понедељак, 24. јун 2024.

AKTUELNO (21.00)

 

NOVE KNJIGE


НОВЕ КЊИГЕ ГОРДАНЕ ЈОВАНОВИЋ ШАРИЋ

„ОЗАРЈЕ С ДЛАНА“ И „МИР СТАРИНА“

У издању Енигматског савеза Србије а уз помоћ Културног центра Пећинци и више спонзора током маја и јуна ове године из штампе су изашле две књиге Гордане ЈОВАНОВИЋ ШАРИЋ: „ОЗАРЈЕ С ДЛАНА“ и „МИР СТАРИНА“, које на анаграмски начин обрађују верске теме. Компјутерску обраду, техничко уређење и избор фотографија урадио је др Динко КНЕЖЕВИЋ а уредник издања је Владимир ШАРИЋ.

У књизи „ОЗАРЈЕ С ДЛАНА“ (логоанаграм: СЈА ДЕЛО ЗНАЊА!/Њ=Р/)  представљени су одабрани светитељи и празници из црквеног календара кроз анаграме уз пригодне пропратне текстове. Предговор је написао Динко КНЕЖЕВИЋ где је приказан развој загонетке анаграм код нас са нагласком да је књига „ОЗАРЈЕ С ДЛАНА“ друга која обрађује верску тематику на анаграмски начин после књиге „ИКОНА СВЕТЛИ“. У књизи су дати садржај верског календара, подсетник – појмовник, текст о ауторки и захвалница. На 108 страна дата су 102 анаграма о светитељима и свети -тељкама и другим верским појмовима. Књига почиње анаграмним приказом ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: ПРАВИ ЈЕ ПРАХ ТЛА (Патријарх Павле) и ЕП СПАЈА ВРЛИ КРСТ И ПРАХ (Патријарх српски Павле) а завршава анаграмом ЕВО – ПРИРОДНОСТ ЛИКА (Свети пророк Данило).

Друга књига „МИР СТАРИНА“ (проширени анаграм од појма МАНАСТИРИ) је збирка од 110 анаграма о манастирима и храмовима са наших простора. Предговор (рецензију) је дао новинарски и енигматски доајен Јован ВУКО- ВИЋ. У тексту „МАНАСТИРИ ЗА НЕЗАБОРАВ И ПОНОС“ даје се поглед на то како се у нашем народу загонетало. У другом делу текста даје се анализа књиге где се каже и ово: „Примећујући помањкање верских анаграма пре свега у српској енигматици, а подстакнута зборником анаграма на верске теме „ИКОНА СВЕТЛИ“ (СВЕТИ НИКОЛА) Динка КНЕЖЕВИЋА, загонетачица и песникиња Гордана ЈОВАНОВИЋ ШАРИЋ прихватила се часног посла да анаграмски обради наше црквено благо. Најпре је ове године објавила књигу анаграма „ОЗАРЈЕ С ДЛАНА“ посвећену календарском реду – свеци-ма и најважнијим датумима из православног календара. Још док се боја на „Озарју с длана“ није ни осушила, Гордана широкој јавности представља нову књигу – овог пута о српским манастирима под анаграмским насловом „МИР СТАРИНА“.

„Загонетно представљање манастира започиње манастиром Бањска (ОСТА МАЊИНА СРБА/О=К/) и завршава са 89-ом црквом Преноса моштију Светог оца Николаја (ОГРЕЈА Л' ОВАЈ КРОТКИ ПОСТ СУНЦЕ ШИМАНОВАЦА).“

„Уз анаграмско представљање наших манастира, уз пригодне фотографије грађевина, ауторка даје краће податке о историји настанка сваког црквеног здања. Када је саграђен, где се налази и по чему је значајан за српску цркву, културу, историју и народ.“

„Гордана ЈОВАНОВИЋ ШАРИЋ са обе верске енигматске књиге одужила се свему ономе што је пропуштено у енигматском праћењу црквених/верских датума. Сада је на верским институцијама, школама и туристичким органи-зацијама да искористе ово енигматско благо, свако за своје добронамерне културне и образовне потребе.“ – закључује Јован ВУКОВИЋ.

На крају књиге дати су: попис 89 имена манастира и храмова , биографски подаци о ауторки са пописом наслова 17 њених објављених књига, текст „Контрола анаграмских близанаца“ и захвалнице.

Насловна страна – предње корице састоје се од 8 слика манастира и прика зом  наслова у облику крста  МИР СТАРИНА – АНАГРАМИ. На задњим корицама је слика фреске БЕЛИ АНЂЕО.

