уторак, 11. јун 2019.

FEŠTA U ZAGREBU (6)

Mini "Eroteka"
Uz ovu fotografiju koju je napravio zvanični fotograf "Kviskoteke" evo i kratkog teksta:
Na proslavi 25 GODINA LJUBAVI I ZABAVE bilo je prisutno i 30-tak "običnih smrtnika", rješavača i ljubitelja enigmatike. To što je redakcija na proslavu pozvala rješavače je za svaku pohvalu (Ustajem, skidam kapu i klanjam se!). Svaka čast.
To je prilika da fanovi uživo upoznaju enigmatske zvijezde, megazvijezde i supermegazvijezde. Mogli su upoznati dobitnike raznih enigmatskih nagrada, priznanja, doajene enigmatike, prvake, viceprvake, prve do prvih, najbolje i bolje od najboljih, najvažnija imena i prezimena balkanske enigmatike...
Stoga sam veoma veseo jer sam bio očevidac (vidi sliku) kada se zbio jedan (za mene) od najznačajnijih događaja tog dana. Jedan od rješavača (saznaćemo njegovo ime) prošao je skroz sa suprotne strane sale do našeg stola, baš u trenutku kada nam je u prijateljsku posjetu došao Siniša Brgles (s namjerom da progovorimo koju riječ). Otprilike u vrijeme kada sam Siniši govorio da je "Kviskoteka" napravila odličan potez kada je kao saradnike angažovala Nevenkovu ekipu (Tako "krstih" tu grupu saradnika jer smatram da je Nevenko glavni nosilac poslova, i da pod kontrolom drži Zdenka Ćavara, Željka Marinovića, Ibru Memića...) i da su to sve momci za velika djela, dolazi čovjek i ide pravo ka Džemsu (Željku Marinoviću) da ga zamoli da mu se potpiše na stranici na kojoj je njegova skandinavka.
Džems to uradi, zahvali se čovjeku, koji nas sve pozdravi i ode sve se zahvaljujući, a vidi se da je veseo jer je dobio vrijedan suvenir (potpis od enigmate koga veoma cijeni). Tada nastade cika i vriska za najjačim stolom (Džems je kumovao nazivu). Marinović je dva dana uveseljavao društvu duhovitim upadicama, a ostali mu nisu ostajali dužni, pa su na svako njegovo peckanje uzvraćali riternom,, ali nakon ovoga nastao je opšti haos. Krenulo je zadirkivanje. Etoooooo, na licu mjesta smo dobili potvrdu koji je najbolji enigmata u Univerzumu. Rekoh da je jedino racionalno objašnjenje to da je Džems dok je, navodno išao da se olakša i izbaci viškove od vina sasutog u grlo,  iskoristio našu nepažnju i da je preko konobara poslao 100 evra čovjeku da ovako nastupi. Usput smo malo "prozivali" simpatičnog konobara (Antonija) koga smo prvo zabezeknuli (čim smo stigli) tražeći šefa sala da ga prijavimo jer pivo nije dovoljno hladno (bilo je hladno ko led). Prvo nam je momak bojažljivo kazao svoje ime, ali kada je shvatio da je u pitanju totalno "opičena" ekipa uklopio se u opštu atmosferu, pa je i on konsenzusom primljen u naše društvo kao ravnopravan član Vitezova okruglog stola. (Na kraju smo od Antonija dobili čak i domaću kafu iako tog napitka nema u ponudi restorana).
U sred naše cike i vriske, kraj stola je prolazio Nedjeljko Nedić...te iskoristismo priliku da njega upitamo kako ocjenjuje Marinoviće enigmatske radove. Nedjeljko odmah shvati šta se od njega traži. Reče: "Mislim da su jedino Ćavarove križaljke GORE od Marinovićevih". Opšti smijeh! Naravno, Džems još pridodaje... sve na svoj račun, a usput šiba i po svima nama. Ne ostaje dužan ni Nedeljku, sve mašući knjižicom koju smo svi dobili na poklon od Nedjeljka i govoreći mu da u ruci drži kapitalno djelo (sa posebnim naglaskom).
Veselo, veselo.
Javno povukoh riječi koju sam kazao dan ranije dok smo se družili u "Dnevnoj sobi" (restoranu kod "Arene") kada sam Hercegovcima kazao da je trebalo da Marinovića ostave negdje usput (npr. u Jajcu,) jer bismo sada lakše razgovarali, a ne bi bilo nikoga da nas zaje..hm...da se šali se s nama. 
(Uputstvo za čitanje onima koji baš nisu detaljno upoznati - Sa velikih brojem kolega sam prijatelj ili veliki prijatelj. Ima dosta kolega s kojima volim biti u društvu, koje cijenim i kao enigmate i kao ljude i ljudine. Ima ih dosta, ali Željko Marinović je van svih kategorija. On je jedan i jedini, potom ima nekoliko praznih mjesta, a onda redom ostali)
Uz Dejanov komentar

3 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Znači ovako mi glava izgleda obratno (čitaj otpozadi):)

Moram da priznam da mi nije bilo lako, jer sam sedeo između Željka Marinovića (Na španskom Hames) i Slavka Bovana (Članska karta br. 1). Teško je bilo ostati ozbiljan među Hercegovcima.

Ovom gorepomenutom Antoniu takođe nije bilo lako i bojim se da je nešto i smršao non-stop donoseći pića koja su volšebno nestajala za veselim stolom.

Bio sam najbliži svedok davanja prvog autograma u Željkovoj enigmatskoj karijeri, pomalo šokiran tim prizorom i mišlju da možda enigmati ponešto i vrede. Čim sam se povratio od iznenađenja, dadoh mu i svoj primerak ˝50 skandi˝ te se i meni potpisa preko svojih skandinavki pomalo gutajući slova, a na drugoj napisa ˝Isto tako˝. Evo slike i ti sad budi ozbiljan:)

Slavko Bovan је рекао...

Ubacujem sliku!

Slavko Bovan је рекао...

Čujem da stavka "Piće u neograničenim količinama" od nedjelje izbrisana iz ponude restorana "Lido".