петак, 3. април 2020.

KORONA NOVOTVORENICE

Petar Grubišić, zagrebački novinar i naš dragi kolega, šalje interesantan link na kome možete naći spisak koronapojmova.
Vidi OVDE.

17 коментара:

Hajro је рекао...

Materijala za tematsku duplericu.

Nađe se i duhovitih - Mislim da je T.Pančić skovao PETOKORONAŠI.

Inače, obaviješten sam da sam imao "bliski kontakt" sa pozitivnom osobom pa sam karantiniran. Dobro sam, ali nije prijatno... Sa Vladom prodiskutirah opcije KARANTINIRANOST (od karantin) ili KARANTENIRANOST (od karantena), kako bi narod rekao, rodilo se za velike bjeline.

Belirac је рекао...

Drago nam je da si dobro i da ćeš dobro biti. Šta to tačno znači da si karantiniran? Kod kuće si ili negdje drugdje?

Hajro је рекао...

Hvala Jovane.
Znači da ne mogu ni u šetnju, nikud izvan kuće. Ovo je povrh mojih 65plus godina, kako reče vršnjak enigmata, "nas matore će još malo pa hvatati po ulici kao šinteri pse lutalice". Šalu na stranu, valja se bojati svake situacije, misliti na sve... Nije lako.
Ima li i(t)ko pristup audio knjigama na našem jeziku, već sam pominjao to, potrajaće ovo...

Belirac је рекао...

Ako uvažimo definicije iz gornjeg rječnika, ti si onda u samoizolaciji. Nije prijatno, istina, ali se može prebroditi, pogotovo ako se možeš baviti onim što ti čini zadovoljstvo.
Ja, na primjer, imam toliko enigmatskih listova da bih imao šta rješavati i da sam godinama u samoizolaciji.

Hajro је рекао...

Da zakeramo malko, kao da je riječ o opisu pojma u križaljci. Samoizolacija bi bila po preporuci ili dobrovoljno, a ovo je po izričitoj pismenoj naredbi pa bi trebalo koristiti neki drugi termin.

Rješavanje, kao i čitanje, lutanje internetom... može biti zadovoljstvo, no oči su umorne. Nova iskušenja, nova rješenja, valja biti kreativan, izgleda da će sve ovo rezultirati velikim promjenama u društvu, možda i u pojedinačnim životima, hobijima...

B. Antonić је рекао...

U novinama se javila i riječ ANTIKORONIK (lijek). Dobra je za likove 7x11.

Hajro, drži se. Ako se razboliš, tebe će barem liječiti. Ja imam preko 80, a takve liječnici u ovoj situaciji i ne pogledaju.

Osjećam se otpisan kao vojnik iz puka majora Gavrilovića pri obrani Beograda 1915. kad je rekao vojnicima:

"Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i otadžbine. Vi nemate više da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu!"

I na kraju jedan vic:

- Kako se na japanskom naziva koronavirus?
- Toshiba koludo.

Pozdravlja vas Izbrisani Iz Brojnog Stanja.

Belirac је рекао...

Čini mi se da u medijima vlada zbrka s pojmovima i nazivima. Na web-stranici HZJZ postoji jasno tumačenje: samoizolacija ili kućna karantena "primjenjuje se na zdrave osobe (bez simptoma) koje su bile izložene riziku zaražavanja odnosno koje se bile u bliskom kontaktu s oboljelom osobom ili su u posljednja 14 dana boravile u područjima/zemljama s lokalnom ili raširenom transmisijom (prijenosom) koronavirusne bolesti COVID-19, u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja ili doticaja s oboljelom osobom."
Izvor: HZJZ.

Belirac је рекао...

Na Googleu još uvijek nema potvrde za riječ "antikoronik", ali ima npr. za "antikoronavirus".
U zagrebačkim "Novostima" mnogobrojne nove riječi vezane za koronu pišu s crticom: korona-stvarnost, korona-kriza, korona-sustav itd.

Belirac је рекао...

Ja mislim da niko nije otpisan. Prije neki dan sam pročitao vijest da je izliječena jedna koja ima preko 100 godina.

