субота, 22. август 2015.

DANAS U BEOGRADU

Danas je u Beogradu održana sednica predsedništva ESS (na momente burna) na kojoj su donete neke važne i neke manje važne odluke.

Sednicom je predsedavao Aleksandar Janković, predsednik ESS, a prisustvovalo je 19 enigmata (13 članova predsedništva).
Po dnevnom redu:
1. U predsedništvo ESS je kooptiran predstavnik EK "Kikinda", Zlatan Pupezin, predsednik.
2. Aleksandar Janković upoznao je prisutne sa aktivnostima između dve sednice predsedništva, sa posebnim akcentom na aktivnost klubova. Pomenuto je više akcija EKK.
3. Bilo je reči o pripremama za 15. SES u Valjevu. Voja Dodevski je kazao da sve ide po planu, prikazao je znak SES-a, a govorio je još o nekim detaljima u vezi sa organizacijom.
Odlučeno je da u programu, kao zvanične discipline budu (pojedinačno i ekipno):
-Sastavljanje zagonetaka
- Rešavanje
- Sastavljanje anagrama
Revijalne discipline biće šah, kvizovka (ako bude zainteresovanih) i logičke zagonetke.  (Rebusi-dvojac nije u planu).
Proglasiće se najuspešniji pojedinac i najuspešniji klub, a pehari i medalje će se obavezno dodeljivati za tri zvanične discipline, a ako bude mogućnosti i za revijalne.
Takmičenja će biti otvorenog tipa, a za nečlanove ESS neće se naplaćivati kotizacija.
Ekipe (tročlane) biće prijavljene za svaku pojedinačnu disciplinu pre takmičenja.
4, 5 i 6.. Formiran je novi sastav skupštine ESS po delegatskom principu, a ta skupština (od 13 članova) treba da usvoji izmene statuta, kako bi buduća skupština (u februaru) radila onako kako je zamišljeno - Svi prisutni članovi ESS čine skupštinu. Nacrt statuta će biti u najskorije vreme biti postavljen na sajtu ESS. Skupština će se održati u Valjevu.
7. Pritužbe i prigovori prosleđeni su Skupštini kao drugostepenom organu. Stiglo je ukupno 6 žalbi. Pet se odnosi na tzv. "dvojne pobednike" u Vranju i Boru, a podneli su ih: EK "Kikinda", EK "Bor", EK "Niš" i pojednici Dinko Knežević i Slavko Bovan, Šesta žalba odnosi se na prigovor EK "Kikinda" jer nije u evidenciju članova  ESS uvršteno ime Milorada Živanića. Bilo je predloga da se o tome neće raspravljati na skupštini i da je to rešeno, ali je ipak ispoštovana procedura, te će se i ta žalba naći na dnevnom redu skupštine. Danas se glasalo o predlogu da se Miloradu Živaniću zabrani prisustvo na Susretima u Valjevu. Predlog je usvojen većinom glasova.
8. Zoran Radisavljević je pokrenuo pitanje "Naslovnih anagrama", kao tradicionalnog takmičenja koje organizuje "Natošević". U diskusiji rekoh da će ubuduće (ako bude interesovanja) biti "Naslovnih anagrama" i na TIO, ali pod drugim imenom.
Diskusija je na momente bila vrlo žučna, bilo je i teških reči, psovki, pretnji, upadaja u reč...Ipak, nakon tročasovnog zasedanja raziđosmo se u miru.

37 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovoga puta nema fotografija.

Slavko Bovan је рекао...

Zaporavih napisasti važnu stvar.
Dati su zaduženja za pripremu zadataka za takmičenja.
Za rešavanje - Mile Janković
Za anagrame - Aleksandar Janković
Za sastavljanje - Voja Dodevski
Za logičke zagonetke - Zoran Radisavljević
Za šah je zadužen - Vladimir Šarić
Za kvizovku - Valjevci.

Mišo је рекао...

CIRKUSIJADA!

Миле Јанковић је рекао...

Bitno je da ti nisi deo "Cirkusijade".
Videćemo šta će branioci (saradnici kojima objavljuješ radove) tvoga lika i dela da kažu 6.4.2016.

Slavko Bovan је рекао...

Za one koji se pitaju (mejlom) kakva je to skupština od 13 članova odgovor baš i ne mogu precizno da dam, ali objašnjeno je da važi stari statut u kome se skupština bira po delegatskom sistemu (po dva predstavnika Nova Zagonetka i Kikinda, a ostali po 1).
sada imamo "nenormalnu" situaciju da skupština ima 13 članova a predsedništvo 15.

Naravno, moglo bismo da se pitamo kako je radila vanredna skupština u decembru 2014. Mogli bismo, ali nećemo!

Slavko Bovan је рекао...

Zadatak skupštine (ove od 13 delegata) jeste da usvoji izmene statuta, pa da se proba nastaviti s radom po pe-esu. Ta normalna skupština trebalo bi da zaseda u februaru.

Slavko Bovan је рекао...

Druga sredstva inforisanja javnosti još ne donose izveštaje. Čak niko još nije ni prepisao ovo moje. (Čudim se i jednom i drugom).

Slavko Bovan је рекао...

