недеља, 29. јануар 2017.

DRAGI MOJI,...


Ovo je otvoreno pismo rukovodstvu ESS.
Već dugo odgađam objavljivanja ovog pisma Enigmatskom savezu Srbije, sve u naivnom verovanju da će se nešto desiti (neki pozitivan pomak), ali uzalud. Izgleda da je javno obraćanje jedini način da se dobije kakav-takav odgovor.

Ostalo je još 48 sati do isteka roka koji je ESS dao klubovima za uplatu članarine za svoje članove za 2017. godinu. Znam, znam...rok je ionako odokativan i kada je odluka usvajana znalo se da 90% eventualnog članstva odluku neće poštovati. Tako je bilo i prošle godine. EKK je članarinu platio na vreme, a neki klubovi su članarinu platilu u avgustu, a ove godine pojedinci iz te grupe poučavaju nas (sve ostale) kako se ispravno postupa – Uplatili su članarinu u roku. Naravno, podržavam to što se poštuju odluke ESS-a, i spremni smo (mi u EKK) da postupamo onako kako smo uvek postupali – Sve u roku i kako smo se dogovorili. Već duže vreme pokušavam da dobijem potvrdu da ESS postoji i radi, pa da uplatim (to je dužnost sekretara EKK!) članarinu. Ništa! Kada smo prošle godine tražili da se objave spiskovi članstva u usvojenim terminima, prvo smo 3-4 meseca ignorisani, a onda i kritikovani jer „zakeramo“. Ni sada spisak članova na sajtu ESS nije ažuran. Zašto?
Podsećam one sa kraćim pamćenjem – Prethodni predsednik ESS smenjen je i zbog (citiram) „Netransparentnosti u radu“.
Sadašnje rukovodstvo ESS je u dubokoj ilegali još od Susreta u Čačku. EKK je imao godišnju skupštinu u oktobru i tom prilikom održani su „Enigmatski Dani ludaje“ sa preko 40 učesnika. Tom prilikom, od rukovodstva ESS nismo primili ni razglednicu, a kamoli da je neko, kao što bi bio red, prisustvovao ovom značajnom okupljanju enigmata koje organizuje jedan od najaktivnijih klubova. Dobro, mora da je postojao razlog za takav gest ESS, ali od oktobra je prošlo još podosta vremena, a ne vidi se nikakva javna aktivnost ESS-a. Tek nedavno, iz medija saznajemo da je predsednik ESS aktivan. Učestvovao je na promociji knjige jednog člana ESS. Taj gest je za pohvalu jer treba podržati svakog od članova ESS, ali ipak tu ima nekoliko „ali“.
Prolazi vreme, približava se Dan enigmata Srbije i skupština ESS, a nikakvih javnih dogovora nema. Nema nikakvih javnih informacija. Nema ni javnih ni tajnih informacija koje dolaze do predsedništva EKK (Ako ne znate, to je onaj klub koji je osnovan kao sekcija, u međuvremenu je stekao status pravnog lica, a u protekloj godini imao više aktivnosti nego pojedini klubovi u svojoj istoriji).
Tajnih dogovora pod okriljem ESS, dokazano, ima!
Pošto je, izgleda, jedina i isključiva aktivnost ESS vezana za saradnju sa listovima „Alo“, „ST“ i „Blic“ i da ostalo nije važno, nezvanično saznajem da su usvajane i neke odluke tim povodom. Ko, šta, kada, ko s kim i slična pitanja ostaju ovijena velom tajne. Izgleda da svi članovi ESS (koliko ih ima?!) nemaju isti status u ESS. Takođe, izgleda da ima i povlašćenih klubova, i klubova koji su „odbačeni“.
Ah, da...Da ne zaboravim da upitam: Šta bi sa onim uplatama članarine za prethodne dve godine, onih 30-tak smenjivača MŽ sa mesta predsednika? Koliko od njih je platilo članarinu za prethodne dve (sada tri) godine? Koliko od njih su sada članovi ESS? Nije valjda da je ta akcija poslužila samo da se preotme „Alo“? Nemoguće! To ne može biti istina, pa je ovo samo retoričko pitanje.
Rečeno je da će biti sređeno stanje u ESS, a kada je nešto tako rečeno, moramo u to i verovati. Rečeno je da će se raditi sve javno i transparentno. Rečeno je da ćemo raditi na omasovljenju članstva. Rečeno je da će se raditi na dobrobit celokupne enigmatike. Rečeno je štošta...
Šta smo ispunili od planiranih aktivnosti za 2016? Šta nismo?
Da li ESS postoji ili je postao ispostava jednog od klubova (bilo kog kluba)?
Slavko Bovan, lično

17 коментара:

Krsta је рекао...

