четвртак, 24. јул 2014.

NOSTALGIJA (267)

(Prilog: Ilija Ozdanovac)

14 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Nemojte da mi zamerite, ali moje oštro inspektorsko oko je primetilo da je slika okrenuta za 180 stepeni (levo je desno, desno je levo) iako tamo piše: slijeva nadesno. Razdeljak na kosi, naročito Jovana Nedića, je naopako - treba biti na njegovoj strani glave, zatim preklop sakoa Radoša Pušonjića je obrnut - levi muški rever treba da ide preko desnog.
:):):)!

Miroslav Cvetković је рекао...

Ja nisam kao Nikola inspektor, ali... Ovde nije skenirana originalna stranica "Zagonetača", već foto-kopija. Naslov i elipsa sa brojem su na originalu narandžasti! Što se tiče fotografije: kod montaže je okrenuta folija (film) - emulzija je gore.

Анониман је рекао...

Koliko je meni poznato Nikola je bio inspektor za požare ili tako nešto. Da li mu je to oštro inspektorsko oko pomoglo u radu?

Slavko Bovan је рекао...

Moram da se zahvalim vrijednim saradnicima koji su u proteklih nekoliko dana (nakon apela) poslali dosta priloga za "Nostalgiju". Mislim da sada imam dovoljno materijala za narednih 30-tak dana.

Zahvaljujem, i nastavite dobru praksu!

IlijaO је рекао...

Red je da i ja dodam nekoliko riječi: dakle, dočepao sam se preslika nekih stvari koje su, koliko vidim, većini zanimljive, i ne razmišljajući tada o kvaliteti i kompoziciji slike, lijevo-desno, kako se tko češlja ili zakopčava kaput- zbog dobrobiti svih, proslijedih to Slavku. Smatrajući, dakako, važnim ono što piše u tekstu i zbog osoba koje su na slici, nije mi padalo da se bacim u dubinsku analizu priloženog. Bitno da nije falsificirano, a ova četiri gospodina se mogu prepoznati! I dakako, svojim komentarima, obogatiti "Nostalgiju 267". Ja ne mogu jer nisam nazočio!

Miroslav Cvetković је рекао...

Dakle: nije kriv Ilija već tadašnji tehnički urednik u "Čvoru"! Uostalom, to je bilo jasno još pre 36 godina kad je objavljeno :)

N. Petkovski је рекао...

Slavko je više puta navodio da ovaj blog služi i za uveseljavanje učesnika. Upravo zbog toga sam i napisao da sam primetio da je slika naopačke. Uopšte nisam navodio da je to kritika ili nedostatak onoga ko ju je poslao. Jednostavno, primetio sam i napisao, sasvim bezazleno. Naravno da je to nebitno i usputno i da je puno važnije što piše u tekstu, a sve ostalo je zbog onog uveseljavanja i nema potrebe od uzbuđivanja.

Što se tiče pitanja anonimnog posetioca bloga - dragi prijatelju, ja sam bio viši inspektor za zaštitu od požara u skopskom SUP-u. Pored obavljanja brojnih radnih zadataka, veoma važna obaveza mi je bila da izvršavam uviđaje na mestu požara i da otkrijem gde je nastao požar, uzrok požara, kako se dogodio i kako se proširio, a ponajviše da se otkrije da li je čovečji faktor uzročnik, kako bi se utvrdila eventualna njegova krivična odgovornost. E, tu mi je oštro inspektorsko oko obilato pomoglo da rasvetlim veoma komplicirane uviđaje nastalih požara i da otkrijem uzroke i nečiju odgovornost. Više puta sam pohvaljivan i nagrađivan zbog toga, na čemu sam veoma ponosan.

IlijaO је рекао...

Dakle, svaki pažljivi gledatelj zamijetio bi odmah ono već gore rečeno, ali sam smatrao da je to za ovu rubriku nebitno( ta zaboga , bila je to 78.- eeej 78.!! godina), a sukladno tome to nisam ni shvatio kao kritiku., Ali, red je da i ja nešto kažem, budući sam "kreirao" sve ovo. Mišljenja sam, dakle, da treba prikupljati i sačuvati sličice iz prošlosti, ali, bez nekih grubih ili zlih namjera prema ikome ili ičijem komentaru( tako je Nikola)-jer zaboga danas je , valjda, "IN" pluralizam mišljenja-
A što se tiče Nikoline profesije- od mene samo pohvale i štovanje- ta, zaboga, usko surašujem sa takvima i poznata mi je problematika.

IlijaO је рекао...

Zato za Nikolu jedan zgodan rebuščić. budući je to on:

AN !

N. Petkovski је рекао...

Ako sam uspeo tašno rešiti rebuščić, nije li malo bolje ako on glasi: NN

Belirac је рекао...

"Zagonetač" broj 181 objavljen je u "Čvor razbibrizi" broj 321 (14. X. 1978). Ja sam tada bio urednik-početnik toga lista (počeo sam sa 316. brojem).

Stvarno je neobično i nezgodno da slika na kojoj je urednik lista bude tako "izvrnuta". Tada je tehnički urednik bio osebujni Nedeljko Uštulica. Do greške je vjerovatno došlo u filmskoj montaži u štampariji. Pošto se to nekad radilo izvan radnog vremena i odmah išlo u štampu, možda nisam imao prilike vidjeti kako će na kraju izgledati odštampane stranice.

A slika je, koliko se sjećam, snimljena na glavnom trgu (Szécseny tér) u Pečuju ispred spomenika Hunjadi Janošu:
Pečuj

Miroslav Cvetković је рекао...

Ovaj "Zagonetač" je još i dobro ispao. Bilo je nekoliko (više od 5) kojima je poleđina greškom rotirana za 180 stepeni, pa se uz okretanje stranica morao okretati i ceo podlistak.

IlijaO је рекао...

Nikola! AN = DOAJEN

A NN....- JESAM OPAREN !
- SLOVAN
i na kraju: VELIKAN !!

N. Petkovski је рекао...

Ha-ha-ha!!! Uživao sam čitajući komentare. Nisam ni slutio da će moje oštro inspektorsko oko izazvati toliku diskusiju. Stvar je sasvim bezazlena - čitao sam imena ljudi na slici i video da su obrnutim redom, a odmah sam spazio naopako zakopčani sako i razdeljak na kosi i bilo je jasno - slika je obrnuta. I toliko! Nije bitno ko je "pogrešio", niti je to neki "veliki greh", za mene je to bio trenutak zapažanja jedne bezazlene stvari kojoj sam dao šaljivi naglasak.

A dobro je da smo si popričali, sad kad su odmori i kad nas je manje na blogu.

I da priznam pošteno - nisam sinoć tačno rešio Ilijin rebuščić, mada je prelagan, ali mi je rešenje došlo u glavi puno kasnije, kad sam već bio u krevetu.