среда, 5. октобар 2016.

DANI LUDAJE -SKANDINAVKE





Završeno je žiriranje i treće discipline konkursa „Enigmatski Dani ludaje 2016“. Ukupno su stigle 72 skandinavke, a nakon provere, eminentnom žiriju je ponuđeno 38 skandinavki (POD ŠIFROM!) koje je (u prvoj fazi trebalo dati ocene od 1 do 10 poena). Nakon sabiranja bodova, u finale se plasiralo 14 skandinavki (od 7 autora). BRAVO ZA FINALISTE! Članovi žirija su u finalu skandinavke rangirali od najbolje do desete, te je tako napravljen poredak najboljih.
Pobednik je Mladen Marković, koji je na taj način ponovio prošlogodišnji uspeh. Drugo mesto osvojio je Radoja Racanović, dok je trećeplasiranu skandinavku sastavio Nebojša Dragomirović. Markoviću pripada pehar, diploma i novčana nagrada od 5000 dinara, dok će Racanović i Dragomirović biti nagrađeni knjigama. Pohvale zaslužuju i svi finalisti jer se, kao što trabela pokazue, odlučivale nijanse.
Članovi žirija:Rešad Besničanin, Žarko Đokić, Pero Galogaža, Hajrudin Hodžić, Radojica Jovičić. Aladin Mahmutović, Branislav Nikić i Ejub Semić.
Čestitka šampionu, čestitka prvim pratiocima, čestitka finalistima, čestitka sudijama na dobro obavljenom poslu, a zahvalnost (ogromna zahvalnost) svim učesnicima (u sve tri discioline) koji su doprineli da Enigmatski Dani ludaje budu dobro takmičenje. Počeli smo pripreme za narednu godinu, kada bi trebalo da bude još bolje.

26 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovdje valja napomenuti da je su u finalu 4 Nebojšine skandinavke (toliko poslao), 3 Mladenove (toliko poslao), 2 Sretenove (poslao 3), 2 Zlatkove (toliko poslao), po jedna Radojina (toliko poslao), Markova i Nedjeljkova (poslali po 2). I "ispod" crte je ostalo nekoliko vrlo, vrlo pristojnih skandinavki.

Slavko Bovan је рекао...

Narednih dana biće objavljene sve skandinavke koje su bile u finalu, te je poženjna konstruktivna diskusija.

Marko Mihaljević је рекао...

Čestitam majstore na prvom mjestu!

Pohvala i ostalim finalistima, nije se bilo lako izboriti u ovakvoj konkurenciji.

Posebna zahvala ide žiriju i organizatoru natjecanja :)

Mandrak је рекао...

Ja sam taj Mladen, jel? Opet?

Hoće me Dani ludaje, jbg, šta ja tu mogu. :)

Pehar i diplomu i ovoga puta poklanjam klubu, dabome, a ovo ostalo ću prihvatiti kako znam i umem (da ne maltretiram sekretara, ima on i svojih briga :p). Meni inače uvek fali tačno 5000 dinara i koliko god da imam ili nemam, sve svoje obračune završavam sa "da mi je još 5, pa da nakrivim kapu").

Dakle, iz poštovanja prema žiriju (koji je ovoga puta bio u elitnom sastavu, to treba primetiti), nakriviću onu svoju luđačku kapu, što bi rekao Nene, mada sam ovih dana, čuvši da se vodi bitka između nas dvojice, navijao za druga Radoju - iako nisam video njegov rad (da je moglo nekako da se udesi da ja dobijem samo treću trećinu nagrade, a on prvu i drugu - bilo bi mi skroz taman).

Uzgred, više sam verovao u jednu drugu ukrštenicu, malo ozbiljniju i svečaniju (mada je bila s pridevom), ali eto... ova je valjda najefektnija, barem u ćiriličnim okvirima. U suštini, to je obična, svakodnevna, mestimično otrcana bela kombinacija, samo malko zabiberena retkim slovima. Nisam očekivao da se mnogo dopadne žiriju, ali ako već jeste, zahvaljujem svima na glasovima.

Čestitam ostalim takmičarima čiji su se radovi našli u finalu, unazad zahvaljujem Slavku i Marku, a unapred svima ostalima.

I da znate da ćemo večeras pomeriti fokus na BZK, tako da nemate još mnogo vremena za čestitke. :)

Hajro је рекао...