Ja sam se Aci Jankoviću obratio 24. januara ove godine za infornaciju o datumu održavanja sednice Predsedništva ESS povodom Dana enigmata Srbije, kao i o aktuelnim aktivnostima. Krajem febraura imam posao van Bora koji mora da zakažem unapred, pa iz tog razloga tražio datum, da ne dođe do poklapanja. Od Vlade Šarića dobio informaciju o načelnom datumu pomenite sednice, da je to 25. februar. Nadam se da će Aca uskoro dati konkretne informacije u vezi svega toga.
Pozdrav.

Slavko Bovan је рекао...

I ja se nadam.

R.Jovicic је рекао...

Eee, moj Slavko. Sve je džaba.

Mandrak је рекао...

Ja se u načelu slažem sa g. Jovičićem: možeš svaki dan da pišeš sitno pismo nepismenim ljudima i da tražiš odgovore od gluvonemih, ali vreme je pokazalo da to nema nikakvog smisla. U stvari, ni vreme nije bilo potrebno, još na početku mandata aktuelnog nazovipredsednika je bilo jasno šta će biti. Bar meni.

U pismu je već dat odgovor na ključno pitanje ("Nije valjda da je ta akcija poslužila samo da se preotme „Alo“?), pa pretpostavljam da se oni kojima se Slavko obratio ne javljaju jer nemaju šta da dodaju. Oni inače nemaju ni šta da kažu, ni šta da pokažu, i njihov jedini interes je pun tanjir, po mogućstvu sa garnirungom. Sledstveno, jedina aktivnost saveza je pretvaranje ESS - a u penzionerski dom za vešanje, uz horsko podrigivanje sa veprovom glavom na čelu stola kad god se nađu da omrse socijalne zube i zaliju svoju bedu.

A, da: štampaju se povelje, pa jedni drugima odaju priznanja ni za šta. I pišu se knjige o enigmatici. Alo bre, jel ima tu normalnih? Pa, ne znam da li postoji još neka zemlja na svetu, uključujući one gde je enigmatika vrlo cenjena (poput Italije ili Amerike), u kojoj je napisano (i još uvek se piše) toliko knjiga o enigmatskom ovom i enigmatskom onom, i to uz punu svest o tome da je to besmisleno. Biblioteke ni besplatno ne primaju takvo štivo (ko vele, što da nam zauzima mesto u rafu kad niko niti čita, niti će čitati?)

Zato bi, pre nego što se pokrenu ozbiljnija pitanja, valjalo poslati članove predsedništva ESS - a jednog po jednog na ispitivanje. Mnogo je bolje da se novac koji pretekne od Miletog pazara tj. taj mizerni procenat koji ESS dobija potroši na lekare i lekove, nego na ćevape. Takođe, oni koji podržavaju ovaj i ovakav ESS tj. žele da plate članarinu iliti da budu punopravni članovi enigmatskog saveza sa antienigmatskim tendencijama takođe imaju razloga za sumnju na ozbiljnu mentalnu deterioraciju. Aman ljudi, ako vam je samo do druženja, možete lepo da se učlanite u svoj lokalni penzionerski dom, pa će vas voditi na izlete, na igranke, na prela, na pašu... Ne znam zašto uporno brkate enigmatiku sa penzionerskim drndanjem vune.

Slavko Bovan је рекао...

Radojice, i ćutanje nekada mnogo govori.

Mladene, ne bih ja baš generalizovao stvari, a ne bih baš ni koristio stilske figure koje koristiš u komentaru.

Ja hoću da budem član ESS, jer hoću da kada se sastanemo (kad tad će se sastati predsedništvo iskupština) na licu mjesta i u lice kažem ono šta ne valja u radu ESS. Nisam najpametniji na svijetu (ni blizu!) ali se pokazalo da su moje diskusije i moja predviđanja, ma koliko dočekivane na nož od "vladajuće struje"(ponekad i ismijavane) bile tačne. To što pojedinci neće da slušaju dobronamjerne primjedbe, to je već drugi padež.