Idi, Mile, napatih se dok ne riješih tu zavrzlamu vezanu za 06.04.2016.
Cijeli dan razmišljam kakva će apokalipsa biti toga dana, te mi tek sad sinu da je tada Živanićev rođendan (Priznajem, morao sam da zavirim u tefter).
Da ti odmah prekratim brigu.
Bože zdravlja, TIO će Živaniću čestitati rođendan i 2016,i 2017, ...

Slavko Bovan је рекао...

U ovom izvještaju nedostaju još neki važni detalji (npr. dogovor o načinu proslave 30 godina ESS) ali biće prilike da se to dopuni.

Миле Јанковић је рекао...

Ocigledno da nisi razresio zavrzlamu, nisam ni sumnjao da ce TIO da cestita rodjendan, cestitacu mu i ja, nesto je drugo u pitanju.

Slavko Bovan је рекао...

Mile, nisam dovoljno inteligentan da mogu raspetljati tvoje zavrzlame.

Zapažaš da u izvještaju nisam pomenuo onu skandaloznu izjavi izvjesnog člana predsedništva, niti sam pomenuo i skandalozan postupak predsedavajućeg (nije opomenuo govornika, a morao je), a koliko vidim ni ti se ne uzbuđuješ zbog toga.
Doduše, možda će neko od prisutnih (ja neću!) presaviti tabak i eksces prijaviti Sudu časti. Možda! Možda i neće, možda ćemo i buduće tepati mezimcu.

Миле Јанковић је рекао...

A sta ja treba da uradim, nisam ja Eliot Nes pa da zavodim red na sednici.
Ja sam na sednici rekao da se EK "Piramida" nece zaliti ni na jednu odluku predsednistva, i da ce postovati svaku odluku predsednistva ESS-a, kada bi se svi toga pridrzavali svadja ne bi ni bilo. Ne moze svaki (tvoj, moj, bilo ciji) predlog da bude usvojen (to treba da bude svima jasno). Ko misli drugaciji ne mora ni da bude clan ESS-a.

Slavko Bovan је рекао...

Ono je bilo, ipak, malo opasnije od diskusije. A što se tiče žalbi, možda treba predsedništvo da se malo počeše po glavi jer nije normalno da na jednu odluku dođe pet žalbi.

Quizmaster је рекао...

Na jučerašnjoj sednici Predsedništva ESS sve odluke bile su poštene, pa se može reći da ima nade za srpsku enigmatiku. Međutim, to što se događalo bilo je psihički iscrpljujuće, jer količina zlobe, pokvarenosti i bezobrazluka koju je pokazao Slavko Bovan (potpomognut Zlatkom Pupezinom i Krstom Ivanovom) nadmašila je sve do sada viđeno, ako se izuzme u tom segmentu ipak nenadmašni Milorad Živanić, koga je pomenuta trojka žustro branila.

Najvažnija odluka je da se Živanić proglašava nepoželjnom osobom u Enigmatskom savezu Srbije i nema ni govora da će se o tome dalje raspravljati, to je kraj. Stvarno ne znam šta još treba da ugledni enigmati kažu, pa da tvrdoglavi pojedinci prihvate takvu neminovnost. Ako nekom to nije jasno, u ESS više neće biti mesta za lopove i njihove saradnike i vrlo brzo očistićemo savez od raznih nemoralnih tipova koji pod plaštom "proceduralnih pitanja" pokušavaju da vrate staro stanje u savezu i obore poštene odluke.

Druga važna i principijelna odluka (čini mi se da je bilo 7:2, uz tri uzdržana) jeste da Perić i ja ostajemo ravnopravni pobednici SES u Vranju i Boru, sa Bovanom i Kneževićem. Ponovo je prevagnuo princip pravde i poštenja, nad rezonima tipa "znamo da su Perić i Radisavljević oštećeni, ali ne treba menjati već donete odluke". Međutim, ja neću da likujem i da se rugam, kao što bi Bovan radio da se meni ponovo nanese nepravda. Donesena odluka je krajnje fer i poštena - svi su zvanični šampioni i nikom ništa nije oduzeto.

Ako bi se sada povukle sve žalbe protiv mene, smatrao bih to razumnim ponašanjem, koje bi doprinelo smirivanju tenzija i omogućilo normalan rad saveza. Zar nije bolje da svi idemo dalje i spremamo se za Susrete u Valjevu (bez Živanića, naravno), nego da jedni drugima kidamo džigericu oko nečeg što je potpuno očigledno, da su takmičenja u Vranju i Boru protekla neregularno i nefer? Stvarno ne razumem kako neko može toliko da me mrzi i hoće da mi se nanese nepravda po svaku cenu, a sve to začinjeno jadnim opravdanjima i tumačenjima, kojima se izvrće suština problema.

Za "Naslovne anagrame", takmičenje koje je paralelno sa ED "Đorđe Natošević" počeo da organizuje Slavko Bovan, prisutni su konstatovali da je Bovanovo ponašanje nekorektno i nekolegijalno. Nije doneta nikakva zvanična odluka, ali već izrečeni komentari trebalo bi da svakom normalnom i poštenom čoveku budu dovoljni da odustane od inaćenja, a ne da najavljuje kako će da nastavi sa organizacijom, uz promenu imena. To ne menja ništa suštinski - time se našem klubu ponovo otima koncept takmičenje i nanosi šteta.

