RISTIĆ, EK NZ
30. Ivan RUDIĆ, ED dr ĐN
31. Radoslav STANOJEVIĆ, EK Valjevo
32. Danica STOJIMIROVIĆ, EK NZ
33. Ratko STOJKOVIĆ, EK NZ
34. Milutin TEPŠIĆ, ED dr ĐN
35. Miodrag TOŠIĆ, EK NZ

Slavko Bovan је рекао...

Veliko je podudaranje sa ovim mojim NISU PLATILI ČLANARINU!

Бранислав Никић је рекао...

Samo da obavestim javnost da smo ja i Dušan Mirosavljević iz EK Braničevo platili članarinu i za 2014 i za 2015 godinu odjednom. Sve ove godine unazad, članovima ESS su se smatrali i oni koji su platili članarinu i oni koji nisu, pa to ne može biti razlog za bilo kakvu kritiku. Srećom, pa je izabrano novo rukovodstvo na dobrobit enigmatike i enigmata, pa je počelo da ispravlja ono što je bilo loše.

Slavko Bovan је рекао...

Bane, hvala što si se oglasio. Ispravljam odmah, uz nadu da će svi sa spiska svijediti tvoj primjer.

Slavko Bovan је рекао...

Složio bih se sa Banetom da treba ispraviti sve što je loše.
Loše je npr. predstaviti se da si član ESS, učestvovati u radu, a nikada ne platiti članarinu. Takvih ima dosta na spisku. To jeste suština moje "prozivke". Svi dobro znaju o čemu govorim.

Slavko Bovan је рекао...

...i bilo bi dobro da se objavi spisak svih koji su platili članarinu (i) za 2014. godinu.

Slavko Bovan је рекао...

...i takođe treba ispraviti sve što navodno, nije imalo kriterujume, ali koristeći takođe nepostojeće kriterijume.

Ako je potrebno da se zadovolji nečija fiks-ideja treba ponoviti glasanje 4-5 puta. Doduše nije jasno zašto se preispituju odluke iz zadnje dvije godine. Ni 2012. ni 2011, ni 2010, ni 2009. nisu pale u zaborav. Valjda nisu?!

Mnogo je presedana koji će nam u sadašnjosti i budućnosti zadavati glavobolju.

Quizmaster је рекао...

Nema nikakvog problema da se preispitaju i te ranije odluke, ali prethodno bi trebalo da objasniš ko je to i na koji način oštećen pomenutih godina. Pri izboru najuspešnijeg učesnika SES oduvek se gledao broj zlatnih, pa zatim srebrnih i bronzanih medalja osvojenih u pojedinačnoj konkurenciji i ta nagrada uvek je pripala enigmatima koji su je zaslužili. Da imam saznanje da je ranije nešto bilo neregularno, spomenuo bih svakako i to.

U svojoj žalbi naveo sam činjenice koje su nepobitne, da smo Sreten Perić i ja imali najbolje pojedinačne učinke u zvaničnim disciplinama (za koje savez dodeljuje pehare i koje se tradicionalno vrednuju prilikom dodele tog priznanja). Nema tu nikakvog presedana, već je reč o poštenoj odluci. S vremena na vreme i na raznim sportskim i drugim takmičenjima, gde se utvrde nepravilnosti, dešava se da budu promenjeni plasmani. Budući da tebi nije oduzet pehar (što se obično radi u sličnim situacijama), trebalo bi da budeš zadovoljan ovakvom solomonskom odlukom i deobom priznanja sa Perićem.

Quizmaster је рекао...

Inače, mislim da sam rekao više puta (dva puta sigurno, na skupštini u Boru i u "Mažestiku") da sam uplatio prošlogodišnju članarinu ESS. To je potvrdio i sekretar saveza, Vladimir Šarić.

Slavko Bovan је рекао...

Ko zna da čita, sve mu je jasno. U zapisniku stoji da je predesništvo glasalo i da je rezultat bio 7:7 (a dvojica lično zainteresovanih su glasali za). Dragi prijatelji i kolege, to vam naški govorći znači: Zahtev ZR nije dobio dovoljan broj glasova i odbija se. Neeee, onda se pristupilo novom glasanju, a vjerovatno bi se pristupilo novom i novom i novom glasanju sve dok se ne bi usvojilo ono što je "jednino ispravno", ondosno ono što ZR smatra da je tačno.
Ako tada nisu postojali kriterijumi, koji su sada kriterijumi usvojeni. Kada sam pomenuo da probate provjeriti na taj način što biste uzeli novousvojeni pravilnik pa izračunali, naravno da to niste uzeli u obzir, jer bi onda bilo vrloooo nezgodno po revizioniste. Brojevi bi pokazali nešto sasvim drugo od glavnog argumenta - "Zoran smatra!".
U ovome nije nevažna činjenica da je sastanak sazvan tajno, jer bi se moglo desiti da ja dođem i branim stavove, pa pojedinci na ponovnom (da li je to bilo 4. ili 5. glasanje) ne bi promijenili odluku i popustili pod prtiskom "snage argumenata".

