недеља, 14. мај 2017.

EVERGRIN (630)

Vjesnikov Kviz  367
(Prilog: Ilija Đurković)

12 коментара:

mihajlo је рекао...

MIOĆANIN
MIOĆANKA

IlijaO је рекао...

IMOČANIN IMOĆANKA

N. Petkovski је рекао...

Tražio sam na Vikipediji šta je pravilno: ImoČani ili ImoĆani i svuda sam našao ImoĆani. Dakle Ć, a ne Č. Ispada da je Mihajlo u pravu. Uostalom, ukucajte na Vikipediji IMOĆANI i videćete mnogo raznoraznih primera i situacija u kojima se Imoćani nalaze i gde im je glavna karakteristika njihovo stalno psovanje.

Osim toga tačna rešenja etnica su prvo IMOĆANKA, pa drugo IMOĆANIN, tim redom.

VlaŠar је рекао...


Rešenje je: IMOĆANKA; IMOĆANIN, žitelji Imotskog

ANAGRAM UZ ETNICE

MOĆNI ANOKA I MIĆAN
žitelji su grada
Hercegovini približan
ali Dalmaciji pripada!

Rešenje: IMOĆANKA; IMOĆANIN

VlaŠar

IlijaO је рекао...

Daj se Nikola skuliraj! Kako može "Mioćanin"?
Žitelj Mionice je Miočanin! A sukladno tome Mihajlo nije u pravu! A ni ti...

Slavko Bovan је рекао...

1. Imoćanin/Imoćanka je (naravno) tačno.
2. Nikola istrajava u lovu na svaku slovnu grešku, a to može biti:(a) simpatično, b) zamorno kada se ne nađe mjera.
3. Mihajla smo juče pominjali u BG više puta (po dobrom), pa neka se ne čudi ako je često štucao

Zdenko је рекао...

ON ĆAĆIN KAO I MAMIN!

mihajlo је рекао...

evo uvek ja nešto spetljam pa po čemu ste me mogli pominjati:)?

Slavko Bovan је рекао...

Mihajlo, kao što rekoh, pominjali smo te po dobrom (biće prilike da uživo o tome porazgovaramo).

N. Petkovski је рекао...

I Ilija i Slavko su malo zastranili u komentarima. Nisam (ni dosadno ni zamorno bez mere) tražio SLOVNE greške, nego sam samo komentarisao ispravnost ili neispravnost "Č" i "Ć" (i SAMO zbog Mihajlove upotrebe slova "Ć", a Ilijine "Č", sam napisao da je on u pravu). Neka dokaz bude da nisam ni primetio da je Mihajlo napisao Mioćanin i Mioćanka umesto ispravnih Imoćanin i Imoćanka. Puno više mi je pala u oči Ilijina upotreba slova "Č" umesto "Ć" kad sam jedno za drugim pročitao i Mihahjlova i Ilijina rešenja i SAMO o tome je bio moj komentar. Uostalom ja sam u svom komentaru pominjao samo IMOĆANIN i IMOĆANKA. O Mihajlovim slovnim greškama nisam komentarisao, jer ih nisam primetio, a ako je pak on zaista mislio da se radi o etnicima MIONICE, onda je njegov odgovor na anagrame skroz pogrešan, a Ilijin samo u vezi kvačicama na slovima.

Ne budite nepotrebno zajedljivi i kad treba i kad ne treba. Šta mogu, moje oštro inspektorsko oko lako uoči grešku, pa je možda i zato više eksponiranije od drugih i tuđih očiju, ali i ono zna ponekad da u trenutku treptaja previdi koju grešku, eto kao Mihajlovu. A moji komentari o greškama su uvek i egzaktni, ali i puno više sa duhovitom konotacijom, da se malo pošalimo i nasmejemo. Smejanje je zdravo, uzrujavanje škodi zdravlju. Kod mene u Makedoniji postoji jedna uzrečica "Smej se ne vej se".