ED "Đorđe Natošević" će razmisliti da li da ovaj slučaj prosleđuje na neke više instance, jer smatramo da je postupak našeg bivšeg člana težak bezobrazluk, a on, koliko vidimo, nije se dozvao pameti. Tačno je da nemamo zakonom zaštićeno pravo na takav koncept takmičenja, ali u ESS moraju postojati neke najosnovnije moralne norme, za početak ona - NE KRADI. Naš klub ne želi da ima ništa zajedničko sa nekim ko otvoreno sarađuje sa prevarantom Živanićem, a povrh svega još sprovodi hajku na mene, tražeći da mi se po drugi put ukrade nešto što sam zaslužio svojim rezultatima u Boru. U svakom slučaju, ako Bovan nastavi svoju ofanzivu, "Natošević" neće sedeti skrštenih ruku i bićemo prinuđeni da tražimo suspenziju Bovana i EK Kikinda iz saveza, po raznim opravdanim osnovama. Neka se kolega malo zamisli koliko mu je pametno da se inati, jer sve što sam do sada najavljivao (da će Živanić biti kad-tad smenjen, izbačen iz saveza, proglašen nepoželjnom osobom, da će se Periću i meni titula dodeliti titule koje su nam otete, da ćemo dobiti podršku klubova po pitanju "Naslovnih anagrama"), sve to se obistinilo. Što bi Duško Korać rekao "Nisam baba Vanga, ali imam osećaj za dramaturgiju igre".

Slavko Bovan је рекао...

Očigledno nismo bili na istoj sjednici.
Na sjednici na kojoj sam ja bio bilo je elemenata za krivičnu prijavu (neću je podneti, ali možda predsedavajući hoće po službenoj dužnosti!). Na istoj sjednici svih 6 žalbi prosleđeno je nadležnom organu (Skupštini)na rešavanje. Nakon odluke Skupštine, postupiću onako kako Mile sugeriše - poštovaću odluku većine.

Slavko Bovan је рекао...

Na istoj sednici, na kojoj sam bio, čuo sam da je Sreten Perić jasno i glasno izjavio da se nije žalio na Vranje, a ako sam dobro shvatio, nije angažovao ni advokata. Kako je Vranje, kao sporno, došlo do predsedništva, to će nam predsedništvo objasniti na Skupštini. Nadam se da u važećem Statutu postoji nekakav član koji kaže da se Žika može žaliti jer je Miki dodeljen pehar, a ne Peri, samo zato što Žika tvrdi da je tako, iako Pera kaže da "s tem nema ništa".

Doduše, ne bih se mogao zakleti da ne stoji u statutu preko potrebni član: "Žika je uvek u pravu".

Krsta је рекао...

Pa evo da dopunim Slavkov komentar za element za krivičnu prijavu, a to je da ako se dotične žalbe ne povuku i ne prihvati dvojni pobednik uvaženi nama svima kolega Zoran Radisavljević je poručio "Ja ću zbog toga nekoga ubiiti". Pa kolege enigmate znajte šta vas čeka ako ne ispunite želju ...?

Quizmaster је рекао...

Postoji jednostavno objašnjenje zašto se Perić nije žalio - primao je honorare od Živanića, te nije želeo da se zamera svom poslodavcu, jer u ovim kriznim vremenima mu svaki zarađeni dinar mnogo znači. Ovo naliči situaciji kad je mobing u firmi - zaposleni ćuti jer se boji otkaza, što ne znači da poslodavca ne može tužiti neko drugi ko primeti šta se događa i nema tu vrstu straha.

Već samom činjenicom da se Bovan poziva na nekakvu proceduralnu stvar, ne komentarišući suštinu problema (da su Perićeva dva zlata bila najvredniji učinak, po onome što se uvek računalo na SES - broj pojedinačnih zlatnih, pa srebrnih i bronzanih medalja), pokazuje kakav je sićušan, bedan čovek. Ne smeta mu nimalo da se drugi put pokradu ljudi koji su svojim rezultatima zaslužili da dobiju priznanje, pri čemu mu je zapravo glavni motiv da naudi meni, a Perić je tu kolateralna šteta.

Enigmatski savez Srbije je, smenom Živanića i njegovim izbacivanjem iz saveza, napravio veliki korak napred, ali to nije dovoljno - treba poništiti i sve štetne i nepravedne odluke koje su donete pod njim. U tome nema ništa nelogično - u bilo kojoj organizaciji kad se utvrdi da je neki rukovodilac prevarant, pokušavaju se sanirati štetne posledice i krađe koje su se dogodile pod njegovim rukovođenjem. Članove Predsedništva ESS treba pohvaliti što su imali dovoljno hrabrosti i poštenja da Perića i mene proglase ravnopravnim pobednicima, a ne govoriti da su to nekakvi "opasni presedani".

Quizmaster је рекао...

Ti, siroti rudaru, kome je penzija inžinjera iz jake firme mala, pa bi "za dinar sarađivao i sa crnim đavolom", bolje je da ćutiš... Treba da te je sramota kakve si gluposti pričao na sednici, a ne da prozivaš mene za nešto izgovoreno u afektu. Ti mora da si neki miran i staložen tip, kakvi su inače svi Srbi, pa nikad nisi izjavio da ćeš nekom odvrnuti glavu ili nešto tome slično?