Slavko Bovan је рекао...

Takođe, lijepo bi bilo da neko pomogne i pobroji plasmane u svim disciplinama; SB i SP u Vranju, te SB, ZR i DK u Boru. Ja sam pozaboravljao kako je TAČNO bilo, a sada nemam vremena da kopam po arhivi.
Pošto ću, svakako, uložiti prigovor na ovu tendencioznu odluku, predsedništvo će ponovo morati da se pozabavi ovom odlukom, koja bi, po meni, bila krajnje marginalna da nije šta jeste. Što se tiče ranijih prvenstava, nije me briga, kao ni za ova prethodna dva, ali podsjetiću da je ZR veliku buku dizao oko proglašenja Baneta Nikića u Kikindi, a ne njega. Sada ga naprasno više ne interesuje to pitanje (treba jadan glas u Predsedništvu ili je u pitanju nešto drugo). Sada se još može reći da nije bilo tako!
Takođe, na jednim ranijim susretima, na samim susretima je zapaženo da nije (obrati pažnju!) dobro izrečunato te da je pehar dodijeljen XX umjesto SB. Čak je bilo i pokušaja da se "nepravda" ispravi na licu mjesta, ali nisam dozvolio, jer jednom usvojena odluka, treba da ostane. Pehar je nevažan. Sada, kada preispitivate sve, onda preispitajte sve, a ne samo ono za šta se zlaže ZR (kome ste očigledno potpali pod uticaj, iz vama znanih razloga).

Slavko Bovan је рекао...

Naravno, ne interesuju ZR samo prošli plasmani. Njega interesuju i budući. Stoga se mijenja tek usvojeni pravilnik (Jer ne valja pošto pokazuje da bi izvjesni SB "smotao" pehar i u Vranju i u Boru, a postoji bojazan i na narednim susretima). Treba sve prilagoditi onome kome se treba klanjati. Naprasno se izbacuje kvizovka, a ostavlja šah. Hmmmm, zanimljiva kombinacija (Da l' SB igra kvizovku ili šah? Koja je od ovih disciplina bliža enigmatici?).
Izbacuje se i kviz, a rebusi postaju revijalni (Hmmmm, da l' to bijahu discipline u kojima je onaj pacer SB pobijedio u Boru?)

Znači sve treba preispitati, što traži ZR! A kad neko traži od ZR da objavi rezultate glasnja takmičenja koje ZR smišlja, određuje pravila, zadaje, raspisuje, žirira, sudi, broji glasove, proglašava pobednika,...) onda ne može! Tada će dobiti gomilu najvećih uvreda, pa makar on bio potpredsednik ESS-a, koji po pitanju ovog skandala ne održava ni tajne ni javne sednice.

Hajde ljudi dozovite se u pamet!

Quizmaster је рекао...

Ljudi iz Predsedništva ESS razmenjuju mejlove i razmatraju aktuelnu problematiku, čuju se ponekad i telefonom. Pošto se pokazalo da takva komunikacija otežano funkcioniše, Aco Janković je sazvao sednicu, da se u otvorenoj razmeni mišljenja donese niz važnih odluka. Kad je došao na red moj predlog, zahvaljujući tome što su iznete neke nepobitne činjenice, dva člana predsedništva (Mile Janković, Vladimir Šarić) promenili su svoje prethodno mišljenje i moj predlog je na glasanju usvojen prostom većinom 6:3. Bilo bi i 7:3 da Ljubiša Banović nije otišao sa sednice, a sa predlogom su se slagala još dvojica njih koji nisu doputovali u Beograd. Ovde je još bitno naglasiti da je jedina argumentacija onih koji su bili protiv "da se ne vraćamo u prošlost, šta je bilo - bilo je", a niko nije mogao da ospori da nisam u pravu.

Ne znam samo na koju foru si ti uspeo da postaneš diplomirani pravnik, kad ubeđuješ ljude da treba primeniti neki naknadno izmišljeni pravilnik na takmičenja koja su ranije održana?! Kad se gleda neka žalba, merodavno je samo to što se ranije posmatralo na takmičenju (a na Susretima enigmata Srbije to je bio broj zlatnih, pa srebrnih i bronzanih medalja). Čak i kad bi se posmatrao taj izmišljeni pravilnik (što je samo po sebi nonsens), bio bih uspešniji od Dinka Kneževića, pošto bih u takvom merenju imao 11 bodova u pojedinačnoj konkurenciji (5 za sastavljanje zagonetaka, 4 za anagrame, 2 za šah), naspram njegovih 10 (6 za sastavljanje zagonetaka, 4 za rešavanje). Tvoji navodni "argumenti" su budalaština i treba da te je sramota što pišeš takve gluposti.

Quizmaster је рекао...

Što se tiče takmičenja u Kikindi, ja sam odavno javno priznao da mi u prvom trenutku nije bilo drago što sam, i pored četiri pobede na takmičenju, ostao bez priznanja da sam najuspešniji učesnik SES. Međutim, kad sam malo bolje sagledao činjenice (da su tri discipline bile nezvanične i da nisu mogle da mi se računaju), konstatovao sam da je ipak Branislav Nikić bio taj koji je, sa dve zlatne medalje, najuspešniji učesnik SES u Kikindi.