EVO ME KOD MESUDA, ZAJEDNO POGLEDASMO REZULTATE... EVO GA I MOJE OBRAZLOZENJE KOJE SAM POSLAO SLAVKU:


Relativno mali lik je bio ograničenje jer nema previše mjesta za razmahivanje u igri riječima, ali i izazov – kako se prilagoditi dimenzijama, plus izrez za sliku, plus tematski pojmovi, i napraviti nešto kreativno, zanimljivo, bijelo… Ja sam svoj poredak pravio, uz standardne kriterije koje redovno primjenjujem, i po kriteriju “koliko se autor uspio prilagoditi zadatku”. Insistiranje na bjelinama 7x7 ili 6x6 je, po mom mišljenju, najčešće bilo kontraproduktivno. Majstori bjelina su to uspjeli napraviti ali je cjelina trpila, a i u samim bjelinama ima mnogo slabosti.

Bodovanje za 3 najbolja rada sam odradio određujući nekakav moj poredak, ispod sam išao na grupiranje približno jednakih radova. Svjestan sam da svaki sistem bodovanja može razvodniti sve, ali, eto, uradih najbolje što mogu.

10 bodova – rad broj 38

Majstorski urađeno, rad nije samo takmičarski uspješan već će biti i zanimljiv i prijatan za rješavanje. Bjelina je zanimljiva strukturom, nešto manje svježa sadržajem, lijepo se prelijeva u ostatak mreže, bez zidova crnih polja, u sredini su samo jedan troslov i jedan četveroslov. Rješivost nije savršena, no ostaje u okviru prihvatljivosti ideje da se rješavanjem ponešto zanimljivo i nauči (nema sela u Tanzaniji… manje rješivi pojmovi su enciklopedijske prirode). Značajan broj samoglasničkih (4 usred kombinacije) i suglasničkih skupina, te prisutnost nefrekventnih slova, sintagmi… super visoka PDR, čine sadržaj izuzetnim. Grafički mreža izgleda prekrasno, bijelo i prožeto, prostor je maksimalno iskorišten, kombinacija pod punom kontrolom autora, cjelina u kojoj je sve lijepo i povezano. Svaka cast.

9 bodova – rad broj 70

Rad se odlikuje zanimljivim i rješivim sadržajem, prisutnost dužih pojmova koje srećemo u svakodnevnom jeziku (nema odbojnih enigmatizama) ga čini ugodnim za rješavanje. Odsustvo samoglasničkih skupina i prisustvo jednog crnog polja više, ga smješta jednu poziciju iza rada br. 38. Grafički lijepo izbalansirano, prožetost dobra, odsustvo velikih bjelina nije značajna mana, PDR izvrsna.

8 bodova – rad broj 45

Najbolji od radova sa četvrtastim bjelinama. Majstorski odrađena bjelina zanimljivog i rješivog sadrzaja (posebna čestitka za to), jednako dobro uklopljena u mrežu, nema dvoslova ni jednoslova oko nje. Cijena je plaćena po ivicama mreže – zatvorena desna strana i dolje i gore, crno polje lijevo iznad slike, grupe od po dva crna polja iznad, ispod i lijevo od bjeline. Puno je crnog uzrokovala ova krasna bjelina. Je li vrijedilo? Naravno da jeste, demonstrirano je zavidno umijeće u vladanju riječima i mrežom. To što meni malko više igra cjelina nego bjelina ne mijenja ništa bitno, ovo ostaje izvrstan rad.

IlijaO је рекао...

Čestitke svim finalistima, a posebna, dakako, "neponovljivom" Mladenu ( uzgred - kako čovjek i bez brkova podsjeća na Predraga Raosa!).

IlijaO је рекао...

I skoro zaboravih- pozdrav dvojcu HM ( to piše Hajri i Mesudu)!

Dejan Minić је рекао...

Čestitam velemajstoru Mladenu na velikom uspehu!

Sve pohvale i ostalim finalistima, ali i organizatorima.

Mandrak је рекао...

Ha, niko se nije javio da malo prodiskutuje glasanje (osim Hajrudina, naravno, koji se brže-bolje distancirao od ishoda, kao da ja ne znam da od njega ne bih mogao da dobijem 10 poena ni kad bih bio dvaput ovakav :P).
Meni je u ovoj priči najprijatnije tj. najlaskavije to što sam od 8 mogućih dobio 6 desetki (ne za isti rad - sva tri sastava su nečiji favoriti), što će reći da samo Pero i Hajrudin nisu u meni videli pobednika, s tim što je Pero, generalno gledano, jedan od dvojice koji me najviše cene (fasovao sam od njega 9, 7 i 5, što mu dođe 21, a toliko sam dobio i od Rešada), dok Hajrudin ubedljivo najniže vrednuje moje uratke (7 + 5), pa ako organizatori planiraju da naredne godine pobedi neko drugi, ne bi bilo loše da pokušaju da pronađu komplet ocenjivača sličnih njemu (mada takvih, budimo realni, nema mnogo). :)

I, jašta, hvala Iliji i Dejanu.