Na ovom i drugim internet mestima meni je vrlo promišljeno prećeno da ne dolazim u Bor, poručivano mi je da ću dobiti batine. Zna se dobro ko je to radio, iako su pretnje bile anonimne. Pored toga, gazda ovog bloga jednom prilikom bio je nervozan, pa mi je uputio poruku "Kad te budem uhvatio, jebo sam ti mater", što je tumačio navodnim jezičkim kuriozitetom. Dotični je još dozvoljavao da se ovde proglašavavaju bagrom, kriminalcima i huljama ugledni enigmati koji su izbacili tvog poslodavca Živanića iz saveza. Što se onda nisi javljao, rudaru, nego se sada priključuješ hajci koja se sprovodi na mene? Kakve ti imaš veze sa odlukom o pobednicima SES u Boru, pa da budeš nešto uvređen i podnosiš žalbu?!

Danas si u hajci, rudaru, ali ja znam da ćeš ti sutra, ako proceniš da ti tako odgovara, pustiti niz vodu i Živanića i Bovana... Međutim, ja te neću za tako nešto kritikovati i govoriti da si ništarija, naprotiv - odaću ti priznanje što si se odrekao svoje ružne prošlosti.

Slavko Bovan је рекао...

Uvaženi Oliver Mlakar, između ostalog napisa:
Na ovom i drugim internet mestima meni je vrlo promišljeno prećeno da ne dolazim u Bor, poručivano mi je da ću dobiti batine. Zna se dobro ko je to radio, iako su pretnje bile anonimne. Pored toga, gazda ovog bloga jednom prilikom bio je nervozan, pa mi je uputio poruku "Kad te budem uhvatio, jebo sam ti mater", što je tumačio navodnim jezičkim kuriozitetom. Dotični je još dozvoljavao da se ovde proglašavavaju bagrom, kriminalcima i huljama ugledni enigmati koji su izbacili tvog poslodavca Živanića iz saveza. Što se onda nisi javljao, rudaru, nego se sada priključuješ hajci koja se sprovodi na mene? Kakve ti imaš veze sa odlukom o pobednicima SES u Boru, pa da budeš nešto uvređen i podnosiš žalbu?!

Moj komentar (iako ovo ne zaslužuje komentar):
Sako ko ima živaca i strpljenja može potražiti šta je ko rekao i napisao, pa može pronaći i ovo što uvaženi voditelj s kviskom tvrdi da sam ja uradio. Doduše, kada to nađete, to vam neće biti dovoljno, jer treba da zatražite od Kviskonosca tumačenje šta je pisac htio da kaže.
Dokaz: Na stalno insistriranje da sam ja lično i personalno napravio tabelu za vrednovanje rezultata za izbor najuspešnijeg na Susretima, izričito sam tražio od Ace Jankovića da kaže ko je napravio tabelu. Aco je kazao da je on napravio tabelu, ali ne...Zoran je uzviknuo "Nije istina! To je Bovanovo delo". Začudo, ni predsednik ni ostali članovi predsedništva ne reagovaše. Dakle, i dalje će me dotični optuživati za sve i svašta. Nije važno šta je istina, važno je šta on kaže.

Miroslav Cvetković је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Što se tiče Vranja, pitanje nije upućeno novosadskom Robinu Hudu, već predsedništvu, koje je brzopleto samo da da detencetu cuclu da ne plače donelo neke odluke koje nisu utemeljene ni u statutu ni u racionalnom razmišljanju. Na njihovo iznenađenje stiže pet žalbi (Nije valjda da su sve neutemeljene!).

U Vranju nekakva komisija dodeli meni pehar, ja se s ponosom uslikah i proslavih. Niko (ni naš dobri Perić, a ni ostalih 48 učesnika Vranja) nije vidio ništa sporno, i tako bi ostalo do današnjih dana, da dževu ne diže Robim Hud koji je u momentu dok smo imali Vranje, uz prasetinu na hepeningu 500 kilometara severnije zabavljao koloniste praveći najgnusnije enigmatske zadatke inspirisane likom njemu "omiljenog" enigmate.

Dakle, drago predsedništvo, na osnovu kog člana statuta ESS, pravilnika, ustava, uputstva za upotrebu usisivača, i sl, je dozvoljeno da Robin Hud ulaže prigovor za nešto što ga se ne tiče i to dvije godine nakon, za njega, neprijatnog događaja? (U važećem pravilniku stoji da pravo na prigovor ima ONAJ KOJI SMATRA DA JE OŠTEĆEN u roku od 30 minuta od proglašavanja odluke).
Sugestija: Možda bi ESS trebao da usvoji inovaciju koju je uveo pravdoljubivi Robi. Treba uvesti taksu od 300 evra za žalbu. Time bi se znatno smanjio broj prigovora. Šta? Nije izvodljivo? Ah, da...to se odnosi samo na takmičenja koja on organizuje, zadaje, raspisuje, kontroliše, modifikuje, izbacuje one koji sastave bolje od njega, izmišlja imena učesnika, žirira, sabira, objavljuje, pobeđuje a onda pljuje po svakome ko zatraži tabelu sa ocenama. Zabogaaaaa, u njega se ne može sunjati. Može se samo sumnjati u odluku petorke iz Vranje (Živanić, Pešić, A. Janković, Šarić i Tošić). Doduše, neki od te petorke su naprasno postali zaboravni, sve zarad mira u kući. Ne treba vaditi cuclu iz usta plačljivog detenceta.

Miroslav Cvetković је рекао...

Čast mi je što nisam član Enigmatskog saveza Srbije!
Molim zaraćene strane da ne komentarišu ovu moju izjavu koja NIJE data u afektu. Neutralni to slobodno mogu činiti.