Dakle, ni tu nema ništa sporno. Priznao sam da sam pogrešio, a sad je Predsedništvo ESS priznalo da su u Vranju i Boru primenjeni neki nepostojeći kriterijumi i da je moja žalba bila osnovana. Mogao bi i Slavko Bovan (samo da je pošten) da prizna te činjenice, ali njemu je bitnije od poštenja to da se inati i da meni pakosti.

Slavko Bovan је рекао...

Možda ja i pišem gluposti, ali činjenice su čudo.
1. Rezultat glasova za tvoj mnogostruko ponovljeni prijedlog, na najnovijem glasanju bilo je 7:7 (s tim što su tu tvoj i Sretenov glas). Dakle, prijedlog nije usvojen!
2. Perić (kako piše u zapisniku) jeste glasao ali je kazao da ne bi da njegov glas bude presudan. Dakle, 6:7. Prijedlog nije usvojen.
3. Sjednica je tajno sazvana. Ponovo se glasa za već nešto što je odbijeno (7:7). Ti si mogao da "argumentovano" isnosiš svoj stav, i vjerovatno bi ga iznosio do sudnjeg dana, dok se ne dobije rezultat koji tebi odgovara. S druge strane, mene niko nije pozvao iako se mene ticalo nekoliko tačaka dnevnog reda. Možda bih i ja imao šta da kažem. Dakle, tendenciozno.
4. Kažeš da se ne može naknadno uzimati u obzir nekakvi pravilnici. Slažem se! To znači da je odluka u Vranju i Boru ispravna.
5. Koji su se sada argumenti koristili za preispitivanje osim "Zoran tvrdi"?
6. Pravilnik koji je usvojio ESS (ne ja!) predložio sam samo kao "pomagalo". Pošto bi rezultat po pravilniku bio sledeći:
Vranje: SB 18 poena a SP 13
Bor: SB 18, DK 17 a ZR 14
Zaključili ste da ni taj pravilnik (Citiram ESS: "koji će ubuduće razrešiti mnoge dileme") nešto malo drugačije oslikava tvoje "argumente", naprasno je odlučeno da se pod hitno menja pravilnik koji je na snazi svega nekoliko dana.
7. Najgore istresanje đubreta po meni je bilo povodom Susreta u Kikindi.Tada jedva preživjeh paljbu po internetu jer sam ja lično (iako je i tada odlučivao ESS) tebi oteo pehar i dao ga Banetu. Tada sam bio (da podsjetim između ostalog, "Kikindsko đubre"). Sada to ne pominješ. Zašto? Po čemu se Kikinda razlikuje od Vranja i Bora? Sada pišeš da si naknadno sagledao situaciju! (he-he).
Vjerujem da će neko naknadno sagledati i novonastalu situaciju.

PS. Je l' to ne radi ŠMEK?

Slavko Bovan је рекао...

Što se tiče Vranja neko (mene su informisali da su to bili: Milorad Živanić, tadašnji predsednik ESS, Nikola Pešić, tadašnji i sadašnji potpredsednik ESS, Vladimir Šarić, tadašnji i sadašnji sekretar ESS, kao i Miodrag Tošić i Aco Janković, sadašnji predsednik ESS) da je moj učinak:
1. mesto u rešavanju (pojedinačno)
3. mesto u sastavljanju (pojedinačno)
3. mesto u kvizovci
4. mesto u sastavljanju anagrama

za nijansu bolji od Sretenovg
1. mesto u sastavljanju
1. mesto u kvizovci

Zašto su tada odlučili tako, sa sada su se (neki) 2-3 godine kasnije osvestili, to je pitanje za njih.

Slavko Bovan је рекао...

Nije nevažno napomenuti da je činjenica da smo u sastavljanju isti broj bodova imali Rešad, Sreten i ja, te da su naknadno većali kako napraviti poredak. "Komisija" (ne gore pomenuti!) su sjedili na 2 metra od stola za kojim smo bili Zlatan, Rešad, ja i još poneko.
Jasno se čulo sledeće: "Slavko je već pobedio u rešavanju, hajde da njega stavimo na treće mesto,..." a onda su između Rešada i Sretena odlučili da Sreten bude prvi, a rešad drugi. Tada (a i sada) nama trojici (Rešadu, Sretenu i meni) to je bilo nevažno. Svima bi bilo nevažno da nije, šta jeste.

Quizmaster је рекао...

Pošto kenjaš ljudima da je novi pravilnik takmičenja skrojen po mojoj meri, onda bi bilo logično reći i to da je onaj bivši (čiji kreator si bio ti i koji se iznebuha pojavio na sajtu ESS, bez prethodne diskusije) bio prilagođen tvojim ambicijama.

