недеља, 9. април 2017.

REČ PO RIJEČ (1537)

ZEMLJIŠNA KNJIGA
Zemljišna knjiga je javna evidencija o pravima na nepokretnostima (zemljište i zgrade).

Zemljišne knjige su formirane na osnovu podataka premera i katastra zemljišta, i sastoje se iz: glavne knjige, zbirke isprava ipomoćnih registara.
Zemljišno-knjižni uložak predstavlja pojedinačni list glavne knjige i sastoji se od: popisnog lista, vlasničkog lista i teretnog lista.
Do izrade katastra nepokretnosti, podaci o nepokretnostima i stvarnim pravima na njima vodili su se u katastru zemljišta, zemljišnoj knjizi i knjizi tapija.
U zemljišnu knjigu su se upisivale nepokretnosti i prava na njima i bila je uspostavljena za 1287 katastarskih opština u Republici Srbiji.
Uvođenjem katastra nepokoretnosti na određenom području, prestaju da važe zemljišne knjige i svi drugi sistemi javne evidencije nepokretnosti.
Pre početka izrade katastra nepokretnosti, zemljišne knjige su bile formirane za 23 odsto katastarskih opština u odnosu na njihov ukupan broj, i to uglavnom u Vojvodini i pojedinim manjim područjima u centralnoj Srbiji. U nekim opštinama gde nisu formirane zemljišne knjige, formirane su tapijske knjige, gde se pravo vlasništva stiče upisom u tapijsku knjigu i izdavanjem tapije. Prenos svojine obavlja se prenosom tapije.


Izvor: Vikipedija

2 коментара:

Hajro је рекао...

Još jedna dobra trinaestica.

IlijaO је рекао...

Meni je ipak prihvatljivije; ZEMLJIŠNE KNJIGE!
pozz Hajri!