Dragiša је рекао...

Šta reći za odbranu titule nego:

VELIK, MOĆAN, DRMA !

Iskrene čestitke pobjedniku i svim učesnicima na konkursu!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Moje čestitke najprije idu pobjedniku, pa onda dvojcu iza njega te svim finalistima i sudionicima. Obvezatno mu utrapite i ludaju (dublek, tikvu) nek' je ponese u onoj Raosovoj kapi.
A sada o križaljci. Bjelina 7 x 7 nije loša, no "proizvela je" svega 13 slovnih skupina, 5 dvoslova u donjemu dijelu križaljke i 6 izoliranih polja. Plus predstavljaju i rijetka slova (12!), ali su svega 2 (Ž i NJ)u bjelini, dok su ostala uokolo. TATARANI su mi sumnjivi (kako glasi jednina od te imenice), a bolji je opisak "stanovnici mjesta TATARU u Rumunjskoj". Meni kao slabome poznavatelju filma VANDA KOS ne znači mnogo. Konačan zaključak ne mogu donijeti jer druge križaljke nisam vidio. Srdačan pozdrav!

Mandrak је рекао...

Hvala, Nedjeljko, mogao si biti i oštriji. Ako bih se ja upustio u javnu analizu pobedničkog rada, delovalo bi kao da pljujem po sebi i žiriju, iako, slično tebi, mislim da ovaj rad ima mnogo manjkavosti.

No, ajde da konačno nešto rešimo: dvoslovi uz ivice se ne broje (ne znam kada ćeš to ukapirati), što će reći da je belina proizvela samo jedan dvoslov. E, sad... kakva je - to je za diskusiju. Svi mi koji pravimo beline znamo da je ovo skoro rutinska kombinacija, bez naročitog dometa i zanatske virtuoznosti: većim delom je monotona, sa dve množine i dva glagola (jedan je u frazi).
Pojam TATARANI ne zvuči baš atraktivno, ali nije sumnjiv - barem ako se oslonimo na 8 decenija dugu ukršteničarsko-križaljkašku praksu. Množina od TATARAN (RMS) sigurno nije tataranovi, a i da jeste, barem milijardu puta je u radovima gotovo svih jugoslovenskih enigmata upotrebljen taj kraći oblik. Uostalom, moglo je i KATARANI (u dnevnom listu Politika se koristi taj naziv za žitelje Katara), ali već sam imao Irižane.
Što se tiče Vande Kos, jasno je da nije reč o aktuelnom ili megapopularnom imenu, ali neki nisu čuli ni za Ketrin Hepbern, pa je to ne čini manje zanačajnom za kinematografiju uopšte. Film Živojina Mitrovića "Potraži Vandu Kos" iz 1957. je jugoslovenski klasik, a koliko kome to znači, to je njegova privatna stvar. :)

Hajro је рекао...

Svoje glasanje i obrazloženje koje sam (neizmijenjeno) stavio ovdje sam poslao Slavku 21.9.

Šteta što nismo sinoć kraj Vrbasa imali mogućnost da zajednički proanaliziramo poredak i žiriranje, skupila se lijepa ekipa - Gojko, Zlatko, Radoja, Nebojša i ja.

Slavko Bovan је рекао...

Hajro, što nije objavljeno na TIO, nije se desilo :)

Pozdrav svima!

Slavko Bovan је рекао...

U EKK nema protekcije, ali desilo se da su trojica sa vrha tabele članovi kluba-organizatora.

Радоја Рацановић је рекао...


Možda mi je to loša osobina, ali izbjegavam upućivati čestitke i pohvale „na neviđeno“. Ovaj put ću napraviti izuzetak i čestitati Mladenu na pobjedi, a Nebojši i ostaloj četvorici provjernih velemajstora enigmatike na finalnom „razigravanju“. Organizator se ove godine svojski trudio da otkloni nedostatke koji su pratili prošlogodišnje takmičenje, što je za svaku pohvalu. Vjerujem da su i članovi žirija bili na visini zadatka i da neće biti neugodnih iznenađenja u nastavcima koji slijede. No, tu je već Nedjeljko sa svojim analizama kao korektivni faktor!

Драган Драгољевић је рекао...

Овом човеку да се уручи Златна тиква, заслужио је. Браво, Денмарк! :)

Mandrak је рекао...

