уторак, 20. октобар 2020.

NEDJELJKOV LEKSIKON (21)




 

11 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Evo još jedne prilike da Nedjeljku čestitam na ovoj knjizi.
Nedjeljko mi reče da je planirano drugo izdanje (dopunjeno) i to u tvrdom povezu. Treba podržati.


Slavko Bovan је рекао...


Slavko Naletilić jeste bio član EK "Ero", ali nije jedan od osnivača. Vrlo brzo nakon osnivanja se priključio.

Osniovači:
Enigmati sastavljači:
Zvonimir Azinović iz Jajca
Slavko Bovan sa Bune
Zdenko Ćavar iz Lištice (danas Široki Brijeg)
Mariofil Soldo iz Lištice (Š.Brijeg)
Nevenko Soldo iz Lištice (Š.Brijeg)
Nadžida Hadžimahmutović iz Mostara
Tomislav Pejić iz Zagreba
Frano Vukoja iz Lištice (Š.Brijeg)
Petar Grubišić iz Gruda

Rješavači i ljubitelji enigmatike:
Miloš Mijailović iz Mostara
Nebojša Nadaždin iz Mostara
Ernadin Vejzović iz Mostara
Mira Bovan iz Sarajeva
Vlado Iličić iz Gruda
Čedomir Dragović iz Nevesinja
Miljenko Pezer iz Gruda
Ivan Grubišić iz Gruda
Blago Marijanovic Bukal iz Gruda
Dragan Luketa iz Nevesinja
Joško Pehar iz Čapljine.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Anonimno mudrovanje nije poželjno.

Svako argumentovano negodovanja, uakanje, protivljenje, kritikovanje JESTE. Dakle, slobodno napišite šta god hoćete antiprotivno knjige NNedića i potpišite. Ne streljamo one koji misle da Nedjeljkova knjiga ništa ne valja, pod uslovom da se potpišu.

Ja mislim da je Nedjeljko napravio vrijednu knjigu, a biće još vrijednije kada se dopuni.

Koliko je meni poznato, Nedjeljko nije patentirao ideju, te svak ko misli da može bolje, slobodno to može uraditi. Vjerujem da bi mu i Nedjeljko pružio neophodnu pomoć. Ako se pojavi takva knjiga TIO stoji na raspolaganju - Biće objavljeno na isti način.

Slavko Bovan је рекао...

Kao administrator bloga vidim da veliki broj posjetilaca s pažnjom čita ovaj serijal, te sam Nedjeljku zahvalan i po tom osnovu. Već smo dogovorili i jedaan naredni serijal.

Čitajte, korigujte, komentarišite, negodujte, hvalite...neće vam otpasti prsti :)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Iz prvoga su popisa svi uvršteni,a iz drugoga samo Blago Marijanović i Vlado Iličić. Za Nadaždina sam siguran da je nešto objavio u Kvizu, no s potpisom N. Nadaždin.

Sve kritike, primjedbe, pohvale, pokude, dopune, ispravke, izmjene slobodno pišite ili šaljite na moju e-poštu. Tako će drugo izdanje sigurno biti točnije i potpunije.

Hajro је рекао...

Nije prvi put da čitamo razmišljanja o kritikama u smislu “neka napravi bolje”. Niko mene ni bilo kog drugog ne tjera da išta nudimo javnosti, dakle ako se odlučim na to prihvatam da će biti različitih mišljenja o mom radu. To što neko drugi nije i neće, iz bilo kog razloga, pokušati isto to, ne diskvalificira ga kao kritičara, naprotiv, lako moguće da je riječ o osobi koju tema zanima i o njoj ima šta reći… Uostalom, najprije bi trebalo usvojiti princip da se ne reagira pričom o osobama, određenim ili generalno, već o argumentima, dakle ni slučajno “neka kritičar uradi bolje” već “ovaj argument kritičara stoji, a ovaj ne, zato i zato…”. Savršeno je lako dokazati koliko smo se samoljubivo uljuljkali u sistem (ima ona narodna o serdaru i … ne mogu se sjetiti) ja hvalim tebe - ti hvališ mene, negativno je sve drugačije, ovako smo svi majstori, svi pozitivni i zadovoljni… Šta nam se dešava sa zanatom, kriterijima, šta nam donosi odsustvo kriterija, zanatskih i onih drugih, to ne želimo vidjeti ili ćemo, ako i vidimo, izabrati šutnju. Bez ozbiljne kritike postavlja se i pitanje relevantnosti i težine mnogih podataka u ovakvim knjigama. Koliko je natjecanja, diploma, pehara, titula, noviteta, rekorda i drugih dostignuća propraćeno podrugljivim komentarima “iza leđa”. Nema savršenstva ni u mnogo organiziranijim djelatnostima, nema razloga za buru ni burin (i povrijeđenost naših pojedinačnih osjećaja) u našoj čaši vode, vrijedno je ovo što imamo, sve što se radi, prije svega kolegijalni dijalog, ali zanatski možemo i trebamo bitno bolje. Prvi korak je uvijek kritika, uostalom kako odgajamo djecu, kako pomažemo prijatelju…i najvažnije, kako spoznamo svoje greške. Ništa novo, tek malo podsjećanje.

Slavko Bovan је рекао...

"Neka napravi bolje" odnosi se i na mene.
Već nekoliko mjeseci ne mogu da nađem vremena samo da upakujem materijal za jednu knjigu koja čeka štampu.

Velika je stvar samo pravljenja popisa enigmata (ime i prezime) Ako uz to imamo još neke podatke, onda je to odlično. Zato: "Neka napravi bolje" ko zna i može.

Treba li te podatke dopuniti?
Treba!

A, ko će to da uradi?!!!
Ja sigurno neću (preciznije - nije da neću, već ne mogu).
Šta mogu?
Mogu dati neke napomene, te to i činim.
Ako to malo pomogne da se pojavi drugo izdanje bolje ću se osjećati. Učinio sam koliko sam mogao.

Slavko Bovan је рекао...

Nedjeljko, nije mi poznato da li je N. Nadaždin ovaj naš sa spiska. Mislim da nije, ali nisam siguran. Pitaćemo ga. Eno ga u Americi - pravi avione.

Belirac је рекао...

U ovaj "Leksikon zagonetača BiH" uvršteno je sedam (7) Nedića. Kad se tom broju doda još troje Nedića iz Belog Manastira te još jedan iz Loznice - eto nas ukupno 11.

N. Petkovski је рекао...

Eh, kad bi tih 11 bili fudbalski tim, pa TV komentator vrši prenos utakmice, pa bi to izgledalo ovako: Golman Nedić degažira loptu do centra igrališta, tamo je prihvata Nedić, on produžava do Nedića, ovaj prebacuje do Nedića, onda dupli pas Nedić i Nedić, Nedić prebacuje do Nedića na levom krilu, Nedić centrira do penaltika, tami Nedić glavom vraća do Nedića, Nedić ulazi u kazneni prostor, driblingom se oslobađa protivničkog centarhalfa, dribla i golmana, ali ga ovaj ruši i eto penala. Kazneni udarac izvodi Nedić, ali golman brani, na odbijenu loptu natrčava Nedić i postiže gol.