уторак, 27. октобар 2015.

ZRNCA (964)

Autor: Novo Zekić
Rešenje: 7, 8.

15 коментара:

Анониман је рекао...

Šta ovo, niko ne pokušava riješiti, nisu valjda svi partizanovci? Novo

Rok Ban је рекао...

To vjerovatno nije kriptogram već nešto drugo. Zato nema rješavača.

Miroslav Cvetković је рекао...

Ovo me malo podseća na 70-e i "Eureku": izvesni Stavra Radojković je objavljivao "enigmatske radove" u nekoliko listova sa ovim imenom. Još pamtimo njegove "klinove" i "vretena" sa 7-8 totalno nepovezanih reči - nešto kao ispunjaljka bez konačnog rešenja. Čovek nije shvatao u čemu je štos, neki od urednika nije se razumeo u enigmatiku... Muka je u tome što ovaj "kriptogram" nije sastavio Stavra Radojković (Bog da mu dušu prosti), a nije ni pregledao neko iz redakcije "Eureke". A navijači viču: pomozi Bože, a ne: pomozi Bog.

Slavko Bovan је рекао...

kriptogram (kripto- + -gram), jedna od osnovnih i vrlo čestih vrsta zagonetke. Odgonetač u tekstu (proza ili stih) ili crtežu, a ponajviše u obojem, mora pronaći skrivenu misao kako bi dobio konačnu odgonetku.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Samo nagađam, jer ne mogu objasniti: POZDRAV DELIJAMA!

IlijaO је рекао...

Pa to je, Nedjeljko, lako objasniti!
Pozdrav deli jama ( rupa)!

Tonci M је рекао...

Meni izgleda dobro, Nedjeljko: Pozdrav (Pomozi Bog!) dijeli (nalazi se na pola njega, dijeli ga na lijevi i desni dio) jama (riječ rupa, sinonim za jamu).

Tonci M је рекао...

ups, presporo tipkam :D

Slavko Bovan је рекао...

Potvrđujem tačnost rješenja.

Rok Ban је рекао...

Kriptogram kao zagonetka nije od juče, izoblikovala su se pravila na osnovu KRIPTOGRAFIJE tajnog pisma. Tako da enigmatski kriptogram ima tajni (logični) ključ da se dođe do rješenja. I na internetu pod Zagonetka može se naći objašnjenje za tu vrstu zagonetke. Slavko je napisao vaijantu literarnog, poetskog kriptograma (pjesnička sloboda) koji nema veze za enigmatskim kriptogramom. Rad se mogao objaviti kao skrivalica ili pogađalica ali ne i kao kriptogram. Mislim da je ova objavljena zagonetka pod imenom Kriptogram potpun promašaj i ne dolikiju ni autoru ni uredniku. U korektnu enigmatiku na raznim nivoima ulazi sve više nategnuti skovanih i za mnoge umjetno stvorenih kombinacija da bi se posigao neki efekat ili rekordna kombinacija.Takva praksa vodi u degradaciju i srozavanje, koliko toliko kvalitetne enigmatike.

Rok Ban је рекао...

Po autorovoj(i urednikovoj) logici može biti i ovo rješenje: VATRENI (7) NAVIJAČI (8).

Анониман је рекао...

Da i ja kao autor pomenute zagonetke dam svoje viđenje. Napravio sam priličan broj zagonetki za koje nisam pojma imao kako bi ih nazvao i to su uglavnom u moje ime radili drugi, pa i kad je ova u pitanju... Mene što se tiče ponekad pomislim da je KRIPTOGRAM pojam pod koji se, po jednoj definiciji (Tekst napisan tajnim pismom, šifra), može podvesti veći broj enigmatskih vrsta. Međutim, slijedi druga definicija, rekao bih "najneozbiljnija", od svih, naravno ne računajući riječ ENIGMATA, koja je u tom pogledu bez konkurencije, što pokazuje totalno nepoznavanje "materije", tako da se na nju enigmate mogu slatko nasmijati: 1. "Zagonetka koja se MOŽE riješiti premetanjem slova" po Klaiću, što je riječ "može" čini koliko toliko prihvatljivom, ali, 2. "Vrsta zagonetke u kojoj treba premetanjem slova odgonetnuti značenje reči" po "staznaci. com", ostavlja čovjeka u totalnoj nedoumici... Zapravo, ako su to nekada i bile validne definicije, morale su se do dana današnje malo osavremeniti.
Novo Zekić

Rok Ban је рекао...

U svom tekstu kolega Novo napisa: "Međutim, slijedi druga definicija, rekao bih "najneozbiljnija", od svih, naravno ne računajući riječ ENIGMATA, koja je u tom pogledu bez konkurencije, što pokazuje totalno nerazumjevanje "materije", tako da se na nju enigmate mogu slatko nasmijati"
Tekst sam kaže nivo poznavanja materije i "dobro"namjernost autorovoga zapisa.
Kljajićev rječnik iz 1980 godine na 754 stranici piše: Kriptografija--Kriptogram "vrsta zagonetke u kojoj treba najprije pronaći "ključ", a onda primjerom njegovim i eventualno premetanjem slova odgonetnuti značenje" Posebno naglašavam dvije riječi KLJUČ i EVENTUALNO. Ostalo je napiso kolega Miroslav Cvetković.
Jedna izreka, poslovica kaže: POŠTUJ DRUGE AKO ŽELIŠ DA TE DRUGI POŠTUJU!
Branko Milovanović

Анониман је рекао...

Ima mnogo izreka, a jedna od njih je "Gluvi telefoni", gdje neko govori jedno, a neko replicira na nešto sasvim drugo. Novo

Nedjeljko Nedić је рекао...

Riješih ja Novin "kriptogram", a pojma nemam. IlijaO mi je pojasnio (POZDRAV DELI(ijekavski dijeli) JAMA, a Slavko potvrdio točnost. Zagonetka je izvrsna, no nije kriptogram Rok Ban je u pravu, kriptogram mora imati ključ prema kojemu se rješava. Dakle, ja mislim da je to ILUSTRIRANI INDIREKT s frazom: 7-4-4, koji se može prikazati i kao rebus (REBUSNI INDIREKT).