Naime, u njemu je pisala totalna glupost (a sa time su se na sednici složili svi članovi Predsedništva ESS) da se za najuspešnijeg učesnika Susreta enigmata Srbije ubuduće računaju i ekipni plasmani?! Nema nikakve logike da neko ko nije bio najbolji u pojedinačnim disciplinama može da dobije pojedinačnu nagradu samo zato što je imao bolju klupsku pomoć u odnosu na svoje konkurente.

Znamo i zašto si predložio tako nešto - jer si bolesno ambiciozan i praviš neki drim-tim od enigmata iz inostranstva. Nije ti dovoljno samo to da budete ekipno najbolji, nego bi hteo da ti ekipni plasmani utiču i na pojedinačnu nagradu. E, pa ne može, moraćeš se potruditi da svojim sopstvenim rezultatima, u direktnom duelu sa konkurentima, zaslužiš to priznanje.

Rebusi, iz sasvim razumljivog razloga, ne mogu da budu ni pojedinačna disciplina (jer rade se u parovima) ni ekipna (jer su ekipe na ostalim takmičenjima tročlane). Meni ovakva promena pravilnika ne odgovara, jer sam i tu veliki kandidat za prvo mesto.

Za takmičenje u kvizovci (gde sam već bio pobednik) takođe je dato logično obrazloženje. Ne vidim ni tu razloga da se nešto buniš, jer priredićemo veliki šampionat Srbije u kvizovci, na kome možeš da pokažeš koliko vrediš (a ne ovo smešno takmičenje u superkvizovci na kome se prijavi četvoro ljudi, pa čak ni onda ne pobediš, nego te iznenadi Sreten Perić).

Kako ja održavam svoja takmičenja, to ne treba da te se tiče, jer poslednjih godina ne učestvuješ na njima, a takođe ni sam kao organizator ne daješ tabelarni prikaz ocena glasača. Pobeđivao sam na gomili konkursa u časopisima i na raznim takmičenjima preko interneta i uživo, tako da ljudi znaju koliko vredim i kvalitet takmičarskih radova je najbolji dokaz da je sve regularno. Na takmičenjima koje organizujem ni ne učestvujem uvek, a vrlo rado sam prepustio da jedne sezone domaćin Međunarodnog prvenstva Srbije bude Ivan Andonov. Najlakše je srati po organizatoru, a kad pitam ko bi hteo da se bakće sa organizacijom, da troši svoje vreme i energiju i da daje iz sopstvenog džepa nagrade, onda dobrovoljaca nema.

Slavko Bovan је рекао...

Možda ja stvarno radim to što ti tako poetski izreče u prvoj rečenici, ali vidim da vrlo argumentovano barataš "argumentima".

Pravilnik sa tabelarnim prikazom je djelo Ace Jankovića, a ne moj. Vjerujem da će Aco smoći snage da to potvrdi, ili će opet svi da šute te će naknadno izdati Apel!

Ne pravim ja nikakv drim tim već se EKK neki dragi ljudi dobrovoljno prijavljuju. Nadam se da će neko od njih da se oglasi i kaže kakvim sam ga mukama podvrgao pa da zatraži učlanjeje u EKK.
Vjerovatno ljudi prepoznaju u Kikindi zdravu sredinu. To što nas ima za 3-4 jake takmičarske ekipe to samo može da imponuje Enigmatskom savezu Srbije. Kako stvari stoje, meni će biti mjesto u drugoj ekipi, jer imamo mnogo jak A-tim. Radostan sam zbog te činjenice jer volim biti u društvu ljudi koji su bolji od mene.

Tačna ti je i tvrdnja da ne objavljujem tabele sa ocjenama sudija. Tačna kao i većina "argumenata". To se lako može provjeriti da li ispod objava stoje linkovi sa tabelama ili ne. Možda je to totalno nevidljivo samo onima koji ne žele da vide. Možda će se neko osmjeliti da kaže: "Daaa, vidio sam tabelu kod Slavka uvijek, a kod Zorana nikad"

Tačno je da me ne interesuju takmičenja koja organizuješ, raspisuješ, određuješ pravila, žiriraš, sebe proglašavaš pobjednikom, a onda kada ti neko traži da objaviš ocjene sudija, okomiš se na neopreznog radoznalog pitača.

Jedino bi, možda, trebalo ESS da interesuje kako se ti to obraćaš starijem kolegi (koji je i potpredsednik ESS) samo zato što se drznuo da traži uvid u rezultate glasanja koje ti kriješ kao zmija noge i tražiš taksu da vaša preuzvišenost objavi ono što je sasvim normalno za svako takmičenje. Ne pamtim da si ikad objavio rezultate žiriranja, ali zato jesi tražio preispitivanje tuđih odluka i razne žirije proglašavao nekompetentnim.

PS. Radi li ŠMEK?

Quizmaster је рекао...

Ja poganije osobe od tebe nisam sreo u životu.

Ako je Predsedništvo ESS donelo odluku da si ravnopravni pobednik sa Perićem (odnosno, nije ti oduzeta titula) sa kojim moralnim pravom protestuješ zbog takve odluke? Hoćeš po svaku cenu da budeš bolji od skromnog i nenametljivog Perića? Ili ti je, poganom kakav jesi, još bitnije da ja (koji sam završio i u bolnici zbog raznih nepravdi u životu) kidam i dalje svoj želudac?

