понедељак, 30. јул 2018.

ACTA AENIGMATICA (18)



ENIGMATSKA IZLOŽBA PRIJE 45 GODINA
Piše: Stjepan Horvat
Enigmatsko udruženje Bjelovar vrlo rano je počelo djelovati na promicanju zagonetaštva u pojedinim mjestima bivše države, pa je pružalo svaku moguću pomoć zagonetačima koji su željeli osnovati svoj klub ili društvo. Među prvima zagonetači Fehim Kujundžić i Vojin Krsmanovć pokrenuli su osnivačke radnje u Zvorniku i 25. III. 1973. godine osnovali su Enigmatski klub „Simon Racković“. Prvi predsjednik je bio Vojin Krsmanović.
Novoosnovani klubovi su u svojim programima rada, osim suradnje s tadašnjim enigmatskim časopisima, bilježili suradnju u lokalnim novinama i na radiju, organizirali klupska natjecanja i dr. Vrlo često klubovi bi organizirali enigmatske izložbe, najčešće publiciranih radova svojih članova.
Tako je u okviru „Zvorničkog ljeta '73.“ EK „Simon Racković“ u Klubu umjetnosti u Zvorniku organizirao izložbu radova svoga predsjednika Vojina Krsmanovića. Izložba je bila otvorena 17. VIII. 1973., a trajala je do 21. VIII. iste godine. Za izložbu je šapirografirana pozivnica (prilog!) i ona je slana na brojne lokalne adrese, ali i na dostupne adrese nekih zagonetača. Na poleđini ovako umnožene pozivnice otisnute su bile ukrštene riječi autora izložbe.
Na izložbi su bili predstavljeni radovi objavljivani u „Enigmi“, „Razonodi miliona“, „Maloj ukrštenici“, „Čvorovoj razbibrizi“, „Čvorovoj križaljci“, „Vikendu“ i „Glasu sa Drine“. U to vrijeme Vojin je bio učitelj u osnovnoj školi u Grbavcima kod Zvornika, a bio je nosilac titule majstorskog kandidata EUB.
Kao poseban gost otvaranju izložbe je prisustvovao i mladi zagonetač Vladimir Šarić iz Smedereva, tada majstorski kandidat EUB.

3 коментара:

Belirac је рекао...

Nadajmo se da će ovaj članak pročitati i Vladimir Šarić i prisjetiti se izložbe na kojoj je bio gost.

Анониман је рекао...


Naravno, da je Šarić pročitao tekst Štefov!

Bili smo dosta mladi i poletni a Vojinova izložba sjajna! Gost je bio i pesnik Zvonko
Tarle.

Vlašar

Belirac је рекао...

Zvonko Tarle je umro krajem maja 2010. godine: In memoriam.