среда, 4. јул 2018.

ANAGRAMIRANJE (3873)

Autor: Zdenko Capan
(slikogram)

7 коментара:

Luka је рекао...

IME VJERNOSTI (slikogram Kviskoteka 2018)

Filip је рекао...

ISTINOM VJERE objavio sam prije nekoliko godina u Feniksu, čini mi se. Ne znam je li još netko prije. Vjerojatno zna Luka.
Filip

Zdenko је рекао...

Zato više volim duge anagrame :))

Анониман је рекао...

IME VJERNOSTI objavio je Košir u 194. broju Feniksa. Pero

Luka је рекао...

Ništa niej savršeno, pa tak oni moja arhiva, u kojoj se ne nalazi ni jedna od ova dva primjera. Feniks broj 194, kao i još desetak broja nedastaje u mojoj arhivi.

Радоја Рацановић је рекао...


Kad već nije niko, da upišem rješenje ovog anagrama: SVETI JERONIM, i citiram nekoliko rečenica o njemu – “podvižniku, bogoslovskom piscu, znamenitom prevodiocu Svetog Pisma na latinski jezik, teoretičaru hrišćanske askeze i istoričaru Crkve.

Sveti Jeronim spada u jednu retko interesantnu ličnost. Veliki naučnik i crkveni otac ranog srednjeg veka, slavljen na Zapadu, poštovan na Istoku, čitan i proučavan širom vasceloga sveta. Zasigurno ovaj otac Crkve jedan je od najznačajnijih književnih stvaralaca, ali i asketa, koje je dala Latinska Crkva.”

Dodao bih još da je on “naše gore list” i da je u svojim pismima koristio i naš jezik što danas uzimaju kao krunski dokaz oni koji dovode u pitanje zvaničnu teoriju o doseljavanju Slovena na ove prostore.

Potpuno je nepoznato da Sveti Jeronim ima “počasno mesto u srpskoj istoriji i on se nalazi na carskom grbu cara Dušana… jer je on pre Svetog Save bio najveći srpski svetac.”

Njegov prevod Biblije na latinski jezik, popularno nazvan Vulgata, bio je zvanični biblijski tekst rimokatoličke crkve do 1979. godine kada je objavljena Neovulgata. Svi raniji prevodi (sačuvani u dijelovima) zovu se Itala, a što je nama enigmatama dobro poznat pojam.

Katolička crkva slavi Sv. Jeronima 30. septembra, a pravoslavna 28. juna – na Vidovdan.

Filip је рекао...

Naravno, teško da je netko napravio anagram od Ujevićeve pjesme baš isti kao i ti. Štoviše, teško da je itko napravio išta slično kod tih dugih. Tu nema problema, haha. :D Mislim, nije da je ovo problem, ta nisam jednom ponovio neki anagram... Jedno vrijeme čak sam pitao Luku "jel ovo objavljeno", "jel ono", al' dug je to proces. Kad Luka da na uvid redakcijama, možda onda :P

Luka, ne sjećam se kad je ovo moje bilo, kad sredim svoju "bazu", odnosno bazu svojih, poslat ću ti. Planiram već jako dugo.