Quizmaster је рекао...

Ti si prevejani lažov, koji non-stop izvrće činjenice, pa i one u vezi sa Pravilnikom takmičenja. Ta tvoja "istina" je samo manjim delom tačna, jer po tebi ispada da ti nisi ništa učestvovao u stvaranju Pravilnika, nego da je Aco sve smućkao?!

Aco je tabelu usklađivao sa nekim predlozima kolega, a tebi je sve vreme odgovaralo i zastupao si mišljenje da među zvaničnim disciplinama treba da budu rebusi u parovima (disciplina koja uopšte nije pojedinačna) i kvizovka (koja traje predugo, turnir je često slabog kvaliteta, prošli put je bilo jedva četiri igrača na turniru). Nisi ništa od ovog osporavao, nego je ti bilo super kad se na sajtu ESS pojavio neki dokument bez prethodne javne diskusije na sednici u februaru. Prethodnih godina bilo ti je super i da se kvizovka računa kad tebi odgovara, a kad je trebala Periću za titulu najuspešnijeg učesnika SES, onda ti nisu smetale lažne tvrdnje koje su se pojavile, da kvizovka u Vranju nije bila zvanična disciplina.

Kad sam na narednoj sednici u aprilu izneo opravdane i logične primedbe, koje su usvojene (pri čemu se niko nije protivio, pa ni ljudi koji su po raznim drugim predlozima glasali protiv mene), onda ti je zasmetalo da u programu ostane šah, tradicionalna disciplina koja se igra od prvih susreta i u kojoj se pruža šansa i nekim starijim kolegama da se istaknu i dođu do medalja. U mejlovima koje si potom slao članovima predsedništva tvrdio si da su oni udvorice, koji ispunjavanju moje prohteve. Tvrdio si još da meni, koji sam devet puta šampion Srbije u anagramiranju i šampion nekoliko kvizova u kojima je anagramiranje slova glavna igra, ne odgovara kvizovka na susretima enigmata Srbije?! Koja neverovatna besmislica, pa ja sam u takvoj disciplini znatno veći favorit za zlatnu medalju, nego u šahu, koji ne igram godinama i totalno sam van forme.

Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Quizmaster је рекао...

Koliko se članovi predsedništva ESS ponašaju udvorički prema meni, može se videti i po tome što ti je na ovoj sednici uspelo da proguraš nešto što je apsolutno nelogično i glupo, da se takmičarske ekipe ne prijavljuju unapred (kao što se to radi godinama na Susretima zagonetača Hrvatske), nego da se učinak pojedinaca iy klubova sabira nakon takmičenja?!

Tebi, kao bolesno ambicioznom tipu koji hoće da na prvenstvu Srbije pravi neke drim-timove, nije bilo dovoljno što ti se dozvoljava da regrutuješ nekoliko kolega iz inostranstva, nego hoćeš da imaš i nefer prednost nad klubovima koji mogu da sastave jednu dobru ekipu. Izvoli, selektoru EK Kikinda, napravi neku optimalnu strategiju i suprotstavi unapred odabrane ekipe sa tri člana, a ne da stalno imaš na klupi 10 rezervnih igrača, pa da ti bodove za rešavanje donosi Ilija Đurković, da ti neko ispadne super u sastavljanju, a neko u anagramiranju. To su gluposti i neverovatno je da su klubovi pristali da imaš u startu takvu nefer prednost, sve zbog tvoje želje da se posle medijima hvališ kako je Kikinda najbolja (a ne možeš da skrpiš tri dobra enigmata iz sopstvenog grada). Hajde zovi još i Peru Galogažu i Borisa Nazanskog, da i oni obuku najdraži narandžasti dres, budalo.

Quizmaster је рекао...

Još jednom da ponovim - Bovan je neko ko podržava nepoštenje i krađu, pravdajući to proceduralnim razlozima.

Na mnogim sportskim i drugim takmičenjima, kad se utvrdi da je bilo neregularnosti, rezultati se menjaju čak i nakon nekoliko godina, i ne može da kontraargument bude to što se neko nije žalio odmah nakon takmičenja. Jedan "Juventus" naknadno se šalje u drugu ligu i oduzimaju mu se titule. To da li se Perić lično žalio ili sam to uradio ja, nebitno je za suštinu problema - da je najuspešnijem učesniku takmičenja naneta nepravda. Posebno je glupo meni zamerati zašto se nisam odmah u Boru žalio, jer kao prvo, tad nisam imao uvid u sve rezultate, a drugo, bilo bi apsurdno da se žalim savezu koji je bio u totalnom rasulu, u kome je tadašnji predsednik prekinuo skupštinu i nije mi dozvolio pravo na reč. Sačekao sam da se stvore normalni uslovi smenom tog prevaranta, zatim sam podneo logičnu žalbu (usput traživši da se ispita i sličan slučaj iz Vranja) i iznete činjenice su bile potpuno jasne i na mojoj strani.

Миле Јанковић је рекао...

