среда, 12. април 2017.

REČ PO RIJEČ (1540)

KOSMIČKA BRZINA

Kosmička brzina je brzina neophodna za kretanje tela u vasioni (kosmosu). Postoje četiri kosmičke brzine.
Prva kosmička brzina je najmanja brzina potrebna za kruženje oko Zemlje, u blizini Zemlje iznosi 7,91 km/s. Odnosi se na satelite koji kruže oko Zemlje.
Druga kosmička brzina je najmanja brzina potrebna da se telo potpuno oslobodi privlačenja Zemlje, iznosi 11,9 km/s. Posle toga, objekat (telo) postaje sunčev satelit. Odnosi se na sve sonde koje su slate na Mars.
Treća kosmička brzina je najmanja brzina koju telo mora imati da bi moglo otići van Sunčevog sistema. U najpovoljnijem slučaju poletanja sa Zemlje iznosi samo 16,6 km/s, a u najnepovoljnijem slučaju do 72,8 km/s. Američka sonda Vojadžer 1 je od Zemlje najudaljeniji objekat koji su napravili ljudi, lansirana 1997, a NASA je od tada u više navrata saopštavala da je sonda na samoj granici da napusti ili je napustila Sunčev sistem - zvanično ga je napustila u avgustu 2012, što mnogi uzimaju sa rezervom jer se ne zna gde su granice Sunčevog sistema.
Četvrta kosmička brzina je najmanja brzina koju telo mora imati da bi napustilo galaksiju Mlečni Put. Ona nije jednaka za sve tačke u galaksiji. Procene četvrte kosmičke brzine u području našeg Sunca se kreću oko 550 km/s. Za poređenje, brzina Sunca oko centra galaksije iznosi oko 220 km/s. To je brzina koju čovek nije u stanju da postigne sa raspoloživim tehničkim i tehnološkim mogućnostima.


Prilog: Radoja Racanović

Нема коментара: