понедељак, 17. октобар 2016.

NOSTALGIJA (631)



Više od “Nostalgije”
Ova “Nostalgija” ima svoj broj, ali je više od “Nostalgije”. Naime, na SOZAH-u u Širokom Brijegu, Boris Nazansky mi pokaza (a kasnije i povjeri na čuvanje) jedan list tankog papira sa pismom kome procijenismo starost na 35-40 godina. Zvonimir Azinović je davno pisao redakciji “Kviza” predlažući natječaj za sastavljače. Boris me upita da li mi je to zanimljivo, a ja rekoh da mi je vrlo zanimljivo iz najmanje tri razloga:
1.Zvonimir Azinović je jedan od osnivača EK “Ero”. Sjećam se da je na osnivačku skupštinu iz Jajca došao sa Stjepanom Horvatom.
2.Valja se prisjetiti ovog enigmatskog velikana, te treba pozvati kolege da napišu šta znaju o njemu.
3.Pravila raspisa jesu malo neprecizna u nekim detaljima, ali bi bilo dobro da ponudimo kolegama da probaju danas (40 godina kasnije) u da se izbore sa ovim “tvrdim orahom”.

Pismo sam i prepisao:
Pokušajte sastaviti slogovnu četvorinu 4x4
Treba sastaviti slogovnu četvorinu 4x4 uz slijedeće uvijete:
1)U četvorini se mora OBAVEZNO upotrebiti pojam “KOLIČINA” i, prema tome, ona može izgledati ovako (četiri mogućnosti) – Vidi sliku (prim. S.B.)
2)U obzir za sastavljanje NE DOLAZE: zamjenice, pridjevi, glagoli, brojevi, prilozi, prijedlozi, veznici i uskličnici – nego samo IMENICE ili DRUGI DOMAĆI pojmovi.
3)Upotreba imenica dozvoljena je jedino kada su one jednake i u ijekavskom i ekavskom govoru (npr: ne može se uvrstiti riječ VIJEĆNICA jer je njen oblik u ekavskom govoru VEĆNICA).
Primjera radi navodimo da ovakva četvorina (VIDI sliku) ne zadovoljava natječajne uvjete, iako je ispravna , jer sadrži pojam LIJETATI, a upotreba glagola nije dozvoljena (i da se glagoli mogu upotrebljavati, ta riječ ne bi dolazila u obzir, budući da je njen oblik u ekavskom govoru drugačiji).
4)Za sastavljanje se NE MOGU KORISTITI STRANE RIJEČI NITI DRUGI STRANI POJMOVI (npr.: ne može se upisati pojam “BALERINA” odnosno nijedna riječ koja se nalazi u bilo kom rječniku stranih riječi, a pod stranim pojmom podrazumijevaju se imena i prezimena osoba iz bilo koje oblasti, zemljopisni, povijesni ili drugi pojmovi. Recimo, može se uzeti “KOSTA RACIN”, a ne može “VICTOR HUGO”, može “DUGA RESA” – ne može “BARCELONA”, itd.
5)Nije dozvoljena upotreba domaće riječi ili pojma u množini (može “ČINOVNICA” – ne može “ČINOVNICE”, može “TUĐA ŽENA” – ne može “MRTVE OČI” (djela Ive Kozarčanina), može “STARO SELO” – ne može “STARA SELA”, itd.
Mnogo sreće u sastavljanju želi vam
Konjičanin

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Da li neko pokušava da sastavi kvadrat?
Da li neko ima biografske podatke o Konjičaninu?

Бранислав Никић је рекао...

Evo prvog koji, mislim, zadovoljava date kriterijume:

PRE KO NE BA
KO LI ČI NA
NE ČI STO ĆA
BA NA ĆA NIN

Slavko Bovan је рекао...

Meni se čini da zadovoljava sve date kriterijume.

Slavko Bovan је рекао...

Nedjeljko Nedić šalje sledeće podatke:

Zvonimir Azinović (Konjic, 7. VII. 1921. - ? 2001.): Naš legendarni zagonetač sa skoro 5o godina staža u „struci“. Prvi rad, ispunjaljku, objavio je 1938. u Sfingi – Rebusu. Surađivao je još u sarajevskom Problemu i Razonodi, Enigmi, Vjesnikovu kvizu, Džepnoj križaljci, Čvor razbibrigi, beogradskoj Reviji rebusa, zagrebačkome Problemu (1948.-49.), osječkoj Zagonetki (1953.-57.), Sfingi i Orbisu. Specijalnost mu bijahu pananagramke, kriptogrami, čarobni likovi, tematske križaljke, ispunjaljke, osmosmjerke i premetaljke. Koristio je više pseudonima (Hercegovac, Mates Tana, Dunlar, Neretvanac), no najpoznatiji su mu svakako Konjičanin i I. Mirazin. Živio je u Jajcu.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Može li ovo:

BOR NA KO LA
NA UR LI GA
KO LI ČI NA
LA GA NA STVAR

NAUR LIGA - Nogometno natjecanje mlađih uzrasta u Novome Sadu
LAGANA STVAR - balada, laganica (žarg.)

U tekstu o Azinoviću zaboravio sam dopisati pseudonim BARKAN!