уторак, 12. јануар 2021.

NOVA KNJIGA

Piše Stjepan Horvat
Započela je 2021. i već mogu najaviti prvu knjižicu u izdanju Čvora. To je nova bibliografija koju je pripremio neumorni Franjo Tušek - Bibliografija zagonetačke rubrike Mlađana (1927.-1932.). Radi se o bibliografiranju zagonetaka iz lista Mlađan što ga je izdavao Oblasni odbor podmlatka Crvenog krsta u Sarajevu od 1927. do 1932. godine. Zagonetke su objavljivane sporadično a objavljeno ih je nešto više od dvije stotine. Bilo je tu konjićevih skokova, obosmjernih rečenica, četvorina dopunjaljki, skrivačica i sl. U to vrijeme korišten je naziv rebus za mnoge zagonetke. Valja dodati da Mlađan nije objavljivao križaljke. I ova knjiga (40 str.) tiskana je u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od „Čvor“ d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 50 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unesite svoj OIB. Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 70 kn. Naručiti možete telefonski (tel. 043 244 050) ili na e-mail: cvor@cvor.hr.
Za uplate izvan Hrvatske cijena je 10 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swift code: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem.

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Srećan početak!

Slavko Bovan је рекао...

Intenzivno i ubrzano (i pored gomile obaveza) radim na tekstu za "Eroteku" koju ćemo, nadam se uskoro vidjeti u Čvorovom izdanju. redigujem i skraćujem tekstove (ništa ne dodajem). Poneke tekstove moram da izbacim da knjiga ne bi bila preobimna, ali se i slinlo zabavljam.

Mislim da ovaj tekst neću izbaciti:
NNNI (28.01.2016.)
Na 15. Susretima enigmata Srbije, održanim u Valjevu, „ljudi (i žene) u narandžastom“ su pokupili kamaru pehara i medalja, te su sami sebi zadali domaći zadatak, skoro nemoguću misiju, pod radnim nazivom „Po jutru se dan poznaje, ali dan traje 24 sata“. Zadatak je da se makar približimo istorijskom uspjehu, postignutom već na prvom zvaničnom takmičenju. Prva faza priprema zamišljena je kao individualni rad po kućama – pojačana ishrana, redovno vježbanje rješavanja enigmatskih zadataka, rešavanje svakodnevnih problemčića, redovno uzimanje vitamina i ostalih dozvoljenih sredstava (domaća rakija, uz oprez da ispečenu rakiju, opet, država ne zaplijeni), širenje pozitivne energije, redovan seks...
Naš uspjeh nije ostao nezapažen, te na osnovu toga, Opština Kikinda nam je dodjelila Godišnju pohvalnicu, veliko priznanje i za EKK i enigmatiku uopšte. Znamo, biće teško da neko ponovi rezultat iz Valjeva, pa makar to opet bila narandžasta družina.
Možda će biti još teže nakon inicijative izrečene na sjednici Predsedništva ESS – Sva zvanična takmičenja (osim rešavanja) ukinuti i na Susretima se posvetiti samo revijalnim disciplinama. Takođe, kažu, treba ukinuti praksu uručivanja pehara najboljem pojedincu i najboljem klubu (Laskamo sebi da je to zbog nas, jer su kolege, na slikama koje objavljujemo na ovom blogu, zapazili da su nam „malene vitrine“ pa da nas poštede troška i kupovine novih službenih vitrina)
Pošto smo mi ozbiljan klub, spremamo se za svaku eventualnost. Ako bude zvaničnih takmičenja, eto nas sa 3-4 ekipe (i povećom torbom za pehare) a ako bude samo revijalnih disciplina, eto nas sa više utreniranih takmičara. Nije rečeno koje će sve revijalne discipline biti u programu pa smo razdijelili vrlo šarolike zadatke.
Šah – Ovu tradicionalnu enigmatsku disciplinu, vjerujemo, neće ukinuti. Dobrivoj Jerinkić i Miodrag Ivanišević treba da svakodnevno obilaze sva šahovska nadmetanja, od opštinskih prvenstava, do simultanki i pacerskih partija u parkiću! Bilo je predloga da zamolimo nekog iz ŠK „Radnički“ iz Kikinde da ide s nama i pobedi sve ostale protivnike a s našim sklopi džentlmenski remi, ali je to odbijeno. Igraćemo po fer-pleju. Nastupiće samo naši članovi.
Domine – Zlatan Pupezin sa sekcijom veterana svakodnevno u Domu penzionera priprema takmičare. Na širem spisku je 6 majstora ove drevne enigmatske igre.
Tenis – Bata Babović do 16. susreta mora da usavrši forhend!. Za sada je usavršio slikanje u klupskoj majici, ali ima tu još prostora za napredovanje. Posebnu pažnju obratiti na rad ruku (prilikom fotografisanja).
Streljaštvo – Edvin Šalgo da nastavi sa nastupima za streljačku družinu iz Kikinde. Svaki plasman na državnom prvenstvu ispod 3. mjesta povlači sankciju – 100 sklekova, pa neka on vidi da li će da gađa centar ili će da „skleče“!
Pikado – Ženska momčad da se mane kutlače i šerpe. Strelice u ruke, i udri, udri, udri!
Kviz – Vanja Tomašev, višestruki prvak Srbije, neka ne radi ništa. Samo neka dođe na susrete.
Brzo ispijanje piva – Tu ćemo imati 4 ekipe. Prvoj ekipi ne treba trening, a „paceri“ će morati malo da se potrude.
Video-igrice – Podmladak da ne sjahuje s kompjutera!
Matematika i druge okretne igre – Aleksa Konstantinov i Mirka Šajić da se dogovore o taktici.
Latinsko-američki plesovi – Luka, pazi šta radiš!
Logika – Luka i Čedomir da nađu trećeg koji je bolji od njih, dakle, najbolji...
Pjevanje u mjestu – Eheeee, eto nečega i za mene!