недеља, 9. април 2017.

SLUČAJNI SUSRET U KARANCU

Piše: Jovan Nedić
U nedjelju, 9. IV. 2017. godine, s početkom u 10 sati, u baranjskom etnoselu Karancu održan je sad već tradicionalni i nadaleko poznati Proljetni vašar (fotoalbum se može vidjeti ovdje).
Šetajući između brojnih štandova i snimajući fotografije iz gornjeg fotoalbuma, slučajno sam upoznao gospođu sa slike i njezinog muža Milorada Gotiera iz Bakarca kod Kraljevice (i kod Rijeke). Gospodin Milorad je pomorski kapetan u penziji, a gospođa je vjerna rješavačica riječkog "Feniksa". Ne poznaju Peru Galogažu, ali zato poznaju Valtera Kvalića iz Vozilića kod Labina i njegovu suprugu Željku, koji su ih jednom prilikom vrlo ljubazno ugostili dok je Valter radio u Njujorku i koje ovom prilikom pozdravljaju.

Gospođa i gospodin Gotier rado i često dolaze u Karanac i Baranju, na primjer u proljeće kao ovih dana ili za Novu godinu, i veoma dobro poznaju Baranju i njezine turističke potencijale. Posebno ističu prijatne i susretljive ljude te prisnu atmosferu koja u Baranji vlada. Veoma su se iznenadili kad su čuli da će se u septembru ove godine (22-24. IX.) u Belom Manastiru održati 33. SOZAH te da iz Rijeke stiže desetak učesnika tog skupa.

5 коментара:

IlijaO је рекао...

Eh, Jovane, bar da si mi ranije javio, mogli smo se družiti....

Belirac је рекао...

IlijaO, iako i Vesna i ja imamo dosta posla koji je trebalo danas odraditi, jutros smo odlučili - potaknuti stvarno lijepim i toplim vremenom - da odemo u Karanac "na pola sata" i da kupimo neke uskršnje poklone. Ostali smo tri sata i nije nam žao, ali mi je sad žao što ti nismo javili.
A što bi te najviše zanimalo: slanine rekorderke (po težini ili dužini), čvarci, šunke, kobasice, kuhani grah, ciganska muzika, vina, rakije, kolači i druge poslastice, sok od maslačkovog korijena, med, kompoti, suveniti i rukotvorine, starine i ko bi sve nabrojao?

Belirac је рекао...

Na vašaru sam sreo brojne poznanike, prijatelje i školske drugove, ali i još jednog ljubitelja enigmatike osim gospođe Gotier: Slobodana Barbirovića, Karančanina koji živi u Kruševcu, poznatog iz nekih drugih vremena i u srbijanskim enigmatskim krugovima.

Анониман је рекао...

Kapetana Gotiera i njegovu suprugu nisam vidio već puno godina. Puno ih pozdravljam i nadam se da će nam se putovi negdje ukrstiti da obnovimo neke lijepe uspomene
Valter

Belirac је рекао...

Ja sam kapetana Gotiera i njegovu suprugu pokušao "vrbovati" da u Baranju opet dođu u vrijeme održavanja 33. SOZAH-a (22-24. IX. 2017), posebno pričom da će nam tada iz Rijeke i okoline stići desetak gostiju - pa i kapetan Valter među njima (a nadamo se i njegova supruga), no tada je svadba gospođine sestre, koju sam također upoznao ovom prilikom u Karancu.