Mislim da je ovo otišlo predaleko, a kraja nema li nema. Ako se ovako nastavi biće žalba, pa kontra žalba, pa rekontra....i tako dalje. Sve to donosi jednu nezdravu atmosferu u ESS-u.
Moj predlog je Slavko dođe u subotu u Sombor na skup enigmata, i da se tu pomiri sa Zoranom. Možda ovo zvuči kao nemoguća misija, ali mislim da je izvodljivo. Dovoljno je da obojica iskažu SPREMNOST na pomirenje (za dobrobit svih enigamta Srbije, a i šire), i mislim da se problem može rešiti mirnim i civilizovanim putem. Ne kažem da oni treba sada da budu u nekoj velikoj ljubavi, već je SAMO dovoljno da svako od njih mirno prihvati svaku odluku predsedništa, skupštine ESS-a i drugih organa ESS-a, na svojim blogovima neka svako od njih sebe hvali, veliča (to ima svako pravo), ovaj drugi da to ne komentariše na "protivničkom" blogu, i to bi bilo to.
Na ovaj način bi nestale i razne tenzije i svađe.
Ja ovim ne želim da izigravam nekog mirotvorca, već je to samo moj predlog za rešenje ovog spora (ako se tako može reći).
Sada je na Slavku i Zoranu da se izjasne o ovom predlogu.
Mislim da bi svi enigmati voleli da vide post sa naslovom "Zakopane ratne sekire" sa slikom rukovanja "zaraćenih" strana.
Toliko od mene.

Quizmaster је рекао...

Što se tiče takmičenja koja organizujem uspešno 15 godina, ona su besprekorna, što najbolje pokazuje kvalitet radova koji su na vrhu. Nema tu nikakve protekcije, pobediće i neki novajlija ili autsajder ako sastavi kvalitetnu zagonetku. Neće se dogoditi da žiri čini tri člana, koji nisu u stanju da objasne koji su to kriterijumi za najbolji magični kvadrat, nego jedan od članova žirija izjavljuje "Taj nam se rad najviše svideo".

Ne dozvoljavam da mene, koji sam pobednik mnogih domaćih i međunarodnih takmičenja najvišeg ranga, neko kleveće i optužuje da nameštam takmičenje. Ako gospodin može tako olako da iznosi tvrdnje bez dokaza, neka onda plati iznos za žalbu koji sam odredio (300 evra), da se te njegove tvrdnje ispitaju. Nije to nešto što se ne može platiti (nisam rekao 3.000 evra), nego taman toliko da zaboli po džepu onoga koji hoće da vređa i kleveće organizatora brojnih vrhunskih enigmatskih, logičkih i kvizaških takmičenja. Posebno je žalosno što se dotični gospodin žalio kako je oštećen sa svojim "sjajnim radovima", pa kad sam mu pokazao imenom i prezimenom ko mu je sve dodelio poene, tu činjenicu više ne spominje kad me pljuje i podnosi žalbe.

Mene se ne tiče na koji način drugi organizatori objavljuju rezultate glasanja. Nepraktično je da pravim neke tabele i neću time da se zamaram. Kod mene je sve na dobrovoljnoj bazi, i takmičenje i glasanje. Ne opterećujem se time da dajem neke negativne poene onima koji ne glasaju. Takođe ne dozvoljavam da neko analizira glasače, i posle ih optužuje kako namerno favorizuju nekoga ili tvrdi da dodeljuju poene nekim glupim radovima. Svega toga je bilo u prvim sezonama, kad sam pokazivao ocene i komentare glasača, zato od tada ne praktikujem tu javnost glasanja. Takođe, nisam uvek ni bio domaćin, radio je to i Ivan Andonov, a ove godine će domaćini zajednički biti Rade Goljović, Branko Bjeličić i Nenad Savić. Mislim da kolege treba da imaju više poštovanja prema nekom ko je prethodnih godina trošio svoje vreme, energiju i velike sume novca da bi ljubitelji enigmatike bili zadovoljni. Za sve to što je nemerljiv doprinos razvoju srpske enigmatike, nisam dobio nikakvo priznanje od Enigmatskog saveza Srbije. Eto koliko se udvorički u savezu ponašaju prema meni...

Quizmaster је рекао...

Mile, u ovakvim okolnostima ne mogu da se mirim i rukujem sa nekim ko je nepošten, podržava lopovluke, hoće da otima nešto što je tradicionalno takmičenje ED "Đorđe Natošević", plus sprovodi hajku na mene. Neka za početak povuče svoje žalbe i neka prestane da podržava Živanića, pa onda možemo sesti u prostorijama somborskog kluba i razgovarati o nekoj zajedničkoj organizaciji "Naslovnih anagrama". Ja bih bio u potpunosti zadovoljan takvim raspletom, a verujem i ljubitelji enigmatike, ali to nema šanse da se dogodi.

Dotični sada potencira kako je nemoguće da od pet podnetih žalbi nijedna nije ispravna. Uh, kako to moćno zvuči, čak pet žalbi, od kojih su dve identične (od EKK i od Bovana), dve ulažu ljudi koji takođe otvoreno sarađuju sa prevarantom Živanićem (pri čemu jedan nema nikakve veze sa dodelom priznanja u Boru), a preostalu žalbu ulaže neko ko je u stanju da iznosi optužbe bez dokaza, a nema hrabrosti da plati 300 evra da se te njegove optužbe provere.

