понедељак, 23. јул 2018.

ACTA AENIGMATICA (17)



„ČVORALJKA“ ILI „ČVOROVKA“
Piše: Stjepan Horvat
Već početkom sedamdeset godina prošlog stoljeća došli smo u doticaj s igrom riječima na ploči „Scrabble“, što ju je prije osamdeset godina osmislio Alfred Mosher Butts. Čak smo uspjeli nabaviti originalni primjerak. Bila nam je zanimljiva zbog toga što je sličila stvaranju križaljke, a imala je svoja pravila. Na žalost, naše („Čvorove“, op. ur.) tadašnje mogućnosti nisu nam dozvoljavale da dobijemo prava za korištenje. Pojavom „Vjesnikova kviza“ kasnije je igra „uvezena“ i korištena je pod imenom „Kvizovka“.
Kasnije je bilo još nekoliko ideja za slične igre, a najdalje se otišlo s pripremom „Čvoraljke“ – poučne i zabavne igre za bistrenje duha i bogaćenje rječničkog fonda – igre za razbibrigu starima i mladima. Bilo je to u vrijeme kada je pažnju gledalaca privlačio kviz Televizije Zagreb „Brojke i slova“. Kontaktiralo se s nekim proizvođačima igračaka, napravljen je nacrt za izradu pješčanog sata, priređen je prijedlog dvanaest kockica za bacanje, pripremljen je tekst vezan uz prikaz same igre i sl.
Čvoraljka“ – predlagalo se da se zove i „Čvorovka“ – trebala je biti igra riječima za dva ili više igrača. To je bilo sastavljanje riječi od slučajno izabranih slova abecede zagonetačkom tehnikom premetanja (anagramiranja). Svaki igrač bacanjem dvanaest kockica sa slovima odjednom dobiva dvanaest slova od kojih sastavlja što dužu riječ. Riječ s više slova donosi više bodova. Vrijeme sastavljanja ograničeno je za svaki pokušaj na jednu minutu.
Komplet igre „Čvoraljka“ sadržavao bi dvanaest kockica sa slovima, pješčani sat, blok za upisivanje rezultata i plastičnu čašicu. Kockice sa slovima sadrže slova abecede prema učestalosti u govornom jeziku. Svakom slovu je određena vrijednost i broj pojavljivanja na dvanaest kockica. Tako se slovo A pojavljuje 4 puta i ima vrijednost 1 boda, slova E, I i S pojavljuju se 4 puta i imaju vrijednost 2 boda, slova O, N, R i U 4 puta i vrijednost 3 boda, potom slova P, M i T 3 puta i imaju vrijednost 4 boda, slova J, L i K 3 puta s vrijednošću 5 bodova, slova B, H i Z dva puta s vrijednošću 6 bodova, D, G i V dva puta s vrijednošću 7 bodova i slova C, Č, Ć, Dž, Đ, F, Lj, Nj, Š i Ž jedanput i nose vrijednost 8 bodova.
Pješčani sat uređen je tako da jedan protok pijeska određuje vrijeme od jedne minute. Blok za upisivanje rezultata prilagođen je igri za dvoje, no upotrebom više stranica mogu se bilježiti rezultati većeg broja igrača.
Igrač stavlja u čašu svih dvanaest kockica sa slovima, rukom pokriva otvor, čašu lagano prodrma i kockice prosipa po stolu. Pred njim se pojavljuje dvanaest slučajno odabranih slova i zadatak je igrača da od raspoloživih slova sastavi što dulju riječ (naravno i bodovno najvredniju). Vrijeme se određuje pješčanim satom. U trenutku isteka vremena igrač mora priopćiti svoju riječ i upisati je nakon toga u blok. Svako slovo riječi donosi po jedan bod što se pridodaje vrijednosti slovnih bodova. Rezultat se upisuje u blok i igru nastavlja sljedeći igrač. Nakon deset krugova zbrajaju se ostvareni bodovi i utvrđuje plasman igrača. Pobjednik je onaj s najviše bodova.

10 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Zanimljivo.
Ne sjećam se da sam ranije čuo za ovo.

Belirac је рекао...

I za mene su podaci iz ovog članka potpuna novost (iako sam bio zaposlen u "Čvoru" od sredine 1978. do kraja 1981. godine).

Pretpostavljam da se čvoraljka pripremala nakon što sam se vratio u svoj rodni kraj.

Belirac је рекао...

Osim u ovom članku, riječi "čvoraljka" ne pojavljuje se ni na jednoj web-stranici, a riječ "čvorovka" samo u jednom izvoru, pisanom na engleskom jeziku: ovdje.



Belirac је рекао...

Citat:
The most northern point of Goč, i.e. its foothill is located at the mouth of the Ibar into the West Morava (43°43’37’’ Nφ, 184 m), the most western is in the Ribnica valley, under the Čvorovka hill (398 m) in Trebićka Mala (20°41’22’’ Eλ, 260 m), the most southern point is at the mouth of the Krivača River into the Zagrža River (43°31’05’’ Nφ, 694 m), while the most eastern point is at the mouth of Suvački stream into the Leskovačka River (20°59’34’’ Eλ, 382 m) (According
to Greenwich).

Belirac је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Belirac је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Belirac је рекао...

Najsjevernija točka Goča, tj. Njegovu podnožju smještena je na ušću Gora Ibar na Zapad Moravu (43 ° 43'37 '' Nφ, 184 m), najugovornija je u Ribnica, podno brda Čvorovka (398 m) u Trebićki Mala (20 ° 41'22 '' Eλ, 260 m), najjužnija je točka na ušću rijeke Krivače u Rijeka Zagrža (43°31'05'' Nφ, 694 m), dok je najistočnija točka na usta Suvačkog potoka u Leskovačku rijeku (20 ° 59'34 '' Eλ, 382 m) (Sporazum ing na Greenwich).

Belirac је рекао...

U prethodnom komentaru je Googleov prevod citata, a dvaput sam brisao isti prevod zbog grešaka u prenosu na ovaj blog.

Belirac је рекао...

Ima li neko još koji dokaz da postoji u Srbiji postoji brdo Čvorovka?

Neki Tip је рекао...

Bilo je to negdje pred kraj osamdesetih, a još i danas negdje je u nekom skladištu spremljeno skoro deset tisuća drvenih kockica (1x1 cm) na koje se sitotiskarskom tehnikom trebalo upisati slova s oznakama vrijednosti. Kako su pripremni troškovi bili vrlo visoki, a početna količina igre mala i zahtijevala je više različitih sudionika u pripremi (plastičari, sitotiskari, kartonažeri, tiskari i dr.) nije do kraja završen taj proces. Paralelno su nastale igrice piramida, kvadrat isto izrađene od drveta i u malim kutijama nešto većim nego što su bile kutije šibica a poslužile su za promidžbu.