недеља, 4. фебруар 2018.

(NE)NAGRADNO PITANJE (2)






Piše: Jovan Nedić
(Ne)nagradno pitanje za nedjeljno jutro: gdje su snimljene ove fotografije?

28 коментара:

Анониман је рекао...

Negdje u Madzarskoj ?
Glas Holandije

Vanja Tomašev је рекао...

Bački Monoštor?

Belirac је рекао...

Danko, zašto misliš da je to snimljeno negdje u Mađarskoj?

Vanja, zašto misliš da je to snimljeno u Bačkom Monoštoru?

Анониман је рекао...

Schwarzwald ( izvor Dunava ? ) je udaljen 1270 km. Mislim da je vec prosao Austriju a ima jos 1003 km do usca u Crnom moru . Znaci negdje je u Madzarskoj, Drava 64 km a Dunav 3,5 km . Negdje na tromedji Hrvatske, Madzarske i Srbije.
Danko

Slavko Bovan је рекао...

Da nije u nekom selu u blizini Belog Manastira? Npr. Bolmanu?

Belirac је рекао...

Bolman nije jer je moje rodno selo od Drave udaljeno otprilike onoliko koliko na slikama piše da je od traženog mjesta udaljen Dunav.

Belirac је рекао...

Danko dobro razmišlja i vrlo je blizu rješenja, ali nije s dobre strane granice.

Slavko Bovan је рекао...

Prisjećam se naziva mjesta u Baranji dovoljno udaljenih od Drave: Zmajevac, Draž...
Batina nije jer je na Dunavu.

N. Petkovski је рекао...

Merio sam na karti neko mesto udaljeno 3,5 km od Dunava i 64 km od Drave, a u blizini tromeđe. Nisam uspeo da lociram neko mesto, a i na karti nema baš sva naseljena mesta, ali sam pokušao malo inspektorski: na prvoj slici desno se vidi pano naselja i lepo se može pročitati BAČKI MONO...... što bi jasno ukazivalo da je u pitanju BAČKI MONOŠTOR. Pokušao sam da maksimalno povećam zadnju sliku, jer se tamo na zgradi vidi tabla sa natpisom i da pročitam sa nje, ali ostaje mutno. Malo mi je smetala daljina do Drave 64 km, jer na karti bar vazdušna linija je kraća, nekih 40 km. Međutim na Vikipediji sam našao sliku sa takvim natpisima i tekst: Bački Monoštor, selo „na 7 Dunava“. Pa prema tome ipak je BAČKI MONOŠTOR što je i Vanja napisao, a Jovan ga pita zašto misli da je baš to. Valjda da Vanja objasni kako je došao do imena.

Belirac је рекао...

Nikola, svaka čast tvom oštrom inspektorskom oku. Ja nisam vidio taj natpis na prvoj slici, inače bih ga izbrisao.

Prema tome, Vanja i ti ste pogodili o kom se mjestu radi. Riječ je stvarno o Bačkom Monoštoru. Pročitajte tekst o njemu na Wikipediji: ovdje.

Belirac је рекао...

Vanja i Nikola osvojili su i "privlačnu" nagradu, koja važi i za dva manje uspješna "pogađača". Prvom prilikom kad se nađemo u Podunavlju, vodim vas na izlet od Pelmonoštora (Belog Manastira) do Bačkog Monoštora (44,5 km).

N. Petkovski је рекао...

Ha-ha, ipak još uvek imam dobre inspektorske sposobnosti. Sa Zdenkom sam osvojio pivo u Holandiji, sad sa Vanjom izlet do Monoštora. Super!

N. Petkovski је рекао...

Jovane, pročitao sam ono u Vikipediji i baš mi je milo da u Bačkom Monoštoru živi i JEDAN Makedonac (sa popisa 2002 godine). Ako je muškarac i ako se odonda oženio, možda ima još koji Makedonac, ha-ha.

Belirac је рекао...

Poštovani inspektore, vješto si pogodio mjesto gdje su fotografije snimljene, a sad još treba pogoditi i vrijeme kad su snimljene i kojim povodom sam bio, bolje rečeno prošao kroz Bački Monoštor.

