петак, 18. септембар 2015.

NOVINA SKANDINAVKA

Autor: Novo Zekić

5 коментара:

Dragan Dragoljević је рекао...

Masterpis.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Sama bjelina 8 x 8 vrhunsko je postignuće, no mene zanima šta je to FILM STARMAN, EPSKA REAKCIJA i ŽIVOT JE MASOVNA POJAVA? pOZDRAV!

Mandrak је рекао...

Slažem se da je belina strukturalno izvanredna. "Život je masovna pojava" je film Mirze Idrizovića (može se pogledati na youtube - u). Epska reakcija ima smisla ("epski" se koristi u prenesenom značenju, često posprdno: epohalno, vredno pažnje, vredno pamćenja itd). Ovo treće tj. prvo mi nije baš jasno, ali pretpostavljam da je reč o originalnom nazivu Karpenterovog filma "Čovek sa zvezda". Kao kad bismo ispred BARBARA stavili reč PESMA, pa opisali pojam kao "Preverovo delo", s tim što ovde zabunu pravi izvorni naziv. To nije u duhu našeg jezika, ali se može oprostiti, jer su gotovo svi ostali pojmovi odlični.

Анониман је рекао...

Hvala Mladene na objašnjenjima koja si dao, baš je sve tako. Što se "Filma Starmana" tiče, odlučio sam se za "najmanju" štetu. Ako se pažljivije pogledaju moguće kombinacije, vidljivo je da je moglo doći u obzir popriličan broj Džejmsova, ili nekadašnjih Džemsova, Barmana, Garmana itd. Ali u svim slučajevima se pojavljuje to zadnje A koje bi se trebalo izgovarati, a time i pisati kao E. Ako nađeš nešto pravilnije, priloži, pa da dobijemo korektan rad. Pozdrav.
Novo Zekić

Nedjeljko Nedić је рекао...

Zbilja me je žuljala ova "EPSKA REAKCIJA" pa sam na svemrežju (internetu) pronašao TIPSKU REAKCIJU - uobičajena, jednaka, reakcija ili odgovor više osoba na istu pojavu. Inače, ja sam pristaša licentieae enigmistice, odnosno enigmatskih sloboda koje zagovara Boris Nazansky i to s punim pravom jer nijedan rječnik nije potpun. Pozdrav!