четвртак, 6. август 2015.

NAJBOLJI KVADRAT



A, CHAR, E, HE, I, KE, KO, LES, LI, MI, NO, RI, RO, RO, SEND, SO, SOV, STAND, STON, TA, VIČ.
Vodoravno i okomito: 1. Ime prirodoslovca Darwina i književnika Dickensa, 2. Himna herojstvu (mn.), 3. Vrsta automatskog muzičkog instrumenta, 4. Francuski pjesnik i dramatičar, Edmond (1868-1918), 5. Ruski znanstvenik s međunarodnom karijerom, doktor geološko-mineraloških znanosti, Konstantin Dimitrijevič, 6. Oni koji se brine za nabavu potrošnog materijala i opreme, 7. Jelo od dvije kriške kruha s dodacima između njih.
Autor: Jovan Nedić

10 коментара:

IlijaO је рекао...

Nije red da šampionski kvadrat ovako dugo stoji neriješen:
CHARLES
HEROIKE
ARISTON
ROSTAND
LITASOV
EKONOMI
SENDVIČ

Luka је рекао...

Lako je upisati rješenje kvadrata, kad ti ga je suputnik (u snu) izdiktirao!

IlijaO је рекао...

pa da- Još u subotu ujutro, u Mostaru sam ga riješio u Večernjaku! Još vidim, nekako mi poznat! Zanimljivo je da je i sam autor gledao enigmatske stranice i komentirao ih, a nije prepoznao svoj kvadrat.
Naime, dok smo ujutro, u kafiću, pili kavu- ja, Josip , Jovan i Ibro razgovarali smo o novopečenim enigmatima u Večernjem, ali se uglavnom gledalo na križaljku...

Marko Mihaljević је рекао...

Red je da netko "probije led" i čestita gospodinu Nediću na pobjedi.

Čestitka od Marka iz zagušljivog Omiša!


Rešad Besničanin је рекао...

Čestitka i od mene!

Slavko Bovan је рекао...

Staro je pravilo, sto je veci razlog za cestitku, to je manje komentara.

Slavko Bovan је рекао...

Haaaaaaaaaa. Sad vidimrazlog. Gospodarima se ne svidja odluka nestrucnog zirija. Odod da se strmeknem u ladnu Bunu /da plivam ismijem se/

Бранислав Никић је рекао...

Čestitke i od mene, baš lep kvadrat.

Slavko Bovan је рекао...

Poslije skoro-cijelodnevnog kupanja (Popodne, nakon vrelog dana bilo je i malo kiše), imao sam priliku da malo bacim pogled i na internet. Osmijeh mi još nije spao s lica.
Stvarno se izvinjavam što se nismo latili telefona i na mjerodavnom mjestu potražimo savjet koji kvadrat staviti na prvo mjesto.
Na nesreću eksperta za sve i svašta potrefilo se nekoliko stvari. Pošto pojma nemaju kako smo birali kvadrate, eksperti koji imaju običaj da isključvo oni i samo oni žiriraju i kažu da je to ispravno, da im kažem da smo do poretka stigli usaglašavanjem između po 7-8 izabranih kvadrata. Ako treba mogu poimenično da kažem za svakog od članova žirija kako je preliminarno glasao, a onda kako smo došli do baš ovog poretka, ali kada mi ovi bukači oplate cirka 300 evra za taksu. (Ovo je samo ironična provokacija. Ako neko želi dobiće i pojedinačna glasanja).
Na sreću žirija, isti kvadrat odabrao je i Nevenko Soldo (a da nije imao nikakvog uvida u rad žirija) za prvi prilog u V. Listu.
Takođe, na licu mjesta povela se diskusija o poretku kvadrata. Ako se dobro sjećam, i drugoplasirani se složio da je Jovan imao dobar kvadrat. Nije bilo nikakvih negodovanja (osim šaljivog Lukinog). Sa poretkom anagrama (koji su birani na isti način kao i kvadrati) bilo je raznih zapažanja, ali...
Ukratko, i dalje mislim da žiri nije napravio grešku. Ko misli da jeste, neka i dalje uače!


Slavko Bovan је рекао...

SVI kvadrati biće objavljeni na ovom blogu narednih dana u terminu za magične likove (8.00). Početak objavljivanja je čim se steknu tehnički uslovi. Autori mi mogu pomoći tako što će poslati opise za svoje kvadrate.