понедељак, 8. мај 2017.

ZAHVALJUJEM NEDJELJKU

Nedjeljko Nedić na svom blogu ima dobar običaj da prigodnim tekstom i enigmatskim prilozima predstavi kolege. Najnoviji prilog nosi naslov "PoBuna na TIO" (1). Zahvaljujem! (POGLEDAJ OVDE)
SLAVKO BOVAN (Mostar, 4. prosinca 1961.) – Vrstan zagonetač, urednik, popularizator enigmatike, novinar, publicist i društveni aktivist. Njegov prvi objavljeni rad bio je anagramni rebus iz Vjesnikova kviza broj 248 od 19. kolovoza 1981. Bovanovo zagonetačko stvaralaštvo karakterizira raznovrsnost. Tijekom sastavljačke karijere objavio je više od 200 različitih zagonetaka i njihovih inačica. Ukupna brojka objavljenih radova veća je od 14.000. Surađivao je u većini enigmatskih časopisa s prostora bivše Jugoslavije. Urednikom u sarajevskom Orbisu bio je 1987./92. Uređivao je i kikindsku Razbibrigu, kruševački Bumerang i Minibumerang te prvih pet brojeva novosadskoga Pan zabavnika (sa Željkom Dimovićem). Urednikom je enigmatskih priloga u više listova (Kikindske novine, Zrenjanin, Subotičke novine, Pobjeda ...).
Prvi zagonetački klub u čijemu je članstvu bio jest bjelovarski „Čvor“. Jedan je od osnivača EK „Ero“ iz Mostara“. Potom postaje članom EK „Dr. Đorđe Natošević“ iz Sombora, dok je danas u članstvu EK „Kikinda“ među čijim je osnivačima. Sudjelovao je na više SZJ-ova. Bio je u organizaciji SZJ-a u Sarajevu 1987. Redovitim je sudionikom susreta enigmata Srbije. Najveće uspjehe požnjeo je s EKK-om u posljednje dvije godine. Godine 2012. objavio je zbirku križaljaka (382. skandinavke od 122 autora na 18 jezika) pod nazivom „Kikindski mamut“. Voditeljem je iznimno posjećenoga bloga „Enigmatika – tupljenje i oštrenje“ (TIO). Sa suprugom Milijanom i dvojicom sinova živi i radi u Kikindi.

Enigmatski globus
„Za križaljku ne dam ni paru. Svaka je križaljka kavez barem za jednu aru“.
Ovaj epigram Dragutina Horkića podstakao me da provedem jedno obimno i mukotrpno istraživanje. Riječi od tri slova, poznato je, nisu rijetke u križaljkama – neki ih nazivaju i „nužno zlo – tako da postoji mišljenje da su stanoviti troslovi (naročito ARA) vrlo česti i da se pojavljuju „u svakoj ili skoro svakoj križaljci“. Takvo se mišljenje uvriježilo iako nitko, bar koliko je meni poznato, nije utvrđivao učestalost riječi u križaljkama. Zato sam se ja prihvatio da to utvrdim za troslovne riječi.
Kao uzorak za istraživanje uzeo sam 500 križaljki iz 57 naših enigmatskih listova. Kako sam listove i križaljke uzimao bez ikakvog reda i pravila i kako sam uzeo bar po jedan broj od svakog enigmatskog lista na hrvatskosrpskom jeziku, držim da se radi o reprezentativnom uzorku i da se ne može govoriti o „namještanju rezultata“. U tih 500 križaljki pronašao sam 1533 različita troslova od ukupno 5130 troslovnih riječi. Što mislite koliko puta se ponovila ara, sama ili u jatu? Odgovor onih kojima sam postavio to pitanje kretali su se između 100 i 300, a vjerovali ili ne, aru sam pronašao samo u 18, a are u 15 križaljki.
Najčešća troslovna riječ u našim križaljkama je ATA, koja se u mom uzorku pojavila (samo) 35 puta, dakle jednom na 14,3 križaljke. Dalje slijede: ANA (32 puta), ATI (28), STO (26), ITA 824), ALA, IRA, IME i OSA (po 23), OKA (22), ETA, NAR i OTA (21), ANI, ARI i OTO (po 20), INA (19), ADA, ARA, IST i KAN (po 18 puta) itd. Kao što se vidi „jadna“ ara, skoro nedužna, trpjela je napade sa svih strana. Na tablici učestalosti pojavljivanja u križaljkama ona dijeli 18.-21. mjesto. Čak i kad se uračunaju i njena objavljivanja u jatu, ona još uvijek nije najčešća troslovna riječ u našim križaljkama. Račun pokazuje d se pojavljuje po jedanpu na svakih 15,2 križaljke. Iako sam ovim napisom pokušao obraniti enigmatsku ljubimicu, to ne znači da se zalažem za to da se ona još češće uvrštava u križaljke. Mislim da je dovoljno i da joj svaka 15. križaljka bude kavez.

