петак, 12. фебруар 2016.

FENIKS - BORBA ZA KVALITET (10)

Feniks 550, 04.02.2016.
(Prilog: Jovan Nedić)

14 коментара:

Tonci M је рекао...

Evo nam i KRAKOVIJE :) Meni je od dvije Ivanove visokoplasirane križaljke draža ona druga (mislim da upravo čeka objavu, ali obje pokazuju lakoću kojom on kombinira (na probnoj borbi za kvalitetu kod Mladena, baš sam njegov rad stavio na prvo mjesto!).

Драган Драгољевић је рекао...

Нисам се покајао што сам овом раду дао 12цу, убедљиво најбољи рад по мом мишљењу.

Анониман је рекао...

Gotovo svi pojmovi iz ove križaljke mogu biti odgovori na nekom kvizu, Kada nas pitaju da zašto valja rješavati križaljke uvijek odgovaramo pa zato da nešto naučimo... A što se može naučiti s (povratnim) glagolima i pučkim imenima kojima se nitko ne zove? Vrhunsku kombinatoriku s poznatim pojmovima oko YW malčice je zasjenila KRAKOVIA. Ne treba podcjenjivati rješavače, znadu oni i za WIGAN i za glumicu Franku POTENTE, čak je nekima znana i živa legenda WAYNE Rooney. Pozdrav, Pero

Tonci M је рекао...

Pero kaže: "Gotovo svi pojmovi iz ove križaljke mogu biti odgovori na nekom kvizu": to i ja volim kod križaljki: ako dok rješavam križaljku imam dojam da sam je već riješio triput, nema te rješivosti koja će me uvjeriti da je riječ o odličnom uratku. Ova križaljka je meni bila, koliko se sjećam, 11. ili 12. u poretku. Bonus je za mene i kada su kviz-pojmovi iz različitih oblasti (baš kao na pravom kvizu!).

Unknown је рекао...

Ukrštenica koja počinje sa KERVADEC (navodno, VRLO POZNATI francuski rukometaš), a završava sa KRAKOVIA (navodno, POZNATA marka votke ili šta već), ne zaslužuje ovako visok plasman.

Slavko Bovan је рекао...

Stigle su mi i br. 11 i 12, koje objavljujem sutra i prekosutra u istom terminu (9.30).

Pero је рекао...

Zlatko, Kervadec je vrlo poznati rukometaš, svjetski prvak. Mi u Hrvatskoj smo se ostavili košarke i primili rukometa, a Francuzi su nam glavni rivali. Kervadec nam je poznat kao Ilić, Rnić, Manaskov... Pozdrav, Pero

Mandrak је рекао...

Meni se rad dopada zato što je izrazito enciklopedijski. To je verovatno stvar ukusa, ali stvarno mislim da je ukrštenica kvalitetnija kad sadrži spektar zanimljivosti, i to, između ostalog, podvodim pod "invencija autora".

Međutim, kod takvih ukrštenica se mnogo mora voditi računa o rešivosti. Mislim da je ovde od 3 prazna nerešivo tj. teško rešivo samo jedno polje: O (Potente je ok, ali ako se ne ukršta sa Lolan; po mom mišljenju, pošto je Lolan 100 % nepoznato, može da se ukršta samo sa nečim što je 100 % poznato, a gospođa Potente nije baš u rangu sa Hannom Schygullom). Rekao bih da je za preostala teška slova malo više kriv opis nego autor: za Johna Waynea (da citiram jednu budalu: Weyna) znaju svi, on je deo opšte kulture svakog živog bića na planeti, odnosno to je 100 % poznat pojam, dok je Rooney ipak samo jedan od milijardu poznatih fudbalera koje prosečan čovek ne mora da zna po imenu. Pošto je WIGAN nepoznat pojam (svaki geografski pojam koji nije opštepoznat ja tretiram kao 100 % nepoznat), samo je bilo potrebno dati 100 % poznat opis za presecajući pojam.

Inače, već sam nekad negde pisao da sam, kada je ovaj rad stigao, pomislio da će pobediti. Odlično je sračunat na efekat (valjda zbog ovog paketa 2 W + Y u istom ćošku) i na prvi pogled deluje fascinantno. Kasnije sam mu našao dosta mana, ali svakako mislim da se zasluženo našao u top 10.

Tonci M је рекао...

Zlatko, čini mi se da si baš ti kod glasanja spomenuo da si imao neki numerički sustav vrednovanja koji ćeš objaviti po završetku natjecanja. Znam da nam se kriteriji bitno razlikuju (sjećam se da sam tad pogledao križaljku kojoj si dao 12 i odmahnuo rukom, ne znam sad čija je bila, ali nije bila niti jedna od do sada objavljenih), ali svejedno bi mi bilo zanimljivo ako bi pojasnio o čemu se radilo, možda bih ga čak usporedio s Nedjeljkovim i svojim.