Ako neko prihvata svoju grešku i hoće da je ispravi (a potpuno je očigledno da su dva Perićeva pehara bolji učinak od tvojih plasmana u Vranju), onda ti ljudi treba da se pohvale, a ne da se kritikuju zbog promenjenog mišljenja. Zato moram još jednom da kažem - svaka čast ljudi, smogli ste snage da pošteno sagledate činjenice i da donesete pravu odluku, kojom niko nije oštećen.

Nemoj da opet obmanjuješ ljude i da računaš neke ekipne plasmane retroaktivno, jer za ovu problematiku je bitan samo broj pojedinačnih zlatnih, srebrnih, pa bronzanih medalja. Ako je rečeno da neki pravilnik koji si ti smućkao "treba da ubuduće reši dileme", to ne znači da se tim pravilnikom mogu rešavati žalbe koje se odnose na ranija takmičenja. Za ta takmičenja se može posmatrati samo ono što je tada bilo merodavno.

Ja ne znam šta tebi nije jasno u vezi glasanja, jer ono što je prvobitno zamišljeno (da se dogovaramo preko mejla i telefonom) pokazalo se nepraktičnim i nedovoljno kvalitetnim načinom rada, stoga je Aco Janković sazvao sednicu u Beogradu i tu su donete zvanične odluke. Pošto sam član Predsedništva ESS i nije formirana nikakva specijalna komisija koja će da donese odluku o mojim predlozima, imam prava da glasam za ono što predlažem, ne moram da budem neutralan. Mogao je da glasa i Perić (ali se nije pojavio u Beogradu).

Slavko Bovan је рекао...

A zašto niste mene pozvali, makar da sjedim na optuženičkoj klupi? Mene su na fakultetu učili da i najgori kriminalac ima pravo na odbranu, a kamo li kolega o kome po milioniti put raspravljamo jer smeta tebi (zaboga, njegovom veličanstvu) to što mu se povremeno suprotstavim (i to u svojoj kući!).

To što su naknadno promijenili mišljenje neki ljudi, šta nam garantuje da neće opet promijeniti mišljenje, npr. na skupštini koja će kao drugostepeni organ razmatrati moj prigovor.

Naravno, ništa protiv Perića nemam (naprotiv). Da su tada (Živanić, Pešić, Šarić, Tošić i A. Janković) odlučili da je Sretenovih

1. mesto u sastavljanju
1. mesto u kvizovci

bolje od mojih
1. mesto u rešavanju (pojedinačno)
3. mesto u sastavljanju (pojedinačno)
3. mesto u kvizovci
4. mesto u sastavljanju anagrama

...ja bih tada i sada kazao da je odluka u redu. Ovako kada je donijeta na tvoje uporno insistiranje da se glasa 743 puta sve dok se ne izglasa, povlači moje insistiranje na tome da NE BERE DA BIDNE! Koliko sam informisan, otišao je već na adresu ESS najmanje jedan prigovor (ne moj).

Lično mislim da je odluka iz Vranja sasvim u redu i kada se ne računaju ekipni plasmani, ali i kada se uzme u obzir i rezultat takmičenja u sastavljanju.

To da li sam pogan ili ne je nevažno. Neki ljudi misle da nisam. Takođe je nevažno da li ti misliš da sam pogan.

Savjet starijeg, uspješnijeg i pametnijeg kolege (mene) tebi: Kloni se stresa. Ako te nervira to šta pišem na svom blogu, a ti se posveti svome. Kako ja tebe ne uznemiravam na tvom blogu, čak i kada bez dozvole preuzimaš materijal sa tebi mrskog TIO.
I spavaj malo više! Nije zdravo što džedžiš uz TIO danju-noću. U konkretnom slučaju, pošto sam administrator u prednosti sam. Meni stižu poruke kada stigne novi komentar pa ne moram da kampujem 24 sata. Evo, npr. danas imam dan odmora od svega, pa i bloga. Samo kada mi zapišti poruka, dođem da ti kažem nekoliko riječi i uveselim čitače i donosioce Apela!

Quizmaster је рекао...

Vidimo opet na delu tvoje tipično spinovanje, koje uvek primenjuješ kad nemaš valjanih argumenata za diskusiju. Taktika je jasna - ako već ne možeš da opovrgneš to da je izbor najuspešnijih takmičara u Vranju i Boru protekao neregularno (sa čime se složilo i Predsedništvo ESS), onda pokušavaš da diskusiju što više širiš i da je razvodnjavaš, kako bi čitaoci i zaboravili oko čega smo zapravo počeli da se raspravljamo.