Zahvaljujem Dragiši na laskavom anagramu (ne znam kako to juče nisam video). :)

Hvala i Radoji je, mimo svog principa, poverovao da ja ovde ništa nisam kriv. :) Ovaj rad stvarno nije nastao tendenciozno, mislio sam da će biti negde u sredini, a poslat je samo da bih zatvorio neki svoj lični kreativni krug: poslao sam jedan umeren sastav, jedan neobičan... i ostalo je da napravim nešto belo. Prva verzija koju sam poslao Slavku je izgledala drugačije: 10 cp, bez dvoslova, bez Tatarana, sa još jednim retkim slovom u belini... ali je imala 2 ili 3 teško rešiva polja. Posle 24 h sam shvatio da sam poslao s*anje, pa sam malo popravio... i eto.

I naravno, zahvaljujem Dragantchetu i predlažem da u subotu on skokne umesto mene do Kikinde i pokupi tu tikvu. :)

Анониман је рекао...

Čestitam svim sudionicima, prvoplasiranima i članovima žirija koji su ovog puta odradili svoj posao besprijekorno. Križaljka je ipak nešto manja pa je žiriju bilo lakše, tj. trebalo mu je manje vremena za ispravno zaključivanje. Pozdrav, Pero

zarptica.53 је рекао...

Cestitke svima! Gradim brvnaru u okolini Berana te nemam vremena za komentare. Pozdrav svima, posebno ucesnicima teferica na Vrbasu. Zarko Djokic

zarptica.53 је рекао...

Cestitke svima! Gradim brvnaru u okolini Berana te nemam vremena za komentare. Pozdrav svima, posebno ucesnicima teferica na Vrbasu. Zarko Djokic

Анониман је рекао...

Jesu li to dvije brvnare ili...? Pero

Mirka је рекао...

Čestitke Mladenu i ostalim finalistima.

Mandrak је рекао...

Hvala. :)

Zanimljiva je i prva faza glasanja. Dodeljeno je svega 5 desetki: najšire ruke je bio Rešad koji je tako ocenio (budući) pobednički rad, kao i 2 Nebojšina (u finalu 3. i 7.), dok je Perin i Hajrin apsolutni favorit bio Radoja (dakle, on je jedini dobio 2 desetke, i u zbiru je imao čitav jedan bod više od Nebojše i mene);

Pored toga što je bio najdarežljiviji, Reško je jedini koristio celu skalu, te su neki radovi od njega dobili 1, 2 i 3 poena, što se vrlo retko sreće kod drugih glasača (Žarko i Pero su dodelili po jednu trojku, Aladin 5, Hajro 3);

Najstroži ocenjivač je Žarko koji nikome nije dao više od 8 (Radojinom i pobedničkom radu). Generalno, najdarežljiviji je bio Radojica čija je najniža ocena 5 (dodelio je samo jednom);

Pobednički rad je u toj fazi najgore ocenio - ko drugi?! - Hajro (7), dok je u Radojinom slučaju to Aladin (takođe 7). Trećeplasirani Nebojšin rad je tada od Hajra fasovao 6.

I nezavisno od ove naivne statistike - kad pogledam kako je sve ovo ozbiljno i pažljivo realizovano - stvarno se osećam počastvovano.

Hajro је рекао...

Žarko, ima li kakav (makar) potok pored te tvoje brvnare pa da pravimo enigmatski susret. Izgled da blizina tekuće vode pogoduje enigmatima... Da smo snimali diskusiju na Vrbasu bio bi to kvalitetan zapis koristan za enigmtsku teoriju i praksu. Kakav je uticaj slikanja nisam siguran, ali nam je to zaista bilo najmanje važno, a nije bilo ni pehara ni priča o njima.

Mladene, ocjenjivali smo i favorizirali (znam da to znaš i nemaš namjeru reći ništa drugo) radove nepoznatih autora. Drago mi je da si, kao i pobjednik BZK-a, sportski podnio pobjedu. Oba su natjecanja pokazala mnogo dobroga u organizaciji, broju i kvalitetu sudionika i radova, obradi, žiriranju i reakcijama (posebno vas pobjednika), hvala i čestitke svima. Jedino što mi nedostaje je više obrazloženja, komentara, analiza...

zarptica.53 је рекао...

Hajro,ima predivnih vodenih tokova u siroj okolini,Bistrica i Lim te predivns gorska jezera!Mogli bi Ilija Djurkovic i ja da uprilicimo enigmatski sabor uz Resadovu pomoc.Kad je uprilicim, saljem fotke na analizu i komentar. Pozdrav! Zarko