В. Ш

ENIGMATSKI DANI LUDAJE 2024

Enigmatski klub „Kikinda, po deseti put, raspisuje tradicionalni sastavljački konkurs „Enigmatski Dani ludaje“ u tri discipline:

UKRŠTENICA

Sastavite ukrštenicu na zadati lik  Ukrštenicu NE treba opisivati, ali treba obavezno navesti izvore za manje poznate pojmove. Svako slovo donosi određen broj bodova. Plasman će biti određen sabiranjem bodova svih upisanih slova. Dodatne bodove svaka ukrštenica će dobiti na osnovu enigmatskog kvaliteta ukrštenice (od 1 do 15). Bodovanje slova: 1. A, E, I, O, R, T; 2. K, L, N, P, S, V; 3. B, C, D, J, M, U; 4. Č, Ć, F, G, H, Z; 5. DŽ, Đ, LJ, NJ, Š, Ž.

VAŽNO: Da bi ukrštenica bila vrednovana mora zadovoljiti sve uobičajene standarde, svi pojmovi moraju biti prihvatljivi za redakcije enigmatskih listova. Skraćenice od tri i više slova nisu dozvoljene.

ANAGRAM

Sastavite čist anagram od:

KAD SE PIJE, SVE JE USPUT, ŠTO BI LALA REKO.

(32 slova)

Ovo je stih iz pesme "Dva brata iz ravnog Banata".

REBUS

Sastavite rebus (klasičan sa slikama) sa rešenjem do 25 slova, s tim da u REŠENJU dobijete makar jedan pojam vezan za enigmatiku u bilo kom obliku/padežu. U postavci rebusa (na slikama) dozvoljena su dva dodata (dopisana) slova. Dakle, traži se bilo kakva veza s enigmatikom(enigmatske vrste, nazivi listova, klubova, imena i prezimena poznatih enigmata, manifestacije, enigmatska literatura,...).
Rebuse ne treba crtati. Dovoljno je poslati samo ideju, ali pri sastavljanju treba voditi računa o načinu prezentacije rebusa.

Propozicije:

1. Pravo učešća imaju svi koji žele, sa najviše po 3 rada  za svaku disciplinu (dakle 3 x 3). Možete poslati i više radova, a naknadno odabrati one koji idu u konkurenciju.

2. Sastavi se potpisuju punim imenom i prezimenom autora.
3. Radovi se sastavljaju na srpskom jeziku (ekavica, fonetsko pisanje stranih imena).
4. Ranije objavljeni rebusi biće eliminisani pre žiriranja.
5. Radovi se šalju na adrese: slavkobovan@yahoo.co.uk ili slavkobovan@gmail.com
ili poštom na adresu: EK “Kikinda”, Gavrila Principa 11, 23300 Kikinda.
6. Rok za slanje radova: 01.08.2024. do 24 sata.
7. Ocenjivanje će obaviti žiri po izboru EK „Kikinda“.

NAGRADE:  Za svaku disciplinu pobednik će dobiti pehar i novčanu nagradu – po 5000 dinara. Još nekoliko kvalitetnih sastava biće nagrađeno drugim prigodnim nagradama.

Kikinda, 10.06.2024.

Predsedništvo EK “Kikinda”

PRVI MEMORIJAL VJEKE HUDOLINA

Sa bloga B. Modića:

U čast Vjeke Hudolina, zagonetača i novinara, Zagonetački klub Dragalić raspisuje

1. MEMORIJAL VJEKE HUDOLINA
Zadatak je sastaviti premetaljku (29 slova) 
od naslova Vjekine treće knjige Dobre priče

 LIJEPO SE MOŽE ŽIVJETI I U STAROSTI

Premetajte slova i sudjelujte u memorijalu 
koji će čuvati spomen na Vjeku Hudolina.

Premetaljka se sastavlja na hrvatskome jeziku, koja mora biti čista, bez dodavanja, oduzimanja ili izmjene slova.

Svaki autor može sudjelovati sa tri rada – premetaljke, na zadanu temu.

Radovi moraju biti potpisani imenom i prezimenom i adresom stanovanja autora.

Radovi se šalju poštom na adresu: 
Zagonetački klub Dragalić, Trg Sv. Ivana krstitelja 2, 35428 Dragalić ili elektronskom poštom na adresu zag.klub.dragalic@gmail.com.

Rok za slanje radova je 30.09.2024. godine

Prve tri najuspjelije premetaljke biti će nagrađene: 
prva nagrada u iznosu od 50 eura, 
druga nagrada 30 eura i 
treća nagrada prigodna knjiga.

 

PRVENSTVO SRBIJE (ČETVRTO KOLO)



PRVENSTVO SRBIJE (3)


 

ZRNCA (7238)

 ANAGRAM

ALO, TUGO moja,
tajac na terenu
udari me lopta
i u mrežu skrenu.

Gojko Mandić

LUKIN ČETVRTI ROĐENDAN

KVADRAT

Žarko Đokić

ANAGRAMIRANJE (7741)

 SKRIO JE PAR(E)

REBUSANJE (5185)

Dobrivoj Jerinkić

"KLUPKO" (21)