U tu svrhu nije loše ni da malo plasiraš neke insinuacije, jer to em je zlobno, em ne moraš da izneseš čvrste dokaze. Srećom, pa ljudi znaju da nisam samo vrhunski takmičar, nego i to da sam u proteklih 15 godina organizovao preko sto izvrsnih takmičenja, koja su svojim kvalitetom uvek nailazila na brojne pohvale. U svakom slučaju, nemam nameru da menjam koncepciju tih takmičenja i da nešto dokazujem zlonamernim osobama, koje su u stanju da pričaju o nameštaljci, ali zato nemaju hrabrosti da svoju neutemeljenu optužbu provere na vrlo jednostavan način - tako što će zavući ruku u svoj novčanik. Svesni ste svi da bi to bilo bacanje novca i da je kod Zorana sve pošteno, jer nisam ja prevarant kao tvoj jaran Živanić (sa kojim i dalje tesno sarađuješ i svim silama pokušavaš da ga uguraš nazad u savez).

P.S. Ne razumem ono pitanje koje ponavljaš, jer moj blog ŠMEK radi i čitaoci šalju svoje komentare.

Slavko Bovan је рекао...

...a ti si bio u Vranju?

Ovo za tebe nerazumljivo pitanje na prost jezik znači: Ako ŠMEK dobro radi zašto imaš potrebu da ovdje ridaš suze?

Slavko Bovan је рекао...

Moram dodati da ti je inovacija sa uvođenjem takse od 300 evra, pronicljiv potez. Ih, đe se rukovodstvo ESS ne dosjeti da to isto traži od tebe?! To bi znatno popravilo finansijsku situaciju u savezu koji hrli u konsolidaciju.

Krsta Ivanov је рекао...

Samo da dodam na ovu vašu prepisku ili prepirku, da će ES EK "Bor" uputiti zahtev organima Saveza, da odluku Predsedništva od 26.04.2015, o dvostrukim pobednicima u Vranju i Boru poništi, neutemeljena, a koja je doneta prema Zapisniku,samo zato što Zoran R. "smatra da su ta dva takmičenja bila nepravedna. Osnovni razlog je nedoslednost u ocenjivanju pojedinačnih i ekipnih medalja pri čemu je uzimana verzija vrednovanja koja je bila na njegovu štetu i štetu Sretena Perića" Ja smatram, kao organizator, da je bilo sve u redu! Ko je u pravu na osnovu "SMATRAM"?
Do konačne odluke o dvostrukim pobednicima, koliko puta se glasalo? I tu ima propusta. Kako je moguće i gde ima da neko sam za sebe glasa pri odlučivanju o svom plasmanu? Ima u ESS!
A evo kako je reagovao RZ na traženje N. Pešića da stavi na javni uvid rezultate takmičenja koje je Zoran ili ...organizovao. "Na mnogim cenjenim enigmatskim i neenigmatskim takmičenjima u svetu saopštavaju se samo plasman i poeni takmičarima, a organizatori nemaju nikakvu obavezu da daju ocene na uvid sumnjičavim osobama...to je tvoj problem i govori koliko si ti neobjektiavan. ---...Odredio sam da ta cena bude 300 evra, ako je Nikola hrabar da laprda onda nek stisne petlju i uplati taj novac. ... Da popustim neću ne zato što nešto skrivam. nego jer je princip u pitanju. Zamislite na šta bi ličilo, na primer, redakcije "Kviskoteke " ili... moraju da odgovore svim tvrdoglavim budalama da im dokazuju zašto nisu osvojili bodove u jakoj konkurenciji" KOLEGIJALNO, NEMA ŠTA???
Pitam, zašto je Predsedništo pokleklo pred zahtevom "SMATRAM" i na taj način ukaljalo-omalovažilo stečeni ugled ENIGMATSKOG SAVEZA SRBIJE?
Princip poštovanja ugleda - "Ceo svet je video da je Maradona GOL dao rukom osim sudija, ali FIFA je zaštitila svoj UGLED i ugled žirija-sudije i nije poništila njihovu odluku"
U kom smo svetu mi odnosno naš ESS? Kako on poštuje i štiti svoj ugled i ugled svojih sudija-žirija???
Nema nameru da dalje polemišem sa bilo kim vezi odluke Predsedništva, neka SUD ČASTI, NADZORNI ODBOR I SKUPŠTINA ENIGMATSKOG SAVEZA SRBIJE DAJU SVOJ SUD - ODLUKU.

Slavko Bovan је рекао...

Hvala Krsti na komentaru.
Da nije bilo njegovog komentara neki slučajni prolaznik bi mogao zaključiti da smo Dinko i ja sami sebi dali pehar, a onda nas je ZR uhvatio u nečasnoj radnji i napokon ispravio strašnu nepravdu.

Quizmaster је рекао...

Dragi Krsto, Predsedništvo ESS je glasalo na sednici u Beogradu, jer je predsednik Aco Janković sazvao taj skup zbog otežane komunikacije mejlom i telefonom. Mogao si da dođeš, da braniš svoje stavove i da glasaš, ali tebi je bilo skupo da daješ dve-tri hiljade dinara. Ovo samo pokazuje koliko je besmisleno što vaši nepostojeći klubovi imaju glas u predsedništvu, jer od pet predstavnika sekcija jedino je Branislav Nikić pokazao iskrenu zainteresovanost da učestvuje u radu Predsedništva ESS.

