недеља, 16. октобар 2016.

EDL SKANDI (13)

Enigmatski Dani ludaje 2016 (13. mesto)
Autor: Nedjeljko Nedić

3 коментара:

Анониман је рекао...

Izgleda da je najviše ANA našlo svoje mesto u sastavljačkom konkursu EDL, uzgred za ovu prvi put čujem, ali nebitno.
Ovde sam na prvi pogled ugledao reč OMASTITI koju bih ja promenio u OBRSTITI i tako malo zgužvao suglasničke grupe
Nene je ovaj rad odradio rutinski, bez većeg udubljivanja u sam čin sastavljanja, tako da je u stvari dobio tri ukrštenice u jednoj. Gornja sa tematskim pojmovima ima belinu 9x5 koja je proširena u 6x6, ali sa izlizanim "ST" grupama, te dva teža pojma EPISTEMON i TEPONA, gde je slovo "E" teško rešivo. Druga vodoravna reč mogla je biti PRASLOVEN, treća LJUSKAVICA, LJUŠTURICA, a umesto seraskera SPLJESKATI ili SPLJESKANOST, čime bi mom skromnom uverenju malo "začinio" rad.
Levi deo ukrštenice ima vezu preko "ERI" sa gornjim delom i umesto poštenja, iako je dobra reč, ja bih se pre odlučio na neku sa završetkom na "ČJE", "MLJE" ili "ŠTE". Ovde imaš dva prideva (TANAK, STENOVITO) koje bih ja bezbolno pretvorio u STONO VINO i TANIN, što bi uslovilo izmene ŠTETA u ŠTORE, TANAK u TANIN, KATANA u KARINA i ARAKARI u ARENAR ili ARENARIN.
Donji desni deo ukrštenice ne bih komentarisao jer i tu je moglo nemali broj boljih varijanti.
Jedina svetla tačka je broj crnih polja (9) što je i glavni uzrok sadržaju rada.
Uzgred, ispisnik Nene me uvek iznenadi sa svojim komentarima, osim što broji rubne dvoslove, stalno se iznenadi nekom rečju npr. u jednom mom radu se zapitao da li ima BRESKVARNIK, što s obzirom na enigmatski staž mene iznenađuje.
Lozničanin

Mandrak је рекао...

Ja ne bih baš da solim pamet autoru pričom šta je sve moglo drugačije (nikad od mene neće biti tzv. srpski urednik), ali mogu da kažem šta mi se ne sviđa (a probaću da nađem i nešto što mi se sviđa). Nedjeljko se neće ljutiti jer zna da ja generalno veoma cenim njegov rad, ali pojadinačne sastave ne komentarišem po babama i stričevima.

Prvo, ne sviđa mi se što je belina izazvala potpuno rastrojstvo mreže. Opravdanje ne vidim ni u strukturi, ni u sadržaju.

Drugo, veliki minus za dva besmislena niza KINIKA i TEPONA (pa još ukrštena). Čak i jedan takav pojam je suvišan (pogotovo u takmičarskom radu).

Treće, ASTERIKS i ASTERONIM u istoj ukrštenici (pride ukršteni) u hipotetičkim novinama koje bih ja uređivao ne bi prošli ni kad bi mi autor platio. Zlatom.

Četvrto, uopšte ne razumem ovo crno polje u poslednjem redu.

Peto, još manje razumem zašto je u maloj ukrštenici dole desno od svih mogućih pojmova upotrebljen jedan glagol, TUSK i ASTO.

Šesto, čak ni ova manje-više samostalna ukršteničica ispod slike nije iskorišćena na lep način.

I sedmo... pa, ne znam. Sviđa mi se što sam saznao kako se zove glumica sa slike, jer mi je inače likom poznata. Zgodno je to njeno ime.

I, da... 14. mesto je ogroman uspeh za jedan ovakav uradak. Da sam ja žirirao, u prvoj fazi bi dobio jedinicu.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Čini mi se da nije objavljena dvanaestoplasirana križaljka?
Križaljku sam sastavio s ciljem da ima 9 crnih polja , bjelinu 5 x 9 i nijedno crno polje ispod slike i to sam ostvario. Slažem se da joj štošta nedostaje (rijetka slova i skupine s njima), ali ono prvo se u tomu slučaju ne može ostvariti. Pojmove KINIKA i TEPONA mogao sam ukloniti pa bi tada otišla bjelina 6 x 6 i nisam htio. TOMISLAV IVKOVIĆ mogao je ući u zadnji redak te bi tada donji dio drugačije izgledao, no pitanje je bi li sve riječi bile poznate pa sam odustao. ASTERIKS i ASTERONIM sigurno imaju isti korijen (lat. "aster" - zvijezda), ali u srpskoj enigmatici to je valjda dozvoljeno (nije li Delić lani pobijedio na ESS-ovu natječaju s dva Nikole u križaljci). S dvjema tvrdnjama se ne slažem: 1. križaljka nije podijeljena na više križaljaka i 2. nije sastavljena nabrzinu jer se bjelina 5 x 9 s početka ne sastavlja samo tako.
Meni samo nije jasno zašto je ova križaljka u 1. krugu dobila 42 boda, a u 2. od istih glasača samo 6 bodova?