LJUBIČASTI KARFIOL
Ljubičasti karfiol je
jarko ljubičaste boje. Veoma je ukusan i može da se konzumira svež i
skuvan.Bogat je dijetalnim vlaknima i vitaminom C, a takođe sadrži i visok nivo
antocijanina , koji preventivno deluju na zgrušavanje krvi i sprečavaju
kardiovaskularne bolesti.
Karfiol je
jednogodišnja kupusnjača, pripada grupi najkvalitetnijeg povrća kod koga se za
ishranu koristi nerazvijena zbijena cvast (glava, „ruža”) najčešće bele boje. Karfiol
karakteriše zadebljalo i skraćeno stablo i sočna (najčešće bela) drška cvasti,
radi koje se uzgaja. Navedeni sočni delovi biljke koriste se u ishrani ljudi.
„Ruža” može se jesti sveža, kuvana ili ukiceljena (u turšiji). Jestivi delovi
mogu sadržati mnogo sirovih proteina sa značajnim sadržajem esencijalnih
aminokiselina, vitamina C, a posebno vitamina B2, gvožđa i fosfora
Нема коментара:
Постави коментар