Belirac је рекао...

Dopuna prethodnom komentaru: jedna ženska osoba.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Krsta је рекао...

Enigmatski pozdrav kolegama ma gde bili na Zemaljskoj kugli. Hajru želim što pre "beg" iz samoizolacije. Ako smo u toj tzv. samoizolaciji, nismo u enigmoizolaciji. Svako od nas, imao je ili sada ima nameru-ideju da nešto uradi na enigmatskom polju, ne mislim na ukrštenice, već neki enigmatski rečnik, enigmatsku brošuru isl. To sada treba samo aktivirati, pa i ne mora da se završi, bitno je da sebe uposli. Trebamo se ugledati na drage kolege, enigmatskog VUKa (Jovana Vukovića)), Borisa Antonića, Miroslava Lazarevića, Vladimira Šarića, Stjepana Horvata, pok. Vladetu Trivunca i druge. Uvek nešto pišu, istražuju..., da ostane zabeleženo, u duhu izreke Ive Andrića: Ono što nije zapisano, kao da se nije ni dogodilo.
U tom duhu, radim-pripremam enigmatske rečnike, malo sam usporio: Rečnik brodova i čamaca, Rečnik minerala i mineraloških pojmova, Osmoslovni i devetoslovni rečnik (samo odrednice, bez opisa njihog značenja), Almanah 14. SES-a (ili neki drugi naziv), a sa Marjanom Radakovićem priremamo monografiju "ENIGMA - 70". Pripremam i Leksikon Bora, grada u kome živim, za sebe, od momenta dolaska u Bor (1959). Budimo aktivni, ne samo sada, već uvek. ENIGMOIZOLACIJA ne dolazi u obzir.
Svako dobro uz srdačan pozdrav.

Rešad Besničanin је рекао...

Podrška Borisu i Hajri i drugim kolegama sa 65+ koji moraju ostati kući ali i svim mlađim kolegama koji još uvek mogu prošetati do policijskog časa.

Hajro је рекао...

Hvala momci, pomenuh tu moju epizodu da vas i na taj način podsjetim koliko je belaj blizu (ovakav isprepadan zaista sam se čuvao i onda ta poruka "imali ste bliski kontakt sa zaraženom osobom") i koliko se treba čuvati. Dobro sam, bašta me spašava, samo mi paprike nešto slabo niču, sinoć sam proklijale sjemenke iz mokre krpe premještao u različite smjese zemlje. Imam nešto iskustva ali sam sadnice naših paprika uvijek dobijao od boljih baštovana. Trebam li reći da mi je to bila super važna kulturu svih mojih baštovanskih godina... Kod Mesuda sam nam spremao paprike sa, bukvalno, gomilom češnjaka, cijela kuća zamirisala...

Borise, nema brisanja, makar i postojala i šta god mislila "vrhovna komanda". BROJNO STANJE, lijepa 11-ca, mogu započeti od nje bušmana za Sezam. Mogli bi se ogledati, samo iz glave molim, dimenzije su 19x11.

Krsta, dijelim tvoje poštovanje za naše aktivne veterane, imam i ja nekih projekata koji čekaju vrijeme penzije. Jedan od planova je prelistati sarajevsku "Nadu", ozbiljan list za kulturu od 1895..., sa enigmatikom na naslovnoj strani... evo danima pokušavam naći digitalizirane kopije, na Berkliju imaju DVD, biblioteka, naravno, zatvorena... Odoh rasađivati salatu.

Svetlana је рекао...

Hajro, držim ti palčeve. Koliko je prošlo od kontakta sa tom osobom?

Hajro је рекао...

Hvala Svetlana
Prošlo je dovoljno dugo, inače bih bio drugačije raspoložen, svi su muški isprepadani kad je riječ o boleštinama...

Belirac је рекао...

Hajro, jesi li rasadio salatu?
Moja jesenska salata lijepo je narasla i već je konzumiramo, a rasadu za proljetnu salatu donio sam iz Bolmana prije ovih ograničenja kretanja.
Luk je ove godine također odličan. Kako je kod tebe?