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, moje zapažanje se uopšte ne odnose (samo) na ovo komenarisanje, ali je bilo povod. Naime, očigledno je ILIJA promašio Ć i upisao Č (to smo svi vidjeli, i mene npr. uopšte nije uzbudilo). Komentar na IMOČANE me samo podsjeti na tvoj nedavni osvrt (i pokušaj duhovitosti) na moj promašaj "vikipedija/vikopedija". Samokritički kažem da (prečesto) promašim pokoje slovo, ali pošto radim najčešće u nemogućim uslovima (stiska s vremneom, stres sa svake strane, neadekvatna tehnička podrška, istovremeni rad na dva-tri posla,...)nije ni čudo da se pojavi pokoja omaška. Vrlo sam svjestan da mi se dešavaju promašali tipke na tastaturi, ali ne mnogo više nego svima vama ostalima (Jedino sam više izložen, jer više pišem). Ipak, nema razloga da se BAŠ SVAKA promašena tipka JAVNO komentariše. Moj subjektivni osjećaj je da tvoje inspektorsko oko zapazi više slovnih grešaka nego što ih ima.
Pojedine kolege, kada zapaze moju (ili nečiju tuđu) slovnu ili pravopisnu grešku, diskretno (SMS, mail) skrenu pažnju na faul, te to diskretno prepravim. Kada je krupnija greška u pitanju, onda podržavam konstruktivno "tupljenje" po tom pitanju jer to može biti vrlo korisno, ali sitnice se mogu dovesti u red i na drugačije načine od "upiranja prstom".
Naravno, nikakve zajedljivosti s moje strane nema. Razgovor među kolegama podrazumijeva i to da možemo jedan drugom da kažemo štošta, a da ne bude ljutnje. Skretanje pažnje na greške su uvijek dobro došle, samo brate, malo "razgodi", pa one bitne faulove prijavljuj javno, a na ove i ovakve sitnice malo zažmuri. Zašto? Pa zato što bi kolege mogli da traže promašaje u tvojim pisanjima, pa ti se možda ne bi dopala ta i takva ekspertiza. Vjeruj da se ni meni ne bi dopalo, ako bi krenula opšta analiza tvog pisanja. Pri ovome ne mislim na tvoje poznavanje/nepoznavanje jezika koji je (koji su) dominantan (dominantni) na ovom blogu. Ti ODLIČNO koristiš ovaj jezik. Što se tiče sadržaja tvojih komentara, ako mene pitaš, tvoji komentari su u 99% slučajeva vrlo korisni)+.
Pozdrav i svako dobro.

N. Petkovski је рекао...

Slavko, uvažavam potpuno tvoj komentar i nemam apsolutno nikakvih primedbi. To što se dešavaju štamparske greške je svakodnevna ali bezazlena stvar (ruku na srce najčešće se dešavaju Luki). Tačno je da sam (bar u zadnje vreme) ja bio taj koji ih je najviše pronalazio i komentarisao, ali su uvek bili sa smajlijima, dakle da se nasmejemo, a ne "vređamo". Pa i sam si mi napisao kad sam i ja pogrešio: "Zar i ti crni Nikola koji svakome pronalaziš greške i ti pogrešiš, strašno". Šta sam ti odgovorio? Šaljivo naravno da je zaista strašno da strašnije ne može biti da sam i ja pogrešio. Eto, našalio sam se i na svoj račun, dakle nasmejali smo se i meni. Uopšte me ne sekira i ne smatram da mi neko vraća milo za drago ako neko meri i moje tekstove i pronađe grešku. Samo ću se nasmejati, pa i ja sam smrtno biće koje itekako može da pogreši. Možda je jedina razlika što ja pre nego pritisnem na "objavi moj komentar" pročitam šta sam napisao, pa popravim greške i prečišćeni tekst pošaljem u javnost. Ali i ne radim uvek tako, često i ne proverim pa pošaljem. Greši onaj ko misli da obznanim svaku grešku koju primetim, pa ga možda to pogađa. Puno puta i kad sam primetio nečiju štamparsku grešku (lapsus kalami) i ne javim se, ostavim je tako, bezazleno je i bezvredno, očita je greška u tipkanju po tastaturi što se svakome može dogoditi. Nekad mi je do šale pa se i javim, ali sve u cilju uveseljavanja (kako ti često kažeš). Mislim da me svi znaju kao duhovitog čoveka i šaljivdžiju. Međutim kad je u pitanju konstruktivna, jezička, pravopisna greška, e onda se itekako javim, jer ne mogu prećutati recimo MOŠČENIĆKA DRAGA i MOŠĆENIČKA DRAGA (pa je bilo i MOŠĆEMNIČKA), kao ni ovi IMOČANKA-IMOČANIN i IMOĆANKA-IMOĆANIN i slično tome. Isto tako se kontsruktivnbo javim i kad se pogrešno napiše neko strano ime, ali ne kao lapsus kalami, nego kao konstruktivna greška (ovo ponajviše sa francuskog jezika jer sam ga učio u školi i najbolje ga znam). Pročitajte još jednom moj komentar o "katastrofalnim" greškama daktilografkinje na Arhitektonskom fakultetu u Skopju, jer tamo ima itekako zašto se treba nasmejati.

Dakle, ne bojte me se, slobodno grešite i "ne ljutite" se kad to šaljivo prokomentarišem.

Hvala i tebi i svako dobro i tebi.