S druge strane, među srpskim enigmatima ima i čestitih ljudi, kao što je Vladeta Trivunac, koji je svojevremeno odbio da primi nagradu ESS kad je saznao da mi Živanić nije dozvolio reč na skupštini u Boru. Podrška jednog takvog časnog kolege ima daleko veću težinu nego sve podnete žalbe protiv mene, i da je više takvih kolega ne bi ni došlo do toga da nam bivši predsednik ESS nanese moralnu i materijalnu štetu. Ne treba ja da idem na Sud časti što sam (iznoseći neke istine) vređao i psovao one koji podržavali nepravdu, nepoštenje i lopovluk, nego oni ljudi koji su učestvovali u tim nečasnim rabotama i pokušavaju da proguraju Živanića nazad u savez.

Slavko Bovan је рекао...

Mile, da bi tvoj predlog, koji svakako nije rđav, imao smisla onda bi trebalo pojasniti sledeći pasus:
"Ne kažem da oni treba sada da budu u nekoj velikoj ljubavi, već je SAMO dovoljno da svako od njih mirno prihvati svaku odluku predsedništa, skupštine ESS-a i drugih organa ESS-a, na svojim blogovima neka svako od njih sebe hvali, veliča (to ima svako pravo), ovaj drugi da to ne komentariše na "protivničkom" blogu, i to bi bilo to."

Naime, nismo isti. Otiđite na ŠMEK i nađite kada sam nešto (bilo šta, negativno ili pozitivno) napisao na ŠMEKU. Tako će biti i ubuduće. Neću ništa komentarisati, iako je bilo dosta toga što se moglo napisati (od bezazlenog kao što je preuzimanje materijala koji sam objavljivao, pa do iznošenja neistina). Za Zorana se to ne može kazati. On uporno s vremena na vrijeme nasrće na ovaj blog, a onda neutralni posmatrači kažu: "Opet se svađaju". Na taj način mi rastjeruje mnogobrojne dobronamerne posetioce.
Ne svađam se ja ni s kim, a pogotovo ne sa Zoranom jer je s njim svaka rasprava ili svađa nemoguća. Džabe ti kažeš da nemaš veze s tim i tim, to potvrdi još nekoliko ljudi, ali badava... Samo povremeno intervenišem kako bi kazao da baš i nije sve onako kako čovek koji je fasciniran mojim likom i delom pokušava da kaže, onako poetski, na mom blogu.
Tolešete mu svi njegovo "čašćavanje" kolega, jer je zaboga, on takav i svi ga znamo. Tolerišite i dalje jer mislite da je bolje da se sukobljava sa Slavkom, samo vas neka ne dira. Iskustvo mi govori da će zaigrati mečka i pred vašim vratima kad-tad. Onda ćemo mi ostali horski kazati: Neka, pustite ga, on je takav!

Slavko Bovan је рекао...

Na ovo odgovaram i onda prestajem:
"Tebi, kao bolesno ambicioznom tipu koji hoće da na prvenstvu Srbije pravi neke drim-timove, nije bilo dovoljno što ti se dozvoljava da regrutuješ nekoliko kolega iz inostranstva, nego hoćeš da imaš i nefer prednost nad klubovima koji mogu da sastave jednu dobru ekipu. Izvoli, selektoru EK Kikinda, napravi neku optimalnu strategiju i suprotstavi unapred odabrane ekipe sa tri člana, a ne da stalno imaš na klupi 10 rezervnih igrača, pa da ti bodove za rešavanje donosi Ilija Đurković, da ti neko ispadne super u sastavljanju, a neko u anagramiranju. To su gluposti i neverovatno je da su klubovi pristali da imaš u startu takvu nefer prednost, sve zbog tvoje želje da se posle medijima hvališ kako je Kikinda najbolja (a ne možeš da skrpiš tri dobra enigmata iz sopstvenog grada). Hajde zovi još i Peru Galogažu i Borisa Nazanskog, da i oni obuku najdraži narandžasti dres, budalo".

Poštovani Najveći od svih najvećih,
Možete mene napadati i psovati, kao do sada, želeti mi ozbiljnu bolest, pretiti ubistvom, iznositi istine i ostalo što je već postalo deo folklora, ali ne dozvoljavam da blatite članove kluba koji je svojim aktivnostima za šest meseci uradio više nego neki klubovi za više godina učmalosti.
EK "Kikinda" jeste jedan ozbiljan klub i jedna od naših prvih, i najpametnijih, odluka jeste da nikoga ne pozivamo u članstvo. Strpljivo čekamo da se ljudi sami jave kada osete potrebu ili nađu interes da nam se priključe. Naš poziv je stalno otvoren i za one koji se preko nas učlanjuju u ESS, ali i za prijatelje. Iz dana u dan priključuju nam se novi ljudi (44 člana) a ima nekoliko kolega koji kaže da neće da se učlane u EKK dok je ovaj haos u ESS. S ponosom kažemo da osim iz Kikinde i Srbije imamo članove iz Slovenije, Hrvatske, BiH (oba entiteta), Crne Gore i Makedonije. Imaćemo i ekipu (ekipe) za respekt. Želja nam je da postignemo što bolji rezultat (naravno) i zbog promocije u gradu, a i zbog lakšeg prodora do sponzora, jer nam je to jedini izvor finansiranja. (Pre nekoliko dana propustilo smo konkurs na kojem bismo dobili SIGURNO oko 100 000 dinara za brošuru o sovama jer od ESS nismo dobili dozvolu da napravimo pečat, a to smo tražili odmah nakon osnivanja. Pojašnjenje: Zakon dozvoljava sekcijama, podružnicama i sl. da imaju pečat ako dobiju odobrenje od krovne organizacije).
Što se tiče sastava ekipa, govorio sam i sada ponavljam, najsrećniji bih bio ako bih u Valjevu bio u drugoj ekipi EKK. To bi samo značilo da su došli svi koji konkurišu za prvu ekipu a to su (slučajnim redom): Ilija Đurković, Ilija Ozdanovac, Rešad Besničanin, Luka Pavičić, Mladen Marković, Čedomir Milanović, Vanja Tomašev, Miloš Milićević, Gojko Mandić...
Kako stvari stoje, u svakoj od ekipa EKK biće najmanje jedan Kikinđanin. Koliko će Somboraca nastupiti za "Natošević"? (Ovo je retoričko pitanje).
Što se tiče pominjanja uvaženih kolega Galogaže i Nazanskog tiče, pročitajte gornje pojašnjenje. Nikoga posebno ne zovemo u članstvu, ali bi nam svakako bila velika čast ako bi se i oni i mnoge druge kolege čiji rad cenimo učlanili u EKK. Na mojoj listi želja ima nekoliko mojih ličnih i dobrih prijatelja, zvučnih imena u svetu enigmatike, ali ni na kraj pameti mi nije da ih "vrbujem". Odluka je njihova, ma kakva bila. Ovakvim mnogobrojnim komentarima, znam da se neki od njih i pokolebaju (Miroslav Cvetković je danas za svoj komentar, preko mene i mejlova koji su mi stigli, dobio četiri pozdrava tih koje pominjem. Jedan kolega koga svi znaju, tim povodom je napisao tako duhovit komentar da žalim što ga nije javno objavio).