N. Petkovski је рекао...

Ah, to će biti puno teže, moraću da uključim Interpol i zatražiti pomoć od Ilije Ozdanovca. Sudeći po bujnom zelenilu na slikama i kratkih rukava momaka na slici, to je leto, a recimo da si išao da prosiš devojku, tj. buduću suprugu pre više od 20 godina :):):)

IlijaO је рекао...

E moj Jovane, postao si prezahtjevan i preznatiželjan! Tražit ćeš i da se nabroje trgovine koje su radile a koje su bile zatvorene.... ;-) Ovoliko ni ESS ne traži....

Belirac је рекао...

Pa, poštovani inspektore Ilija, ne pitam ja to inspektora Nikolu slučajno. Pitam ga zato što znam da on taj odgovor ZNA. Već je pogodio godišnje doba, mjesec je bio šesti, a vrijeme tačno 18:09 i 18:10. Još malo intuicije i eto...

N. Petkovski је рекао...

Pa, Jovane, jesam li pogodio, ili bio makar blizu?

Belirac је рекао...

Ni slučajno! Moja supruga je iz Osijeka, a mi imamo bračnog staža mnogo više od 20 godina.
Kažem ti da ZNAŠ odgovor. Istog dana bio si veoma blizu...:)

N. Petkovski је рекао...

Ma, šalio sam se. Još kad si mi postavio pitanje osetio sam da se odnosi na moju turneju u vezi Una 2016 i na one šetnje po Baranji. Biće da su u blizini Kneževi vinogradi ili tako nešto. Samo malo me buni ona satnica 18,09 i 18,10, jer mi smo sa Une doputovali uveče, a na šetnju kroz Baranju bili pre podne. Ali sigurno je nešto u tom kontekstu, pa mi pomozi da sklopim mozaik.

N. Petkovski је рекао...

Malo da se koregiram. Pretražio sam na blogu i vidim da je moj boravak u tvoj kraj bio maja meseca. Dakle ova slika Bačkog Monoštora je napravljena sledeći mesec i satnica nema veze sa mojim boravkom. A ipak je verovatno da su blizu Kneževi vinogradi, možda i onaj ruski spomenik na obali reke gde smo se slikali. Tu je negde, mislim.

Belirac је рекао...

Geografski si blizu, ali Bački Monoštor je s druge strane Dunava. Još samo da se vremenski približiš, tj. udaljiš i od ove, i od 2016. godine. Slike su nastale pola decenije prije tvoje šetnje po Baranji... Hajd' sad pogodi!

Vanja Tomašev је рекао...

Jovane, video sam da na slici piše Bački Monoštor, naravno. Nisam baš imao vremena da merim po karti :-)

Belirac је рекао...

Već sam napisao u odgovoru Nikoli Makedonskom da ja nisam vidio taj natpis Bački Mono..., inače bih ga izbrisao.
Pretpostavljam da nisi bio u Baškom Monoštoru, a ni u Pelmonoštoru (tj. Belom Manastiru). Ako bude prilike, vodim vas svu četvoricu na izlet od jednog do drugog Monoštora. A možemo i na izlet do Banatskog Monoštora, koji je mnogo bliži Kikindi.

N. Petkovski је рекао...

E sad si me zbunio sa tim godinama i pola decenije. Ako je to 2011 godine, ne sećam se da sam bio tamo negde. Jedino što mogu da pretpostavimm je još Kopački rit i ništa više. Ako nije ni ovo, predajem se.

Belirac је рекао...

Mislio sam da ćeš se ipak sjetiti, ali kad se već predajem - pogledaj OVDJE.

N. Petkovski је рекао...

Eh, nostalgija. Nisam mogao da povežem Bački Monoštor sa Kolonijom 2011, jer ja nisam išao kroz njega, ali ti si prošao da bi stigao na Koloniju. Na tim Kolonijama sam bio 6 puta, 5 puta u Somboru i jednom na Drinskoj oazi, ali mi to nije pomoglo da povežem ove slike Bačkog Monoštora sa Somborom. Hvala ti što si me potsetio tih lepih trenutaka, kad je druženje, uvažavanje i prijateljstvo između enigmata bio najveći imperativ i zadovoljstvo. Nostalgija.

Vanja Tomašev је рекао...

Zapravo sam bio tamo, u nekoj etno-kući. Link https://www.381info.com/sombor/seoska-domacinstva-seoski-turizam/etno-kuca-mali-bodrog