среда, 21. фебруар 2018.

REČ PO RIJEČ (1728)

SVITNJAK

Piše: Ilija Ozdanovac
Onog trenutka kada se netko dosjetio i u muške gaće , kao sigurnosni sustav od neplaniranog (s)padanja i dovođenja u neugodnu situaciju, stavio gumu (lastiku), ni slutio nije da je zapečatio karijeru svitnjaka! Današnji muškarčići koji znaju samo za bokserice i ine zvučne nazive donjeg rublja, zasigurno će se zamisliti: a što bi to bio svitnjak?
Za poimanje pojma, kao i važnosti svitnjaka, treba se vratiti 50-ak godina u prošlost (i dalje), kada su se, među uglavnom muškim seoskim življem, svakodnevno nosile široke seljačke gaće iz domaće radinosti, tkane obično od konoplje ili lana, kasnije i od vune. E sad, takve kakve jesu, a često su bile neposlušne te klizile prema dolje (sila teže?), trebalo ih je nekako i nečim primorati da ostanu čvrsto oko struka. E sad, svitnjak dobija svoju ulogu!
Gaće su se u gornjem dijelu porubile i u tako napravljen kružni otvor uvlačila se duža "uzica" ili vrpca,odnosno povez (spleten ili istkan), kako bi ih se "nabralo" i učvrstilo iznad bokova, a onda se vezao u čvor " tamo negdje ispod pupka".
O zgodama i nezgodama svitnjaka je toliko toga napisano i opjevano, pa tako Tamburaški sastav  "Baje" iz Slakovaca pjevaju:
"...od perine do perine, svitnjak se izliz'o
skin'kecelju, šta si stala, sve je samo šala..."
U današnjim (meni dostupnim rječnicima ili jezičnim portalima nađoh potvrdu za ovo, a kao sinonimi se navode izrazi učkur ili gaćnik. Sam naziv potječe , vjerojatno, od "saviti" i "svitak".
U Vojvodini (Perlez, Mokrin, Novi Sad, Kikinda, Bašaid, Melenci...) također je zabilježeno, a kaže se da je svitnjak  vrpca kojom se vežu gaće. ("Skute su bile sašivene "na ovenjaču", kroz koju se provlačio svitnjak", pa onda " Veži valjano taj svitnjak da ne priču posle kaki si bio kod cure od sramote".)

Isto tako, nalazim i drugo značenje riječi, pa se, tako navodi da je svitnjak  zapravo vatra koji se pali uoči Ivandana (24. lipnja - Ivanjske vatre), a što se, pak, dovodi u svezi sa rječju svjetlo, svitanje...( " Sad već razgovaramo i razmišljamo o svitnjaku koji je iza nas. Na kraju dana krećemo kućama umorni ali i zadovoljni što smo sudjelovali u pripremi još jednog svitnjaka za Svetog Ivana Krstitelja).

3 коментара:

Marko Mihaljević је рекао...

Prije nekoliko dana sam uvrstio ovaj pojam u skandinavku :)

Радоја Рацановић је рекао...


Lijepo je, Ilija, da si nas podsjetio na ovu skoro zaboravljenu riječ; i lijep si tekst napisao o njoj. Kada smo bili djeca, već uveliko su se nosile gaće „na gumu“, ali se riječ svitnjak često mogla čuti u govoru starijih. Pored toga, stariji ljudi su nosili dugačke gaće sa svitnjakom, takve su se još proizvodile i prodavale. Nije rijetkost da i danas donji dijelovi muške sportke i kupaće opreme (trenerke, šortsevi i gaće) imaju svitnjak. Dobro, mladi tu uzicu ne zovu tako, ali ona jeste svitnjak.

U vezi sa porijeklom riječi svitnjak treba podsjetiti na jednu riječ koju rječnici uglavnom ne bilježe, iako se upotrebljavala, a i danas se upotrebljava sporadično, na širokom području od juga Srbije do Slovenije, kao i u samoj Sloveniji. To je riječ svitice (u Crnoj Gori običnije svitarice), što je naziv za (muške) gaće dugih nogavica. Nije čudo da je svitice držao svitnjak.

„A đed mi je pričao da su u vrijeme prije 2. svjetskog rata imali jedne svitice (duge pamučne bijele gaće) u selu, i da ih je zaduživao onaj koji ide u drugo selo ili grad na konak, da se ne bruka.“

Nedjeljko Nedić је рекао...

U mojemu se kraju također kaže svitnjak i služi za stezanje gaća,hlača i sl., a kaže se i učkur.