Po sadašnjem odnosu snaga u Predsedništvu ESS, stanje je 9:5 u korist mog predloga, što znači da je žalba koju sam podneo i te kako imala osnova. Svakako da su mi argumenti daleko jači od vašeg bezveznog rezona "šta je bilo - bilo je". Po toj logici, onda nijednu nepravdu koja se dogodila u svetu ne bi trebalo ispravljati.

Moja takmičenja - moja pravila. Organizujem ih 15 godina na vrhunskom nivou, stoga ne dozvoljavam nikom da me vređa i govori mi da ih nameštam. Sve to nema nikakve veze sa glasanjem o Vranju i Boru.

Budući da povlačiš paralelu sa Maradonom, to znači da indirektno priznaješ da ni u Boru sve nije bilo čisto. Ostao je još samo jedan mali korak - da budeš pošten i da priznaš da sam zaista imao najuspešniji učinak (sa jednom zlatnom i dve srebrne medalje). Da li si ti čuo za nešto što se zove savest, odnosno kako je moguće da živiš sa saznanjem da je neko oštećen i ne želiš to da promeniš, a imaš mogućnost da utičeš na to?

Mandrak је рекао...

Ja sam malo glup, pa sam dvaput pročitao prepisku, ali i dalje ne shvatam u kom se pravcu kreće brod pod imenom ESS, i da li novi način rada upravljanja predstavlja korak napred ili ipak samo prečicu do opšteg rasula?!

Na osnovu svega što je urađeno od formiranja nove posade, uključujući i sam čin izbora kapetana, tj. na osnovu metoda koje su korišćene i još se koriste za navodno uređivanje sistema, čovek samo može da zaključi da se više ne zna kud plovimo, ko je zapravo kapetan, da li kormilari uopšte znaju ponešto o navigaciji, da li im je bitno da negde stignu, ili se kormilo okreće bez smisla i po želji brodskih ludaka itd.

Kad se vratimo na kopno, nameće se pitanje da li su pojmovi "legalno" i "nelegalno" u novom ESS - u zadržali stare tj. knjiške definicije, ili je na nekom tajnom skupu predsedništvo ipak donelo odluku da ih treba izjednačiti?! Taj model je dominantan na našoj političkoj sceni, i formula: napravimo bandu, pa revoluciju, dođemo na vlast, radimo sve suprotno od onoga što pričamo, a dosledno pričamo da smo mi najbolji i najpošteniji" daje odlične rezultate u praksi, pa je na neki način i razumljivo zašto se u Enigmatskom savezu Srbije (dakle, ne Mađarske, ne Tanzanije, ne Ruande) koristi vrlo sličan scenario. Međutim, mislim da to neće moći dugo da funkcioniše, jer se nadam da među članovima postoje ljudi koji ne vole da ih vuku za nos, neki su čak išli i u neke škole (dobro, to sad nije ni važno... koga je briga što je obrazovni prosek u predsedništvu ESS - a 5 polugođa, kad imamo i ministre bez kompletnog trećeg razreda). Elem, prema aktuelnom modelu, članstvu se za sve uočene neregularnosti nude tiha i kurtoazna izvinjenja (rekonstruisano: sve ćemo postepeno da uradimo onako kako odgovara npr. Zoranu - da bismo ga smirili, da bismo obustavili propadanje njegovog želuca, da bismo utažili njegov nemanski takmičarski apetit itd., pa ćemo onda ispuniti želje našem Janku, Petku, Marku, a ako npr. Slavko u međuvremenu primeti da je to nekorektno, mi ćemo složiti ozbiljne face i uglas reći: "jeste, sve si u pravu, izvini, tako je kako je, nećemo više". Naravno, nastavićemo po svom, sve dok poslednji član naše ekipe, npr. mali Đokica, ne dobije ono za čim mu srce žudi).

Da skratim: kako da ja, kao član ESS - a, verujem u instituciju koju već mesecima podriva samo rukovodstvo?! Šta ja tu radim? Izigravam klakera šmiračima? Mene npr. Zoran ili Janko ili mali Đokica ne može da ubedi da je nebo roze, jer imam oči, ali ako je na spomenutom ili nekom drugom tajnom sastanku odlučeno da se odsad važi samo ono što npr. Zoran ili mali Đokica misle, ma koliko to bilo suprotno zdravom razumu i propisima, insistiram da nam predsednik (kao izabrano ili nije ni važno na koji način ustoličeno lice) jasno kaže: "U ESS - u više ne važe ovozemaljska pravila, poštujte nadrealizam koji propagiramo ili se ne mešajte u naš rad", jer ćemo ja i neki drugi članovi tada moći da odlučimo da li želimo da učestvujemo u tom cirkusu ili je već vreme da istupimo iz saveza.

Uostalom, ja sam po svojoj želji član EKK - a, a ne ESS - a (u prvoj organizaciji mi odgovara skoro sve, a u drugoj skoro ništa), pa ako se započeti trend nastavi, uskoro će me biti sramota što sam pristao na učlanjenje, a ne volim da se stidim. Više volim da budem ponosan.

