четвртак, 7. јул 2016.

KOFA PUNA STROFA

Gojko Mandić je ovjavio novu enigmatsku knjigu. Čestitam!

Predgovor:
Ovo je sedma enimatska knjiga Gojka Mandića, odnosno 22. ukupno, jer vrijedni Sanjolučanin objavljuje i poeziju i aforizme.
Sedam knjiga enigmatike, govori o značajnom doprinosu balkanskoj (zašto ne reći i svetskoj?!), enigmatici ovog skromnog, tihog, a vrijednog velemajstora tzv. „sitnih zagonetaka“. Mandić uživa u zagonetanju, a posebno voli da poveže  svoje dvije ljubavi – poeziju i enigmatiku. Zagonetke u stihu Gojko sipa „kao iz rukava“, svakodnevno i na svakom mjestu. Skoro sam siguran da on zagoneta i u snu.

ANAGRAM
OPAS'O se lola sad,
Naporan ga čeka rad.

Lola se OPASO da bi uradio dobar POSAO, a Gojko Mandić se ne plaši „hvatanja u koštac“ s pojmovima za koje bi mnogi pretpostavili da su enigmatski istrošeni, obrađeni bezbroj puta i da se tu više nište novo ne može napraviti. „Dočim uočim“ naslov je jedne od prethodnih Mandićevih knjiga.Taj naslov dobro oslikava njegov način stvaralaštva. Gojko uoči zagonetku i tamo gdje je drugi ne vide. Iz zagonetke u zagonetku on nas iznova iznenađuje novim pristupima, novim kombinacijama, a sve to proprati  odgovarajućim stihovima, najčešće „Kratko i glatko“ kao što kaže naslov još jedne od enigmatskih knjiga-bisera ovog autora.
U ovoj knjizi, „kofom“ možete zahvatiti mnoštvo strofa. U devet cjelina smješteno je preko 230 zagonetaka ili pjesama, u zavisnosti da li ste skloniji enigmatici ili poeziji. Anagrami, dodavaljke, ispuštaljke, mijenjaljke, obrtaljke, oduzimaljke, umetaljke, učaureni anagrami i čaure, čekaju da ih odgonetnete.
Prethodne Mandićeve knjige „Da ti dam anagram“, „Ram za anagram“, „Rijetke zagonetke“, Rebus je rebus“, uz dvije već pomenute, sve su zaokružene cjeline, ali svaka od njih ostavljaju mogućnost i za nastavak. Dakle, istinski ljubitelji enigmatike s nestrpljenjem čekaju osmu knjigu. Može to Gojko! Hoće to Gojko!
U ovom predgovoru obraćam se, prije svega, enigmatima , ali ne treba zaboraviti i ljubitelje poezije. Već je spremna za štampu nova knjiga pjesama.
Preporučujem „Kofu punu strofa“, i pridružujem se „čekačima“ osme Gojkove knjige.
Slavko Bovan

9 коментара:

Rok Ban је рекао...

čESTITKA VRIJEDNOM KOLEGI.

Slavko Bovan је рекао...

Gojko mi je ukazao čast kada me je pozvao da napišem predgovor. Zahvaljujem mu na tome.

Sneška је рекао...

I ovaj divan predgovor odgovara na pitanje:
Od kakvog li je štofa
ta "Kofa puna strofa"

Čestitam!

Unknown је рекао...

Čestitam Gojku izlazak nove knjige!

Unknown је рекао...

Čestitka iz Valjeva‚!

Rešad Besničanin је рекао...

Svaka čast, Gojko! Samo još tri knjige pa mali jubilej.:)

Анониман је рекао...

Gojko, svaka ;ast.

{tefan Markovi;

Nedjeljko Nedić је рекао...

Iskrene čestitke na novoj knjizi!

Mišo је рекао...

Čestitke, Gojko!