уторак, 11. април 2017.

REČ PO RIJEČ (1539)


JURMALA
Piše: Štefan Markovič
Jurmala (letonski Jūrmala, ruski Юрмала, njemački Riga-Strand ili Rigaer Strand, poljski Jurmała) je grad u Latviji, desetak kilometar jugoistočno od Rige, glavnog grada Latvije. Leži na obali Baltičkog mora na dužini oko tridesetak kilometara i sa južne strane ograničen sa rekom Lielupe. Od zapada prema istoku grad čine naselja Ķemeri, Jaunķemeri, Sloka, Kauguri, Vaivari, Asari, Melluži, Pumpuri, Jaundubulti, Dubulti, Majori, Dzintari, Bulduri in Lielupe. Po popisu iz 2016 godine u njemu živi 57.371 stanovnik. Jurmala je status grada dobila 1959. godine. Grad je nastao 1935. godine, kada su Riška Jūrmala, Sloka i Ķemeri spojena su u jedinstveno naselje Jūrmalu sa 13.700 stanovnika.
Grad je najpoznatije odmaralište u državi, kao i u vreme nekadašnjeg Sovjetskog saveza.
U Jurmali se nalaze brojni objekti za odmor, brojne promenade i šetališta. Poznata je i po brojnim drvenim vilama izgrađenim krajem 18. veka u stilu »art nouveau«. U odmaralištu postoje i ljekovite banje, jer se tu nalaze izvori vode bogate sa ljekovitim sumporom.
Posle 2005 godine u gradu renovišu brojne hotele i druge zgrade, kao mnoge novogradnje jer žele odmaralištu vratiti renome luksuznog odmarališta.
Prve pojave stvaranja i nuđenja ugostiteljske i turističke ponude u gradu pojavljuju se krajem 19. veka. Nagao rast popularnosti kao odmarališta, grad beleži u tridesetim godinama prošlog veka, pre izbijanje rata. Tako je 1940. godine zabeleženo 50.000 noćenja.
Posle drugog svetskog rata, sovjetske vlasti su prepoznale turizam kao privrednu granu, koja bih mogla doneti prosperitet. Tako je početkom osamdesetih godina zabeleženo oko 260.000 noćenja. Grad je zadesila kriza 1986, kada se opuštaju brojna gradilišta u gradu i kriza traje do 2012. godine, kada se beleži samo 108.000 noćenja, a prosek trajanja noćenja pao je u proseku na samo tri dana sa sedam dana. Danas se broj gostiju povećava, prvestveno Rusa, Litavaca i Belorusa, a sve brojniji su i Nemci. Sa druge strane latvijske železnice beleže porast broj putnika između Rige i Latvije, što pokazuje uvećan broj dnevnih gostiju.
(Pripremljeno sa podacima Wikipedije i iz turističkih materijala)

2 коментара:

Belirac је рекао...

Da li u tom gradu turisti LARMAJU?

Анониман је рекао...

U Jurmali ne znam, ali u Rigi možeš vidjeti larmadžije.

Štefan Markovič