среда, 28. октобар 2015.

EVERGRIN (446)

Kviskoteka 180, 20.03.1998.
Prilog: Jovan Nedić

4 коментара:

Анониман је рекао...

Virtuozna kombinatorika. Između 400 fenomenalnih križaljki ova je zasluženo osvojila drugo mjesto. Skoro da nema ni jednog dvoslova, a ni jednoslova. Čestitke i autoru i žiriju!

Анониман је рекао...

Virtuozna kombinatorika?????? RAMAZAN, OPIRATI SE, BATALITI, AVETINE, NANIZATI, APARATI, TRATINA, SANITETI, ANATAS, STATOR, ANAT, ETAPA, ,.........sve je tralala, ima samo 6 dobrih reči, ostalo nije za pominjanje.

Mandrak је рекао...

Meni se rad kao celina više dopada nego što mi se ne dopada. Ne bih baš mogao da kažem da je virtuozan, ali svakako nije ni tra-la-la.
Prvo, vrlo je teško napraviti lepu belinu 7 x 7 u gornjem levom uglu. Ova kombinacija jeste banalna, ali je bar rešiva, jednostavna i pismena.
Drugo, ne može se reći ni da je molerska belina uz desnu ivicu rđava, ako izuzmemo činjenicu da je (i ona) monotona. Inače, primetio sam da je Nedjeljko generalno sklon slaganju monotonih reči (bar je takva većina njegovih radova na koje sam nailazio u starim časopisima), što samo po sebi ne smatram velikim minusom, ali ne podržavam takav pristup u takmičenjima.
Treće, levi i desni deo su fino povezani transformatorskom stanicom.
Međutim, centralni deo je vrlo slab. Tu je bilo dosta prostora za razmahivanje, a nije iskorišćeno ni 50 % mogućnosti. Istovremeno imamo višak crnih polja i manjak čupavih pojmova.
Dakle, mislim da je prvi komentar (kao i drugi) preteran, tim pre što je rečeno da je u konkurenciji bilo 400 fenomenalnih križaljki (što bi trebalo da znači da je ova najfenomenalnija, a meni je teško da zamislim neku je koja npr. na 18. mestu, objektivno je lošija od ove, a ipak se može nazvati fenomenalnom).

Nedjeljko Nedić је рекао...

Stvarajući ovu križaljku imao sam samo jedan cilj: sastaviti bjelinu 7 x 7 na njezinu početku. Uspio jesam, i to poprilično brzo, ali ta bjelina za sobom je povukla dosta monotonih riječi. Križaljka, naravno, nije fenomenalna, jer ima čak 38 crnih polja i malo slovnih skupina, no rješiva je. Radi se također o drugoj bjelini 7 x 7 u jednom od kutova križaljke u hrvatskoj enigmatici. Nažalost, križaljka nije pobijedila. Pobjedničku Mladena Pauka već ste vidjeli (Belirac ju je stavio na blog pomažući Tončiju), ali je ona trebala biti diskvalificirana zbog jednake bjeline od istoga autora objavljene nešto kasnije u Feniksu. Kolege, hvala vam na komentarima i opaskama!