Mandrak је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Mladene, molim te, kada sam te preventivno zamolio da ne komentarišeš ovaj post (odmah kad je objavljen) imao sam razlog za tu molbu, a u pismu sam ti kazao koji je taj razlog.

Slavko Bovan је рекао...

U međuvremenu još jedan klub objavio da je uplaćena članarina (u datom roku). Za svaku pohvalu!
(Prošle godine uplata od njih stigla je u maju)

Mandrak је рекао...

Bilo mi je žao da toliko pismo ostane bez odjeka. Boli njih lakat za tvoje molbe i kurtoazna otvorena pisma.

Slavko Bovan је рекао...

Napisah ti da i ne očekujem reakciju.
Znao sam ja to, ali hoću da ostane zapisano da sam se obratio na nadležno mjesto.
Sada (iako sam te zamolio da to ne činiš) ostaje zapisan komentar u kome si postigao upravo ono što mi nije potrebno. Svaki put se na sastanku na kojem iznosim argumente, priča skrene na drugu stranu "kontraargumentom":" A što ti dozvoljavaš da na tvom bllogu taj i taj vrijeđa kolege". Dakle, direktno mi nanosiš štetu.

Mandrak је рекао...

Pa, ja ne pišem u tvoje ime. Moje ime, moj stav. Ja nisam maloletan, ti nisi moj staratelj, a ako je na ovom blogu dozvoljeno pisati samo ono što je u skladu sa očekivanjima predsednika i ostalih šuplih glava u ESS - a, ti navedi u zaglavlju da je TIO jedno totalitarno, prorežimsko enigmatsko okupljalište i da je strogo zabranjeno iznositi bilo kakve lične procene sa negativnim predznakom. Moj mentalni sklop naginje liberalizmu, pa i kad se bavim enigmatskim neprilikama, veran sam svom opštem usmerenju. U svakom slučaju, time što nisi obrisao nešto što sam ja napisao nisi dao podršku meni, nego demokratiji. Oni koji bi te zbog toga napali mogu da ti uzmu za zlo i to što npr. nosiš crne cipele.

Slavko Bovan је рекао...

Mladne, pričamo o totalno različitim stvarima.
Ti svoje liberalne ili kakve god, stavove iznosiš na internetu, a ja svoje principijelne stavove iznosim uživo na sastancima enigmata.
Na tim sastancima HOĆU da se priča o temama koje su važne (A važna tema je netransparentnost u radu ESS!) a ne o tvojim liberalnim stavovima koje pišeš kao komentare.
Dakle, ili liberalne i svake druge stavove dođi pa iznesi u BG, ili ih iznesi na svom blogu.

TIO je vrlo tolerantan blog i prema tebi i prema svakom drugom, ali sve mora imati svoju granicu.
Da, nisam ti tutor ni staratelj, ali malo poštovanja prema mojim nastojanjima da na čistac istjeram neke principijelne stavove, ne bi mi škodilo.
Razumi da ja neću u BG da 90% vremena utrošim obrazlažući zašto ne brišem tvoje komentare (Oni koji me to pitaju, obično zaborave da napomenu da nisam brisao i neke vrlo neprijatne komentare koje su pojedinci pisali meni) već hoću 100% vremena da posvetim manjkavostima u radu ESS-a. Feršten?!

Kada generalizuješ stvari i "šibaš" sve redom, obično ošineš i mnoge nedužne.

Slavko Bovan је рекао...

Članarina za 20 članova EKK je spremna, ali danas nije uplaćena.

Slavko Bovan је рекао...

Na današnjem sastanku, a nakon konsultacija sa kolegama iz drugih klubova, rukovodstvo EKK je odlučilo da se sačeka sa uplatom članarine.

Slavko Bovan је рекао...

Danas sam išao do banke i u fascikli sam imao i uplatnicu na znos od 10.000 dinara, spremnu, za svaki slučaj (Mogao mi je neko javiti i telefonom: "Puštaj!"). Ipak, danas su otišle samo uplate štamparima.

Slavko Bovan је рекао...

Dok mi ostali čekamo da vidimo da li postoji ESS, i treba li uplaćivati članarinu, jedan klub širi broj članova. Šta se iza brda valja, pitamo se...

Slavko Bovan је рекао...

Jutros mi jedan kolega piše da je zapazio da na sajtu ESS stoji da je EKK još uvijek u statusu "sekcija". Odgovorih njemu, a sada i vama - To je najmanji problem.