четвртак, 29. октобар 2015.

PIRAMIDA 22

Piše: Tonči Milat
Podsjetila me Zekićeva piramida na pokušaj koji smo ja i uvaženi doajen hrvatske enigmatike Antun Košir imali zajedno prije par godina. Bilo je tu, razumije se, puno natezanja pojmova, ali zanimljivo je ponekad vidjeti koliko se daleko da rastegnuti mogućnosti jezika, čak i kada to nije nešto što je objavljivo po uobičajenim enigmatskim standardima.

10 коментара:

Анониман је рекао...

Ljudi moji, meni ovo ne liči na nešto previše nategnuto!
M. Milićević

Бранислав Никић је рекао...

Piramida od 22 reči - neverovatno! Svaka čast.

Rok Ban је рекао...

Bravo majstori!

Анониман је рекао...

Uz još jedno slovo n da još malo nategnem:
ENIGMATSKOKLINASTI REPER
ili
KLINASTI AGROEKSPERIMENT
M. Milićević

Slavko Bovan је рекао...

EKSPERIMENTLINI ROG KISTA
Zašto natezati kada može ovaj nenategnuti pojam. Slikarska čestkica koja se koristi za slikanje po ćoškovima ima svoju izbočinu koja se zova (opštepoznato je!) "rog".
:)))))

Tonci M је рекао...

Dobro jutro svima, vidim da se dobro zabavljamo :)

Za to što piramida nije od 23 slova krivim autore ove emisije:
http://www.radio4all.net/index.php/program/26307
koji jasno kažu da im je tema MARS I ENERGETSKA POLITIKA (23), ali je ne znaju tako i nasloviti :P

Tonci M је рекао...

Što se tiče natezanja, mislim da su piramide/klinovi nešto fleksibilniji od križaljki kad je riječ o tome što se može uvrstiti u njih (makar sam daleko od autoriteta po tom pitanju: imam samo jednu objavljenu piramidu (IVAN TOMEČAK) i jednu skraćenu (VREMENSKA RAZLIKA)), posebno kad se koriste predmeci poput MIKRO, MAKRO, KRIPTO, NEO, EKSTRA... Sintagme su te koje su ovdje problematične: najgora je bila 17-ica, gdje smo dugo vremena moj imenjak i ja imali tek GROTESNE TEMPLARE :D

U trenutnoj inačici, za većinu uvrštenog zapravo se i može pronaći potvrda, makar na engleskom. Najgori su AGROEKSPERIMENTALISTI: potvrđeni su na Googleu i "Experimentalist in Agrology" i "Agro-experimental", ali ne i "Agroexperimentalist". Ostali pojmovi imaju svoje probleme: "Electromagnetic dissipation" primjerice postoji, ali nema množinu,"Siren Pictogram" postoji, ali postoji i piktogram manje-više svega, tako da to ne znači puno, KOMPLETNI REGISTAR postoji samo kao parcijalni dio samostalnog izraza (KOMPLETNI REGISTAR BRANITELJA) itd. itd.

No, bitno je uvijek pokušati pomaknuti granicu!

Анониман је рекао...

Čestitke autorima i lijepa demonstracija onoga što sam pokušao pojasniti ranije. Dakle, kod ovakvih radova, nije u pitanju puko premetanje slova, nego i iznalaženje koliko toliko logičnih sintagmi za koje i sami znamo da nećemo naći tako traženu "potvrdu". Naknadno se može ispostaviti da neke od takvih i te kako imaju smisla. Primjera radi, moj prvi objavljeni rad uopšte, uz jedan rebus, je piramida 19-ka sa osnovnom riječju SALONSKI SEPARATIZAM. Bilo je to onda kad mi se činilo da se država ne može raspasti i da su prijetnje o nekakvim izdvajanjima, zapravo salonska igrarija. Međutim... U mom rekordnom radu ove vrste u čijoj je osnovi poznata pripovijetka L.Lazarevića SVE ĆE TO NAROD POZLATITI, devetnaestoslovni pojam je bio POLITIZOVANOST ETERA, što je kasnije i te kako dobilo potvrdu, ne računajući neizostavnu primjedbu jezičkih čistunaca, da nije "etera" nego "etra" i sl. Napominjem kao malu šalu, da bi u ovoj disciplini Hrvatska i Srbija zajedno, teško sastavile jedan valjan tim košarkaškog formata.
Novo Zekić

Gojko је рекао...

Do koliko li će slova da se ide
kada su u pitanju piramide ?

Miroslav Cvetković је рекао...

Produkt mladosti i iskustva, tako redak u današnje vreme: ANTUN + TONČI = SILAN (Nalis) :)