уторак, 20. октобар 2015.

REŠENJA

5 коментара:

Luka је рекао...

Pogled na rebuse sinošnjeg natjecanja iz autorova kuta.

Dakle, izgleda da sam bio vidovit kad odlučio da prvi rad bude:

LAKO KOPIRAM IDEJE!

Čak na ideju tri uratka u ovoj seriji su došli i drugi rebusaši.

1. Dona Samer - Kad sam Eri rekao da se ja i Mirka želimo predstaviti s ovim rebusom, on mi reče, da je IlijaO nedugo nakon Bihaća došao na istu ideju, te je iste ideje objavlejne kao najava natjecnja.
2. Kvar teti smeta! - Na Banetovom blogu rebusa, objavljen je rebus Čedomira Jelića s identičnim rješenjem, ali različitom postavkom.
3. Zategla Maša lice! - Mirka mi spomene ideju s teglama, i vrlo brzo je nadopunim sa šalicama. Pregledom meni dostupnih arhiva: vlastita, Banetov blog, Sečujski - rebusi i objavljeni rebusi, ne nađoh nešto slično objavljeno, te odluči da se vanredno ubaci u set za rješavanje. Sinoć se domaćinu javila Lidija Duvnjak, da je još 2013. godine u Mozgalicama objavila rebus s identičnim rješenjem. Nažalost, ni ja ni Mirka to očito nismo zapazili pa se desio nehotični "plagijat". Ispričavamo se autorici i zakinutim rješavačima, koji su "izgubili" vrijeme na rješavanje istog.

Luka је рекао...

Nešto o vizualnosti rebusa.

Osobno sam pristalica rebusa situacije, što je i prevladavalo u sinošnjem natjecanju. Svaki od rebusa nabrajanja pojmova ima svoj razlog:
2. efektnost rješenja
15. efektnost prikaza (bio tamo)
9., 11. i 17. radi naziva zagonetke

U slučaju pojave (ne)poznatih osoba u postavkama rebusa, pokušali smo olakšati s premetaljkama, što je vjerovatno nekome i pomoglo. Čak što više, neki premeti su upućivali na rješenje. Primjer povratni rebus iz najave, o kojem je također bilo polemike:

INA IDE NA SEVER! - Severina i Dena su prikazani sa djecom, a radi lakšeg prepoznavanja osoba date su premetaljke njihovih imena i prezimena: SIN VIČE: VRUĆA KEVO! i ČIN: SNI ĆUD DAME!.
Analizirajući premete, vidimo da oni svojim tekstom upućuju rješavača u kom smjeru da razmišlja. Prvi govori o kevi - Severini, a drugi o dami, dakle kćerki, mada Dena može biti i Denis od milja.

Luka је рекао...

I za kraj, malo "o jeziku rode", o čemu je već nekolicina pokušala elaborirano pisati. Kao prvo zahvaljujem se na svim konstruktivnim komentarima, koji nadam se doprinose kvalitetnijim radovima.

O književnoj (ne)ispravnostima ne želim suviše polemizirati, no poznato je da rebusaši ponekad uzimaju i previše slobode u svom izražavanju. Ja i Mirka smo više puta odvagnuli sve postavke i rješenja, dakako sve u dogovoru sa blogogazdom, i smatram da su svi radovi u granicama jezične tolerancije.

Moja viđenja datih komentara:

1. LAKO KOPIRAM IDEJE! - Prva varijanta je bila čisti rebus (sa JE na kraju), ali baš zbog neprirodnosti te postavke, pretvorili smo ga u povratni. Dokaz tome je i postavka koja je pisala u prvoj verziji pomićnih fraza - 3,3,8,2 (za one koji se toga sjećaju)

6. KANUISTA KOLABIRA! - Mislim da će svatko na prvi pogled reći da su na slici ista kola, ali ne i identična. Dakako, gledajući detalje sigurno će se lako uočiti neminovne razlike na dva automobila, no meni se činio zgodniji ovakav prikaz, u izložbenom salonu, nego "suhoparno" nabacivanje istovrsnih slika.

10. KOKOŠKE ČERUPA JAGODA! - Rebus je prikazan u stripu, da se naglasi da je radna izvršena, odnosno da se "prikaže" da je: netko nešto nekome DA(O). Međutim da je kritika bila na neprirodan raspored riječi u postavci, i rekao da se strip-rebus treba pročitati kao: Go Paja da(o) kokos Kučeru!, pozvao bih se na rebusašku slobodu.

12. ODE MI ANE SAMA NA KIŠU! - Priznajem, možda prezentacija nije najpreciznija, te je trebalo oba "natjecatelja" smjestiti u desni dio slike, ili raditi dvije slike, no mi smo se odlučili za ovakav jasniji prikaz trkaće staze, a nerijetko se u automomilizmu krivina naziva šikana, mada je točan opis vjerovatno drugačiji.

Od Ere nisam tražio detaljan pregled rješenosti rebusa, pa da kroz statističku obradu, možemo utvrditi, koliko su navedeni nedostaci bili olakotna ili otegotna okolnost rješavačima, barem za one koji su poslali svoja rješenja, da na taj način nagrade trud sastavljača i organizatora.

Zahvaljujem se svima na učešću, pa čak i onima koji su sinošnje rebuse rješavali samozatajno, odnosno iz vlastitog gušta.

Mirka је рекао...

Dodala bih da svi mi, koji pratimo ovaj blog, moramo imati u vidu da autori dolaze sa različitih govornih područja. Ono što je uobičajeno u mom kraju, neobično je za uho nekom iz Srbije, iako nam je maternji srpski jezik. Tako da tu moramo biti krajnje flekisbilni dok god izražavanje ne odskače od pravopisnih i gramatičkih normi. I Luka i ja govorimo ijekavicom, rebuse smo radili na ekavici kombinujući izraze koji se koriste u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. To je očegledno u rebusu br.6. Za teglama šalice. Odmah se vidi ko je započeo, ko završio, a rezultat je dobar (iako neoriginalan). Smatram da je to jedna od vrijednosti ovakvih saradnji i da ne trebamo cjepidlačiti.

Ilija Đurković је рекао...

Mislim da je dodatna vrijednost rebusa, pored njihovog visokog kvaliteta, anagramna dopuna "u oblačiću" koja je na jedinstven način pomagala rješavačima umjesto suvoparnog imena ili prezimena napisanog pored osobe u rebusu. To je dodatna majstorija koja je rijetkost i svojstvena je samo univerzalnim enigmatima koji su ujedno i vrsni anagramisti. Ovaj detalj daje posebnu dimenziju rebusima i svrstava ih u prave "specijalitete"!
Moram pomenuti i Mirkin palindromnim rebus br. 17 (tek sada uočavam da je i postavljen kao takav). Ja sam ga rješavao kao obratni i uočio da je istovremeno i palindromni, što me je posebno oduševilo.
Još jednom sve čestitke Mirki i Luki, i šteta što se veći broj rješavača nije ozbiljnije posvetio takmičenju, zbog raznih razloga. Praktično na svakom takmičenju imamo maksimalno 5-6 rebusaša koji se maksimalno posvete rješavanju...