уторак, 23. фебруар 2016.

GOSTOVANJE U ŽIKINOJ ŠARENICI

Objavljeno na sajtu Enigmatskog saveza Srbije:

Поводом Дана енигмата Србије, у недељу 21. фебруара, у емисији „Жикина шареница“ на првом каналу РТС-а гостовали су АЛЕКСАНДАР ЈАНКОВИЋ, председник Енигматског савеза Србије, и МОМИР ПАУНОВИЋ, енигмата из Панчева.
У разговору који је трајао пет и по минута, Александар Јанковић је дао основне информације о обележавању дана загонетача, повезујући тај дан са тзв. загонетном суботом и појављивањем првих ауторских загонетки у алманаху „Забавник“, који је у Бечу 21. фебруара 1820. објавио српски политичар,  дипломата, уставописац и публициста Димитрије Давидовић.
Момир Пауновић је говорио о активностима српских загонетача, посебно наглашавајући одличне резултате које су они постигли у информативно-теоријском раду и издавачкој делатности (50 објављених књига, три капитална издања, периодична гласила „Гласник“ и „Весник“ ...).
Примерено овом дану,  „Жикине питалице“  формулисане су у облику загонетки. Од 12 предлога, које су дали Пауновић и Јанковић, водитељ и уредник Жика Николић je гледаоцима поставио следећих шест питања:
  1. ДВА ЛОКВАЊА ОКО ПАЊА  (уши)
  2. КАКО СЕ  НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ НАЗИВА АНАГРАМ? (преметаљка)
  3. НАШ ВОЈВОДА ВОДУ ПИЈЕ, А НАД ЊИМ СЕ БАРЈАК ВИЈЕ (петао)
  4. КАКО ЈЕ ЧИКА ЈОВА НАЗИВАО СВОЈЕ ЗАГОНЕТКЕ (дашталице)
  5. БЕЗ ИВЕРА НА ВОДИ ЋУПРИЈА (лед)
  6. СА ТРИ ОКА БУДНО ПАЗИ ДА ТЕ НЕКО НЕ ПРЕГАЗИ (Бованова загонетка са решењем „семафор“)

2 коментара:

Milan Žarkovački је рекао...

U Šarenici je rečeno da nije taj almanah objavljen tog dana, nego da je te godine zagonetna subota, koja je pokretni dan (ne znam da li je praznik), pala na taj dan, 21. februar, što je bio motiv da se on uzme za Dan enigmata Srbije.

Migo је рекао...

Ovo je link za sve one koji nisu gledali Žikinu šarenicu od 21.02.2016.
Prilog s našim kolegama počinje na 34:48.

https://www.youtube.com/watch?v=VxtfuK7hU5Y