субота, 31. октобар 2015.

IDEMO LI U OVČAR BANJU?


Preuzeto sa sajta ESS.
Piše: Aleksandar Janković, predsednik ESS

Састанак код Александра Дачића, помоћника Градоначелника Чачка

У среду 28.10.2015. године, од 14.00 до 14.50 часова, одржан је састанак код Александра Дачића, помоћника Градоначелника Чачка за друштвене делатности. Састанку су присуствовали Ана Иванковић и Јелена Кузмановић из Туристичке организације Чачка и Александар Јанковић, председник ЕСС. Тема разговора били су наредни Сусрети енигмата Србије.
А. Јанковић се представио, дао кратку слику ЕСС, извинио се што у име ЕСС није присутна делегација и поновио наводе из писма ЕСС (од 6.10.2015. године) Градоначелнику Чачка. Пренео је досадашња искуства у реализацији СЕС, образложио зашто је Овчар Бања предложена за сусрете, изнео очекивања да ће Град Чачак 16. СЕС препознати као вредне пажње, набројао у чему би се огледала помоћ града и укратко изнео сатницу – клише по коме се тродневни сусрети одвијају. Напоменуо је да су сви досадашњи сусрети били отвореног типа и да се у такмичења могу укључити и грађани.
 А. Дачић је изнео да град треба да подржи сусрете, да је то сугерисао и градоначелнику, да ће са директором ТО Чачка (данас службено одсутан) поделити обавезе - организационе и финансијске, да нема потребе да ЕСС чека посебну потврду о прихватању покровитељства, да ће одлуку донети Градско веће, а потврдити је скупштина града, и да се крене са припремама. Напоменуо је да у априлу 2016. године следе локални избори и да је могуће да, зависно од воље грађана, непосредне припреме ЕСС реализује са другом гарнитуром. Али, план рада и преузете обавезе за 2016. годину ће обавезивати и наредно Градско веће, па не би требало да буде проблема. Сложио са ставом А. Јанковића да гост сусрета може да буде неко од културних посленика из Чачка, јер је тај крај изнедрио мноштво значајних уметника.
Госпођа Ана Иванковић је испред ТО Чачка изнела: у туристичком делу сусрета, у коме се за излет у суботу и обилазак града у недељу планира по 3-4 сата, сатница би била пренапрегнута, јер Овчарско-кабларска клисура и оближњи Чачак нуде много више: мноштво манастира, вожњу бродом-катамараном по језеру, термални извор, музеј, галерије, брдо Љубић... Како је на сусретима око 60 ученика, а у самој Овчар Бањи нема конференцијске сале за толико учесника, такмичења и трибине би се одвијали само у ресторану планинарског дома. Планинарски дом у Овчар Бањи је то по имену, у ствари је квалитетан објекат за 40 учесника. Летња башта дома (у непосредној близини дома) има 300 места, али у време сусрета су актуелне свадбе, па је предложила да ЕСС размисли и о смештају у хотелу Ливаде, у Прељини (са друге стране Чачка, на раскрсници Г. Милановац - Чачак – Краљево). А. Јанковић их је упознао да се не такмиче свих 60 учесника, да око 30 учесника жели да се такмичи, а остали су, или у организацији, или више воле да време проводе у обиласку и дружењу. Овчар Бања пружа још смештаја који су близу један другог. Присутни чачани нису имали информацију да ли ће догодине бити акције Владе Р Србије ''Ваучери за летовање у Србији'' и који угоститељски објекти у Овчар Бањи су вољни да се у њу укључе, а ако се акција понови, ЕСС може да позове учеснике да искористе и ту повољност.
Термин одржавања није усаглашен, јер ће и термин Купусијаде у оближњим Мрчајевцима, на Ибарској магистрали, бити накнадно утврђен. Начелно је 15-17.9.2015.године. Замисао је да учесници СЕС, у недељу, после затварања могу да сврате и на ту манифестацију, по својој вољи. А. Јанковић је нагласио да, уколико сусрети буду у самом Чачку, термин мора бити крај августа – због ђачког дома, а за Овчар Бању савезу одговарају сви остали термини (од краја августа до пола октобра). Такође, да је по њему Овчар Бања најбоља опција, иако има нејасноћа око смештаја.
Договорено је да А. Јанковић пошаље Програм (сатницу) 15. СЕС у Ваљеву Ани Иванковић, како би ТО Чачка анализирала туристички део дешавања, и изашла са предлогом како најоптималније реализовати излете и дешавања. ТО Чачка ће и сачинити преглед-табелу објеката за смештај: 1) у Овчар Бањи, 2) у чачанском ђачком дому и 3) у хотелу Ливаде: број кревета, цена и има ли салу или не. После тога ће Председништво ЕСС донети коначну одлуку о месту и термину одржавања 16. СЕС. У међувремену информације размењивати електронском поштом.

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Za pohvali je što se na vrijeme krenulo sa pripremama za SES.

Zapažam da se i dalje značajni događaji u regionu skoro podudaraju sa terminima, i da je krajnje vrijeme da se nešto učini po tom pitanju.
Ako ovako ostane, onda bismo u Ovčar Banju išli sredinom septembra, u Široki Brijeg zadnjeg vikenda u septembru (7 ili 15 dana kasnije), a onda u Kikindi su Dani ludaje drugi vikend u oktobru (15 dana kasnije).

Slavko Bovan је рекао...

Naravno, nemam ništa protiv izleta u Ovčar Banju (i Čačak), ali bi možda moglo da se razmisli i o Novom Sadu (i Fruškoj gori), ako ne za 2016. onda za 2017. godinu.