среда, 14. фебруар 2018.

REČ PO RIJEČ (1721)



LJUBIČASTI KARFIOL
Ljubičasti karfiol je  jarko ljubičaste boje. Veoma je ukusan i može da se konzumira svež i skuvan.Bogat je dijetalnim vlaknima i vitaminom C, a takođe sadrži i visok nivo antocijanina , koji preventivno deluju na zgrušavanje krvi i sprečavaju kardiovaskularne bolesti.
Karfiol je jednogodišnja kupusnjača, pripada grupi najkvalitetnijeg povrća kod koga se za ishranu koristi nerazvijena zbijena cvast (glava, „ruža”) najčešće bele boje. Karfiol karakteriše zadebljalo i skraćeno stablo i sočna (najčešće bela) drška cvasti, radi koje se uzgaja. Navedeni sočni delovi biljke koriste se u ishrani ljudi. „Ruža” može se jesti sveža, kuvana ili ukiceljena (u turšiji). Jestivi delovi mogu sadržati mnogo sirovih proteina sa značajnim sadržajem esencijalnih aminokiselina, vitamina C, a posebno vitamina B2, gvožđa i fosfora

Нема коментара: