субота, 16. децембар 2017.

ŽARKOVIH 9 X 10


Kvizorama 1341, 16.12.2017.
(Prilog: Jovan Nedić i Branko Milovanović)

14 коментара:

Andon Koloski је рекао...

Иако нисам првоп(р)озвани да кажем коју реч о укрштеници, не могу прећутати ОВО.Прво што ми је пало на памет кад сам видео укрштеницу, помислио сам да је ово још један енигматски егзибиционизам. И - погрешио сам! Направити вакву белину са 19 реалних појмова, к томе још и четири од тих поима прожимити са синтагмом (ПАТУЉАСТЕ КАМЕРУНСКЕ КОЗЕ) уистину је ремек дело.Тражити неке недоследности или минусе у овој укрштеници било би, по мене, малициозно.И да их има ја их не видим..Жарко, на твоју али и нашу радост ова укрштеница је угледала светло дана и остаће као својевидан путоказ ка безграничности и љепоте у енигматском свету.Нисам сигуран да је БРАВО!!! довољно за одушевљење . У сваком случају ПРОДУЖИ ДАЉЕ...

Анониман је рекао...

Moje čestitke, i srećan put ka STOTKI.
Novo

ljubica bilalovic је рекао...


I ja se pridružujem čestitkama! Za ovoliku bjelinu je sasvim dovoljno da bude korektna, a ova je čak i lijepa. Nema ni glagola! Impresivno! Bravo majsore!!!

Hajro је рекао...

Živjela enigmatika i u ovoj varijanti, koliko je tu umijeća, drskosti, rada ... teško mi je i zamisliti, svaka čast Žarko. Objavljivanje u Kvizorami je svojevrsna verifikacija, urednički komentar bi bio lijep dodatak.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Nevjerojatno!

Радоја Рацановић је рекао...


Свака част бјелини, али овдје се ради о одличном раду гледано у цијелости, правом ремек-дјелу као што рече Андон. Честитам, Жарко!

ESSA је рекао...

Čestitke Žarko, ovo je velemajstorstvo! Next target 10x10! Pozz. Ejub

ESSA је рекао...

Čestitke Žarko, ovo je velemajstorstvo! Next target 10x10! Pozz. Ejub

IlijaO је рекао...

Kako bez glagola (PARIRATI, PRIČUVATI SE,), tako niti bez nezgodnih pridjeva ( ANALOGAN, NEBEZNAČAJNI, REVIRNA,) ne može proći niti jedna, pa tako niti ova megakrižaljka-čudo!
Svakako, pohvale, autoru, na trudu i umješnosti, uz pozitivnu kritiku, da je ovo križaljka,ipak, za jednu drugu dimenziju shvaćanja što i kakva križaljka treba biti.
Da nije razmještajna, bila bi osrednjem rješavaču ( odnosno, većini) nerješiva ( ili, teško, uz pomoć računala).Trebalo ju je svrstati u rubriku "kurioziteti", jer to i jest.
I druga stvar-neke pojmove bi bilo vrlo teško opisati ( Facebook osobu Galinu, Tajne komuniste, Crkvu parokiju, malo poznato prezime Kaminarski...).
Možda će se autor srditi na ovaj komentar, ali...

Анониман је рекао...

Nisam stručnjak za velike bjeline; pohvaljujem umješnost, kombinatoriku i smjelost pri promicanju granica.

No, evo, potražih GALINA RAVINSKI - ne samo da je to neka osoba s Facebooka koja nikom nije poznata, nego se čak tako i ne zove. Postoje KALINA RAFINSKA i GALINA ROVINSKI (neki Izraelac ili Izraelka) - dovoljno je "ući" na Facebook za potvrdu; ovo je dokaz koliko Google može prevariti (on, naime, nudi opciju koju je Žarko uvrstio).

Filip

Анониман је рекао...

A pazite sad kopernikanskog obrata - posipam se pepelom; potvrda za Galinu Ravinski, i to dobra (potrebno je samo prevesti s njemačkog)!

http://tv-sasbach.de/index.php/13-archiv/archiv-2006/10-turnliga-maedchen-2006

Ispričavam se autoru!

Filip

Rok Ban је рекао...

Svakom rekordnom enimatskom radu mogu se naći (opravdane) kritike i zamjerke.
Ali, sama stvar da je neko uspio da sastavi takav rad je postupak vrijedan pažnje i poštovanja. Najveći kritičari neka se sami upuste u sličnu avanturu pa će vidjeti dokle će doći. Svaki rekordni rad je izazov za ostale sastavljače, vidjećemo kad će mo dočekti novu bjelinu 9x10, nadam se bolju od ove. Ipak autoru čestitke za trud i smjelost.

IlijaO је рекао...

Dobro si, Filipe, primjetio. Pročitah članak (s prijevodom!).Pandan tome može biti i današnji članak u 24sata:
https://www.24sata.hr/sport/maleni-lovro-ima-samo-sedam-godina-a-vec-je-prvak-hrvatske-552904

Радоја Рацановић је рекао...


Рекорд који је недавно поставио Недјељко Недић са бјелином 9 х 9 у укрштеници објављеној такође у Квизорами „оборен“ је необично брзо. (Не знам да ли су то прве бјелине ове врсте, Недјељко ће као пасионирани хроничар свих значајних збивања у енигматици код нас то свакако боље знати.) Коментаришући тада Недјељков рад написао сам да је његова бјелина dovoljno velika i sadržajno lijepa da „pokrije“ slabosti na drugim poljima. Чуј формулације, dovoljno velika! Ма превелика, одређеној групи аутора, уредника и аналитичара више него довољна да од ње не виде ништа друго. Међутим, не и Недјељку и Жарку. Они су се потрудили да у својим радовима извуку максимум и на свим другим пољима. И то је за сваку похвалу! Одређени недостаци у оваквим радовима су неизбјежни, међутим њих сусрећемо (коментаришемо и указујемо на њих) у сличном, понекад и већем омјеру у много много мање захтјевним радовима. Опет понављам, не знам да ли је ико саставио овакве бјелине прије појаве интернета; ако и јесте, то не може оспорити мишљење да је овакве радове практично немогуће саставити без кориштења тог савременог средства, тим више што ни ранији рекордерски радови нису састављани „из главе“ већ уз кориштење гомиле тада расположивих извора.