субота, 28. септембар 2013.

ZRNCA (212)

Autor: Miroslav Cvetković

5 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

ONORE DE BALZAK

Miroslav Cvetković је рекао...

Tačno:
625687 + 341480 = 967167.

Zanimljivo je da, osim mene i Kaice Đorđevića (poneki rad) niko u Srbiji ne sastavlja više ove kriptograme.

Belirac је рекао...

A kako se sastavljaju ovakvi radovi?

Rešad Besničanin је рекао...

Da bi sastavio ovakav rad (kriptogram sabiranja ili oduzimanja)enigmata mora biti pronicljiv anagramista i dobar matematičar.
Koliko me pamćenje služi,u Hrvatskoj su ovakve radove sastavljali Kurnik i Azinović, a kod nas je nekoliko takvih radova objavio Milan Šaban.

Miroslav Cvetković је рекао...

Nećete mi verovati, ali ja ove kriptograme radim veoma brzo (kad se sve uklopi: raspoloženje, osećaj za odabir pravih pojmova za konačno rešenje, odmorna glava...). Uradio sam ih dosad preko 100! Dešava se, međutim, da ponekad satima pokušavam, a ne sastavim nijedan kriptogram.
Isti "problem" imam i sa satavljanjem anagrama i rebusa, ali i sa magičnim likovima (kad ih radim "iz glave"), belinama u ukrštenicama kad uklapam dva ili tri tematska pojma...

Najvažnije kod kriptograma, po meni je shvatiti da se od ogromne većine pojmova ne može ništa napraviti. Jedino nisam još shvatio na koju foru, relativno lako pronađem pravi pojam (verovatno imam neki osećaj za to) - sve ostalo je posle lako... a možda mi se samo čini da je tako:)

Pronađite neki pojam sa deset različitih slova, i igrajte se malo - možda otkrijete da nešto umete da radite, a da to ni sami niste znali. Tako sam i ja počeo!

Ja UVEK sastavljam tematske kriptograme: tri pojma i konačno rešenje su iz iste oblasti.