понедељак, 22. фебруар 2016.

REBUSANJE (2037)

Autor: Milan Žarkovački

6 коментара:

Dusan је рекао...

SAVESNA MAORKA

Dejan Minić је рекао...

Svakako je logičnije ovo realizovati sa dve različite Vesne (Trivalić i Čipčić, recimo).

Slavko Bovan је рекао...

Rješenje je tačno, a sa drugom frazom rešenje je SVESNA MAORKA.

Milan Žarkovački је рекао...

Meni se više sviđa, i više mi je u duhu "rebuske" estetike, da bude jedna (ponovljena Vesna). Jer, u rebusima i imenovani ljudi mogu da dobijaju "imena", npr. da budu prikazana dva Pere koje smo nazvali "M", pa je fraza "Pere M", a rešenje "Perem.", tako da svaka osoba koja u stvarnosti ima ime i jedinstvena je u rebusu predstavlja poseban pojam, a ne neki jedinstveni. Sa druge strane, ponavljanje pojmova čini da rebus bude i vizuelno ekonomičniji, jer se ponovljeni pojmovi, po meni, broje kao jedan.

Бранислав Никић је рекао...

Ne bih se složio sa mladim kolegom, jer jedna osoba ne može imati množinu (osim u NF filmovima kao klon), a množina se može koristiti kada su dve različite osobe sa istim imenom.

Milan Žarkovački је рекао...

Postoje rebusi u kojima se isti lik pojavljuje više puta, kao bilo koji drugi pojam. Npr.: prikazana dva ista Jeremije iz Alana Forda koji su, povrh toga, nazvani "TI", pa je rešenje "partije remija". Takođe, kod svežeg indirekta na blogu Šmek, M. Sečujski je komentarisao da bi se on mogao prikazati kao rebus, da bude par Odija, sa rešenjem "parodija". Kako bi se to moglo uraditi ako ne prikazivanjem jednog istog odija dva puta. Doduše, tu se radi o crtanim likovima. Ali, po meni su i konkretni crtani likovi jedinstveni.

A stvarnim, određenim, osobama, sa dobro poznatim imenom i prezimenom, kao što rekoh gore, u rebusima mogu da se nadevaju dodatna imena. Ako nekom pojmu može da se da (dodatno) ime, zašto onda ne bi mogao da se pojavi taj pojam više puta? U stvarnosti jeste samo jedna Vesna Trivalić, ali u svetu rebusa ona je samo jedan lik, ili čak jedan pojam. Ako neki pojam može da dobije ime, to znači da on nije jedinstven, pa samim tim ni neponovljiv.

Da zaključim: Ne ide mi da istovremeno dopuštamo da se osobama daju dodatna imena, i da ne dopuštamo da se te osobe ponavljaju.