Što se tiče rješivosti, ja znam i Franku Potente i Lilianu Cavani i Waynea Rooneya i Wigan (općenito mi je izvrsna sredina ove križaljke!), ali nikad nisam čuo za Kervadeca: generacijski jaz.

Unknown је рекао...

Pero, postavi se u poziciju prosječnog rješavača: tvrdim da za prosječnog rješavača Kervadec nije VRLO POZNAT pojam, već poprilično nepoznat. Recimo, meni i nije baš poznat, a nisam ni prosječni rješavač, a rukomet pratim onoliko koliko je potrebno. To je "stručni pojam", koji je, slažem se, dobro poznat onima koji pomno prate rukomet, ali je nepoznat onome koji rukomet prati informativno. U svakom slučaju, ako prva uspravna riječ u ukrštenici ne može da se riješi "od prve" - ta ukrštenica nije dobra.

Tonči, znam da sam obećao da ću detaljnije objasniti svoj sistem bodovanja, ali nisam našao vremena. Ukratko, osnova mi je bila bodovanje po uzoru na bodovanje u kvizovci, s tim da se prvo boduju riječi, a potom i grupe u svakoj riječi. Po tom sistemu EASTWOOD nosi 30 bodova (bodovi za slova + bodovi za grupe), a ČVRSTOĆA 25.

Kriterijumi su bili: ukupna vrijednost riječi u ukrštenici (koja se dobija sabiranjem vrijednosti slova i vrijednosti grupa), zatim balans gore-dolje (ukupna vrijednost slova gornje polovine naprema ukupnoj vrijednost slova donje polovine) i balans lijevo-desno (po istom principu), zatim vrijednost dobrih riječi (ovdje je subjektivnost nešto izraženija, ali ako se urade čvrsti kriterijumi, subjektivnost se smanjuje). Kada sam izračunao sve pokazatelje, rangirao sam svaku ukrštenicu po "evrovizijskom principu" unutar svakog kriterijuma, sabrao bodove i dobio poredak.

Neko će reći: to je samo matematika, a ja kažem da je ovaj način bodovanja mnogo bolji nego subjektivno određivanje "opšteg utiska" i virtuoznosti u kombinovanju. I N. Nedić je koristio sličan sistem, ali prednost ovog sistema je što se egzaktno vrednuje i podstiče korišćenje manje frekventnih slova, a kod grupa smo izbjegli zamku da se isto vrednuje ST i recimo ŽĐ. Vrednuje se i izbalansiranost ukrštenice u oba smjera (neki su počinjali sa KRTIČNJAKOM, a završavali sa NARACIJOM i ELABORATOM, npr.) Dalje, vrednovano je i korišćenje i lijepih, domaćih riječi, ali takođe i riječi koje se rjeđe pojavljuju u ukrštenicama, ali ipak nisu nepoznate (dobre riječi su, po tom kriterijumu, PLETNJAČA, NAPRŠČAD, MOŠNJANIN, BOLLYWOOD, NADRIOBRT, JAAP STAM ..., a manje kvalitetne (koje nisu bodovane u ovom kriterijumu) MAKARONI, NAKARADA, KANISTAR, ERISTIKA, ELASTIKA, AKRIBIJE i sl.).


ivan H је рекао...

pročiyah i htjedoh neštp reć, al odustah ))

Slavko Bovan је рекао...

Mišljenje autora je svakako korisno.

Slavko Bovan је рекао...

Podsjećam na naziv ovog bloga.
Dakle, različita mišljenja su poželjna.
Naravno, podrazumijeva se međusobno uvažavanje i korektno koemntarisanje.

Анониман је рекао...

Još malo o nepoznatim pojmovima bez guglanja:
WIGAN - grad u Engleskoj s dojučerašnjim premierligašem koji je prije par godina osvojio čuveni FC kup i u kojem je igrao bivši hajdukovac
Josip Skoko
FRANKA POTENTE - Bila bi možda nova Hanna Schygulla da nije otišla u Hollywood, ja je pamtim iz meni dragog filma Trči Lola,trči, a oni koji više vole komercijalu iz Boureneovog ultimatuma...
WAYNE- urednik je opisao kao nogometaša baš zbog raznolikosti tema
KERVADEC- nama Hrvatima je jako poznat, jer nam na Islandu nije dozvolio da osvojimo SP.
Pozdrav, Pero