понедељак, 17. јун 2019.

ACTA AENIGMATICA (64)



OGRANCI EUB (1)
Piše: Stjepan Horvat
Enigmatsko udruženje Bjelovar (EUB) svojim radom privuklo je veliki broj zagonetača i odgonetača sa svih područja bivše države, pa je tako već prve godine imalo više od stotinu članova, a kasnije je taj broj došao i na nekoliko stotina (aktivnih, tj. onih koji su plaćali članarinu po godina bio je različiti broj). Iako je EUB bio od prvog dana registriran za djelovanje na području cijele Jugoslavije (registracija udruženja je obavljena pri Saveznom sekretarijatu za unutrašnje poslove u Beogradu), ovakvo zanimanje je iznenadilo i same osnivače. Prije svega željelo se da svi članovi na neki način budu uključeni u rad udruženja, pa su se s vremenom otvarala razna područja za moguće aktivnosti: suradnja u „Čvoru“ (kasnije i u drugim izdanjima), odgonetačke aktivnosti, natjecanja u sastavljanju i odgonetanju, kategorizacija zagonetača i odgonetača, izdavanje priručnika i knjiga s enigmatskom tematikom, zajednički rad na obradi enciklopedija, leksikona, rječnika, atlasa i drugih pogodnih izvora za pripremu enigmatskih rječnika, organizacija susreta i dr.
Svim svojim aktivnostima EUB je djelovao kao stanoviti SAVEZ enigmata bivše države, što je stvaralo određene probleme u radu, posebice kada su organizirani prvi susreti i druženja. Članovi su bili mahom već dokazani zagonetački autori, a velik broj bio je i mladih, budućih autora zagonetaka i odličnih odgonetača. Kako se željelo omasoviti zagonetački pokret, tražili su se načini kako to učiniti i za to iskoristiti stalne članove, pa se došlo na ideju osnivanja klubova u drugim sredinama. Prema tadašnjim normama klub ili udruženje moglo je osnovati najmanje desetoro osoba, pa je to često bio problem u manjim sredinama. S obzirom da je inicijativa dolazila mahom iz EUB u kontaktima s članovima, a svu pomoć pružao je EUB, odlučeno je da to budu ogranci EUB.
To je zahtijevalo i stanovite promjene u Statutu EUB, kao i stvaranje pravnog okruženja  i reguliranja tih odnosa, pa je tako Upravni odbor EUB 18. ožujka 1970. godine donio Pravilnik o osnivanju ogranaka Enigmatskog udruženja Bjelovar. Tim Pravilnikom propisana je procedura samog osnivanja novog ogranka, pa je tako utvrđeno da su za pokretanje ogranka potrebna trojica zagonetača članova EUB, da inicijativu potvrđuje Upravni odbor i da predstavnik EUB nazoči svakoj osnivačkoj skupštini, da ogranak ima svoga predsjednika i tajnika, da nema svojstvo pravne osobe i djeluje u okviru Statuta EUB i Pravilnika o radu ogranaka EUB (kasnije donesenog!).
Objava Pravilnika o osnivanju ogranaka EUB naišla je na plodno tlo, pa su ubrzo došli mnogi upiti o mogućem osnivanju (Varaždin, Beograd, Zagreb, Mostar, Koprivnica…). U prilogu je preslik  Pravilnika o osnivanju ogranaka Enigmatskog udruženja Bjelovar poslan svim tadašnjim članovima udruženja.

2 коментара:

Belirac је рекао...

Sjeća li se ne(t)ko tih vremena kad su se osnivali ogranci bjelovarskog EUB-a?

Slavko Bovan је рекао...

Jovane, zato su ovi prilozi veoma korisni da se podsjetimo. Možda iskoristimo "pelcer" pa počnemo sa osnivanjem ogranaka EKK :)