понедељак, 29. фебруар 2016.

SREĆAN ROĐENDAN!



SLOBODAN BARBIROVIĆ –
ROĐEN NA DANAŠNJI DAN
Piše: Jovan Nedić
U "Malom zagonetačkom datumaru" (Franjo Tušek, "Čvor", Bjelovar, 1983) datum 29. februar nije zabilježen, što znači da autor nije pronašao ni jedan enigmatski događaj koji se desio toga dana. Od 1983. do danas prošle su 33 godine, a neko novo slično izdanje nije se pojavilo. Ni u novom enigmatskom datumaru 29. II. ne bi vjerovatno imao mnogo stavaka, ali je sigurno da bi imao bar – jednu. Naime, toga dana 1952. godine rođen je u Osijeku Slobodan Barbirović, o kome je u 41. broju "Vesnika Enigmatskog kluba 'Nova zagonetka'" (april, 2015) Vladimir Šarić objavio dopunu za "Leksikon srpskih enigmata".
U toj dopuni ističe se da je Barbirović "magistar ekonomskih nauka, ovlašćeni računovođa i financijski revizor" te "popularizator enigmatike u Kruševcu, naročito među najmlađima".
Do 1979. Barbirović je živio u baranjskom selu Karancu, a otada do danas u Kruševcu, ali i dalje ima kuću u Karancu i povremeno dolazi u "stari kraj". Opširnije o njegovoj životnoj, radnoj i stručnoj biografiji može se pročitati u "Vesniku". Na ovom mjestu citiraćemo samo onaj dio koji se odnosi na enigmatiku:
"Prve ukrštene reči objavio je 1975. godine u listu «Baranjski srednjoškolac», u kome je uređivao enigmatsku rubriku. Radove je objavljivao i u «Belju», «Glasu Slavonije», «Čvoru», «Vjesnikovom kvizu», «Pan erotici». Najviše voli tematske skandinavke i osmosmerke.
Učestvovao je na više takmičenja u «kvizovci», a jedno ovakvo takmičenje organizovao je i u Kruševcu. Učestvovao je i na par televizijskih kvizova.
Bio je osnivač i predsednik Enigmatskog kluba «Kruševac» i član Predsedništva Enigmatskog saveza Srbije. Pokretao je učenike kruševačkih osnovnih škola na stvaranje enigmatskih radova i njihovo objavljivanje u «Mini kvizu za osnovce», kao i za učestvovanje na republičkim takmičenjima osnovaca iz enigmatike u Valjevu (tri nagrađena) i u Staroj Pazovi (17 nagrađenih). Pomagao je tadašnjem predsedniku Enigmatskog saveza Srbije Branku Poliću u pridobijanju najmlađeg naraštaja za enigmatiku."
Na slici: Slobodan Barbirović, snimljen 19. avgusta 2014. godine, u svojoj djelomično obnovljenoj kući u Karancu, demoliranoj za vrijeme posljednjeg rata.

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Danas kolega Barbirović slavi 16. rođendan.

Rok Ban је рекао...

SRETAN ROĐENDAN.

Gojko је рекао...

Taj 29.02.1952.godine bio je petak,a anagram od :petak je:EPAKT,a mislim da je to izraz za prestupni dan ili nešto slično tome...U svakom slučaju srećan rođendan i neka i dalje Slobodan/ enigmatski bude plodan...

Belirac је рекао...

Uz uobičajene rođendanske čestitke, poželimo Slobodanu da prevlada zdravstvene teškoće koje su ga snašle prošle godine.