(Vjesnikov kviz, str. 12)

13 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Još jednom zahvaljujem.
U tekstu ima nekih zastarjelih podataka što se tiče broja objavljenih priloga. U arhivskim sveskama ih imam preko 22.000 (fizički arhiviranih i označenih brojevima), ali kako ne arhiviram već 4-5 godina, vjerovatno sam blizu 30.000 (ali ovaj podatak je manje-više nebitan).
Bitno je to da nije tačan podatak da sam bio član "Čvora". Uvijek sam veoma poštovao rad "Čvora", ali nemam člansku kartu, niti sam je ikad imao.
Uz pomoć "Čvora" i Stjepana Horvata osnovan je "Ero" 1984. godine (bio sam sekretar), a kasnije sam bio član "Natoševića" (od 1992. do 2013.), dok sam sada (kao što znate) sekretar EK "Kikinde", a uz to sam još samo član-prijatelj EK "Bor". U druge klubove se nisam učlanjivao, iako sam uvijek 100% podržavao svaku enigmatsku asocijaciju.

Slavko Bovan је рекао...

Ovo (1) iza naslova, valjda znači da će biti i broja (2).
:)

Slavko Bovan је рекао...

Da, i ovo "urednikom" u "Orbisu" je neprecizno, jer zvanje "UREDNIK" imao je samo Hajro. Ne znam šta mi je pisalo u rješenju za zasnivanje radnog odnosa.

Slavko Bovan је рекао...

Vrlo sam zadovoljan što je Nedjeljko objavio ovaj tekstić o Ari, jer znam koliko sam se napatio dok sam ovo istraživanje proveo. Podsjećam to je bilo vrijeme olovke, papira i pisaćih mašina (onih kod kojih je trebalo dobro zveknuti po tipkama da ostane trag na onom ćat-papiru).

Unknown је рекао...

Učestalost pojavljivanje neke riječi u ukrštenicama može se smanjiti i opisom, pa tako ARA može biti i skraćena verzija muškog imena Aranđel, Aranit, Arator ... (Šimundić ih navodi ukupno 21), ili ženskog imena Aramela, Aranđela ... (34 kod Šimundića), tip automobila "Dacia" (čini mi se) itd.

Slavko Bovan је рекао...

Da, Zlatko, može se malo "prošarati" s opisima, iako mi se čini da ARA kao papagaj uopšte ne škodi.

Dejan Minić је рекао...

Ništa se ne sekiraj, Slavko, kad dođe taj drugi nastavak, biće ispravljeni podaci. U međuvremunu, evo Nedjeljku kraći video: https://youtu.be/89TaquCwRX8

(Slavko, stavi link)

Slavko Bovan је рекао...

LINK ZA DEJANOV KOMENTAR

Slavko Bovan је рекао...

Kada dođu ovakvi duhoviti komentari, odmah ostavljam sve poslove i posvećujem se TIO :)

Анониман је рекао...

Veli Hajro da si bio mladji saradnik u redakciji. Pozdrav od njega i Pere

Slavko Bovan је рекао...

Da znaš da i jesam, jer je to bilo prije milion godina.
Otpozdrav i vama.

Hajro је рекао...

Nedjeljko nas je obojicu unaprijedio, mene je josh davno na yahoo grupi u tekstu o BH enigmatici naveo kao glavnog urednika Orbisa sto nisam nikad bio. Ima josh detalja koje bi valjalo ispraviti, no nije previshe vazno, svaka cast Nedjeljku na trudu i rezultatima.

Slavko Bovan је рекао...

Kad već pominjemo praistoriju, interesantno je da je ovaj tekst o ari objavljen na jučerašnji dan prije 31 godinu. Meni se čini da je bilo nedavno.