Quizmaster је рекао...

ED "Đorđe Natošević" je klub vojvođanske orijentacije, ima istaknute članove iz Sombora i okoline, neke stare prijatelje iz Novog Sada, a odnedavno i talentovane momke iz Đurđeva i Beograda. Imali smo tu nesreću da nam prethodnih godina umru neki relativno mladi članovi, što je bio veliki gubitak i u ljudskom i u takmičarskom smislu. Izvesno je da smo u takmičarskom smislu oslabljeni i odlaskom Slavka Bovana, ali barem je dobro što smo očistili klub od takvog licemera i podlaca, koji nas je svojim zlobnim primedbama, krađom "Naslovnih anagrama" i drugim nečasnim akcijama podsetio na onu staru narodnu poslovicu "Hrani kuče da te ujede".

Naš klub je u prethodnom periodu počeo akciju na podmlađivanju članstva, tako da su nam pristupili odlični mladi anagramista Kristian Knežević, sjajni kvizaš i talentovani enigmata Miloš Karna, kao i sve bolji sastavljači "sitnih" zagonetaka Darko Marković i Milan Žarkovački. Radimo polako, na duge staze, nismo bolesno opterećeni nekim rezultatima, pa da u takmičarski pogon dovodimo hrpu stranaca. Tako nešto, zahvaljujući inertnosti Predsedništva ESS, Bovan je ovoga puta uspeo da progura, ali već za sledeće susrete tražićemo da se za svaki klub ili sekciju uvede limit da može imati maksimalno jedno pojačanje iz inostranstva. Cilj ESS mora biti da naši klubovi i sekcije rade na popravljanju kvaliteta srpske enigmatike, a sve drugo je budalaština koja služi bolesnim ambicijama Slavka Bovana. On se želi hvaliti kako je Kikinda najbolja, posle će na osnovu tih rezultata tražiti i neke pare od opštine i sponzora, a sem njega ne postoji nijedan enigmata iz Kikinde i okoline koji u zvaničnim disciplinama može da postigne zapažen plasman.

Koliko će ljudi iz "Natoševića" doći u Valjevo, ne znam, ali ekipu u kojoj bismo recimo bili Milutin Tepšić, Željko Dimović i ja bilo bi vrlo teško nadmašiti. Ovo se, naravno, odnosi na ravnopravne i regularne uslove (da svi klubovi prijave unapred ekipe sa tri člana), a ne da se nas trojica takmičimo protiv desetorice ljudi iz jednog kluba, pa još pojačanih sa kolegama iz inostranstva. Jebeš takvu pobedu, ostvarenu uz nefer prednost na startu.

Slavko Bovan је рекао...

Od Aleksandra Jankovića je stigao dopis kojim se traži da klubovi (sekcije) imenuju svoje predstavnike u skupštinu.
Predsedništvo EKK sastaće se danas ili sutra ovim povodom.

Slavko Bovan је рекао...

Sasatanak predsedništva EK "Kikinda" je održan.
Delegati EKK će biti
1. Zlatan Pupezin
2. Slavko Bovan

zamene
1. Vanja Tomašev
2. Miodrag Ivanišević

Zvaniči dopis stiže večeras ili sutra.

Миле Јанковић је рекао...

Ispravi me ako grešim, mislim da članovi predsedništva ne mogu biti članovi skupštine (po trenutnom važećem statutu).

Slavko Bovan је рекао...

Mile, pravo da ti kažem, ne znam.
Ne znam ni koji statut sada važi.
Nisam našao da postoji ta zabrana za članove predsedništva, ali EK "Kikinda" ima dovoljno članova da ga zastupaju na adekvatan način u organima ESS.
Dakle, ako ne mogu članovi predsedništa, nama još draže :)