Krsta је рекао...

Dragi Zorane, o Boru više ne komentarišem, reći će drugi, a ne kao ti da sam za sebe glasaš da bi bio najbolji. To je tvoja savest. A moja, u ovih 5o i više godina bavljenja enigmatikom ni jedna mrlja. I još nešto o savesti i moralu. Ti imaš najmanje prava da pričaš i deliš lekcije svima. Postao si član ESS pre godinu dana. Ranije nisi bio član Saveza , a takmičio si se, prećutno, i dobijao pehare i medalje.
Vidim geslo kvazimajstora: MOJA TAKMIČENJA - MOJA PRAVILA. Time si rekao sve.
Želim ti da se na narednim takmičenjima potrudiš i budeš zasluženoi prvi, a ne ovako na prljav način. Postidi se?!?

Quizmaster је рекао...

Krsto, ti ako si pošten kao što tvrdiš, trebalo bi da presuđuješ na osnovu činjenica, a ne po tome što ti se neki Pera, Žika, Mika više dopadaju od drugog kolege. Te činjenice glase da sam u pojedinačnoj konkurenciji (jedinoj koja je merodavna za nagradu najuspešnijem takmičaru na ESS) imao zlatnu medalju u anagramiranju i dve srebrne medalje (sastavljanje zagonetaka i šah). Objasni, molim te, po kom to kriterijumu može da bude slabije od učinka Dinka Kneževića (zlato - sastavljanje zagonetaka, srebro - rešavanje)? Slično je bilo i godinu dana ranije - Sreten Perić je jedini u Vranju osvojio dva pehara (sastavljanje zagonetaka, kvizovka) i oteta mu je nagrada za najuspešnijeg takmičara na SES.

Sve pobede koje sam ostvario na domaćim i međunarodnim takmičenjima su potpuno zaslužene, meni ništa nije poklonjeno kao nekim pojedincima. Ne treba ja da se stidim nečega, već ljudi koji su ljubomorni na fantastične rezultate koje sam postigao.

Za tvoju informaciju, ja sam odavno član Enigmatskog saveza Srbije (uglavnom kao član ED "Đorđe Natošević"), a na pojedine Susrete enigmata Srbije nisam dolazio zbog neprijateljske klime prema meni. Smatrao sam ranije da ti nisi među onima koji mi žele zlo, ali sad nisam baš siguran u to...

Quizmaster је рекао...

Još nešto, Krsto... Ne znam da li si pročitao, ali napisao sam da nemam zamerke na organizatore Susreta enigmata Srbije u Boru, jer smatram da ste bili odlični domaćini i da ste uložili maksimalan trud da se gosti osećaju prijatno. Prema tome, to što sam ja tražio da se promene neke nepravedne odluke ne treba da doživljaš ni lično, ni kao napad na organizatore Susreta enigmata Srbije. Ako izuzmemo onu skandaloznu skušptinu (za koju takođe nemate nikakvu krivicu), iz Bora nosimo lepe uspomene.

Slavko Bovan је рекао...

Jednom da se složim sa Zoranom!
Da, iz Bora nosimo lepe uspomene, ako ne računamo Skupštinu ESS.

Lepe uspomene, takođe, nosimo iz i Vranja. Verujem da i Zoran nosi lepe uspomene i sa skupa poznatog kao "anti-Vranje performans sa prasetom i svinjarijama" (iz Sombora).
Interesantno je kako je sećanje selektivno. Interantno je i to kako je "opasno" suprotstaviti se Najvećem od svih najvećih. Možda su pojednina glasanja (višestruka) i imala takav rezultat zbog bojazni da bi neoprezni glasač mogao doći na crnu listu odmah ispod izvjesnog SB? Možda! (Ovo je retoričko pitanje).

PS. Radi li ŠMEK ili je u hibernaciji pa gazda mora na TIO čim otvori oči?

doktor је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Prethodni komentar "doktor" obrisan jer nije propisno potpisan, a sadržajem ne zaslužuje da ostane kao anoniman "doprinos diskusiji".

Slavko Bovan је рекао...

Sa zadovoljstvom mogu da obavestim članstvo, a i ostale zainteresovane, da je pre 5 minuta u klupsku evidenciju pod brojem 37 upisana Vesna Nedić i to u svojstvu redovnog člana (plaćanje članarine ESS).

Vesna је рекао...

Postala sam član jer je enigmatika dio mog života, neposredno preko mog supruga, a sad i preko naše kćerke. Tu su i svi oni dragi ljudi, enigmati (Krsta, Aco, moja "generacija", Voja, Dinko, ...), sa svojim suprugama, koje srećem na susretima na koje rado idemo. Ovu vašu prepisku sam sad tek pročitala i sa žaljenjem mogu konstatirati da mi se ni najmanje ne sviđa. Nadam se da će odgovorni u ESS uspjeti to nekako popraviti pa da se opet srećemo bez nekog grča, ljutnje ... već s elanom za igranje kvizovke, rješavanje, sastavljanje, ... i naravno sa željom za druženjem.