петак, 6. јун 2014.

NOSTALGIJA (230)

Piše: Ejub Semić


Nedavno sam predstavio sarajevski “Skandi Sezam” (povodom 900-broja). Tada sam spomenuo i njegovog „starijeg brata”. Evo nekoliko riječi o njemu:
”Sezam” br. 1 izašao je ratne 1994. godine.
Izlazio je povremeno, a nakon rata, dakle, 1996 počeo je izlaziti petnaestodnevno. Zadnjih 10-tak godina izlazi jednom mjesečno. Danas (petak) izašao je br. 290 (možete vidjeti razliku tad i sad).
Radove u Sezamu br. 1 sam uglavnom ja uradio, a nekoliko stranica su uradili Emir Vučijak, Mesud Malkoč i Bakir Ajdinović. S obzirom na vremensku distancu i uslove u kojima se radilo, bilo je solidnih radova (križaljka 7x7, vezani magični kvadrati 6x8 itd).
Pozdrav iz Sarajeva!

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Da, Ejube, zapažam neke razlike, posebno u donjem desnom uglu novijeg broja :)

Анониман је рекао...

Cestitke za jubilej malog i tolike godine obojice. Jubilej velikog pada u april 2015, lijepo bi bilo napraviti susret, natjecanje...
Hajro

Mesud је рекао...

Duga je priča o prvom broju "Sezama", odnosno o startu same izdavačke kuće istog imena. Možda, ponešto i ispričam, ali ovaj put, samo jedna anegdota.
Prvi broj je i grafički morao i bio je "mirnodopskog" kvaliteta. Bez uvrede, ali kako je to bilo teško, mogu razumjeti samo oni koji su tada živjeli u Sarajevu.Zbog svega toga kasnili smo mjesec-dva, a radio (i TV) reklama je uporno išla, nešto u smislu "Sezame otvori se..."
Kad sam lično odnio određenu količinu kolporteru u centru grada, komentar je bio: "E, hvala bogu da se već jednom otvorio..."
Pozdrav Ejubu!

Анониман је рекао...

Slavko, nisam se mogao javiti ranije! Još uvijek sam u firmi, pomalo raduckam, spremam Sezam br.291. Šta reći, imaš oko sokolovo, he, he! Očekivao sam i komentar na cijenu onda i sad! Pozdrav from Sa! Essa

Анониман је рекао...

Za Mesuda: javi se, makar na tren... Znaš onu Tifinu pjesmu? Nema tvojih radova... veliki pozić! Ejo