недеља, 23. фебруар 2020.

MLADENOVI KVADRATI

Hit Rubikon br. 32 (u prodaji krajem februara)

3 коментара:

Анониман је рекао...


Rešenje Mladenovih kvadrata 9 x 9:

ČASNIKRST
AUTOKRATI
STRELOMET
NOETIČARI
IKLISIJAR
KROČIJATA
RAMAJANIN
STERATISE
TITIRANER

KOMPJUTER
OPERATIVA
MELANITOD
PRATIRUKE
JANISALAM
UTIRAVATI
TITULATOR
EVOKATORI
RADEMIRIĆ

BEKIBEKIĆ
EROTOPATI
KOTARIČAR
ITALOFILI
BOROMARIĆ
EPIFANIJA
KAČIRIJAN
ITALIJANI
ĆIRIĆANIN

Vlašar

Mandrak је рекао...

Šta bi, ovde samo 3? :)

Postaje mi zabavno ovo iščekivanje da se desi čudo.

Deža vi, ista meta, isto odstojanje, 3 gađanja, 0 pogodaka.

Istina, ovaj treći je sadržinski najbliži pogotku. Tu bar nema koještarija poput titi raner i jani salam (mnogo bolje zvuči izmišljotina Melani Tod, bar ima neku formu, zvuči kao da se iza tog niza krije neka poznata ličnost... nema veze što ne postoji).

Kada neko u današnje vreme napravi monotoni kvadrat sa 9/9 ispravnih pojmova, praktično samo replicira autorima od pre 60 (prvi solidni kvadrati su napravljeni krajem pedesetih). Nijedna nova replika ne bi mogla da se računa u podvige jer ne donosi nikakvu novinu, ali bi svakako bila vredna pažnje. Zato su ovakvi slučajevi zanimljivi samo kao demonstracija ambicija bez pokrića.

Svako neka meri svojim aršinima, a ja eto smatram da bi spuštanje kriterijuma u ovim uslovima predstavljalo degradiranje enigmatike. Ja dozvoljavam da 1 pojam bude diskutabilan (ali ni u kom slučaju poput titi raner ili kačirijan). Blaži kriterijum bi bio: i 2 mogu da budu iskonstruisana/izmišljena/izbunarena iz internetske septičke jame itd. I tako redom, sve do Petkovića, Đokića, Babiča... i naravno Nazanskog, sa "enigmatskim licencama". Ali to je već sprdanje sa tradicionalnim idealima.

Generalno volim da vidim lep enigmatski rad tog tipa, mislim da to zahteva mnogo truda i mnogo umeća (kakva god pomagala čovek imao i nemao), ali ponekad se osećam dužnim da reagujem jer mislim da treba da sačuvamo crtu koja odvaja ozbiljnu od neozbiljne enigmatike.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Lako je kada si sam sebi urednik. Zanimljivo, u Orašju se Rubikonova izdanja ne mogu kupiti, ali izdanja Enigmatika + i Euro, koja su također iz Banje Luke, mogu.