недеља, 16. фебруар 2020.

MLADENOVE DEVETKE

Rubikon 79, februar 2020.

6 коментара:

Mandrak је рекао...

Manje je bitno što nijedan od 12 viđenih kvadrata nije za objavljivanje u ozbiljnim enigmatskim novinama, ali rekao bih da ambiciozni poduhvat pod parolom "danas ću da napravim 4 kvadrata 9 x 9" nije bez vrednosti. Vrednost je u demonstraciji stvaralačkih muka.

Oni koji imaju iole iskustva u ovoj disciplini znaju šta otežava i šta olakšava sastavljanje. Recimo, ako na 9. poziciju stavimo KANARINCA, na dobrom smo putu da nešto uradimo za kratko vreme. Čovek danas ne mora da otkriva toplu vodu jer su temelji odavno poznati, ali ako se suviše oslanja na otrcane modele dolazi u situaciju da napravi nešto što je odavno napravljeno.
Spasojević, zato, najbolji utisak ostavlja kada reciklira, mada ni taj posao ne ume da odradi baš kako treba. U ovom slučaju, reciklirani su kvadrati 1 i 4 (štaviše, jedan je varijanta drugog) i na poziciji 3 su kod oba gugl nizovi. To je i poenta: kada radite po oprobanom receptu, obično vam ostaju 2 pojma koja treba da osmislite (jer ako imate dovoljno iskustva i malo smisla za kombinatoriku, sve ostalo samo dođe na svoje mesto).
Preostala 2 pokušaja (2 i 3) ne bih posebno komentarisao. Istina, oni nadilaze bizarne umotvorine Živote Stankovića, kao i dekadentnu gugl enigmatiku Žarka Đokića, ali svakako ne spadaju u ozbiljne uratke.

Анониман је рекао...


Rešenje Mladenovih kvadrata 9 x 9:

PODBRADAK
OGULOTINA
DUNJA BOVAN
BLAGO NAMA
ROBOTIČAR
ATONIČARI
DIVAČANIN
ANA MARIJA
KANARINAC

GO KAO PRST
OBOSTRANO
KOSTROMIN
ASTROLOZI
OTROČANIN
PROLAZITI
RAMONITIS
SNIZITI SE
TONI NISEN

RUSKI KRST
USKOVRATE
SKAMANDAR
KOMENTARI
IVAN MEŠIN
KRNTETINA
RADAŠINOV
STARINOVA
TERI NAVAS

PODGLAVAK
OPERATIVA
DELIKELIN
GRIGORIJA
LAKONIČAR
ATERIRATI
VILIČANIN
AVIJATIKA
KANARINAC

Vlašar

Slavko Bovan је рекао...

Naknadno dodata rješenja radi lakšeg uvida u sastav Mladena Spasojevića.

Анониман је рекао...


Исправка у трећем квадрату у штампаним решењима: шеста реч је КРНТЕТИНА а не КРНРЕТИНА (вероватно грешка у уносу текста).

Што се тиче исправности уврштених појмова већина је коректна а поједини појмови су тако звани "енигматизми" - дакле, они који надопуњују квадрат а имају некаквог смисла. Наравно, ствар је аутора и уредника да се одреде према појмовима који вероватно не постоје али имају некакав смисао. Стога је тешко да се направи коректан квадрат 9 пута 9.

Влашар

Mandrak је рекао...

Ne znam da li je pojam enigmatizam postojao pre nego što sam ga ja definisao. Enigmatizmi su npr. ATONIČARi i ATERIRATI, i takve reči nikada nisu problem.
Ovde su problematični "internetizmi", a tu nema mesta za naročitu diskusiju.
Kao što sam objasnio: kada sastavljate kvadrat 9 x 9 po modelu, čak i ukoliko ste nemate mnogo iskustva, ostaće vam 2 do 3 pojma koja nemaju smisla. Ako na guglu nekako nađete te besmislene nizove slova i opišete ih kao tobožnje pojmove (DELIKELIN, STARINOVA, TERI NAVAS, TONI NISEN, RAMONITIS itd.) ništa niste uradili. To je samo neuspeli pokušaj.
Naravno, internet može biti koristan ako čovek ume da pronađe nešto što je objektivno značajno. Međutim, taj proces traje mnogo duže nego ovo ad hoc osmišljavanje, i kao što sam već rekao, kad je čovek opterećen kvantitetom nema vremena da se dovoljno posveti svakom pojedinačnom sastavu.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Najkorektniji je četvrti jer je u njega uvršteno čak šest standradnih pojmova, četvrti to nije zbog prve riječi koju vjerojatno nitko do sada nije stavio na prvo mjesto, a DELIKELIN je internetizam.

U ostala tri ima više riječi koje su upitne. Kvadrat 9 x 9 ne sastavlja se svaki dan. Ipak, cijenim uložen trud autora.