среда, 29. март 2017.

REČ PO RIJEČ (1527)

DŽAKUZI
Piše: Radoja Racanović

Iako je uobičajenije, đakuzi je naispravno. Pravopis srpskoga jezika MS navodi džakuzi kao jedini pravilan oblik. Prvobitno je džakuzi bio naziv za vrstu kade, a potom proširen na veći broj proizvoda za kupanje i tuširanje koji omogućavaju specifičnu hidromasažu i kao takvi služe za relaksaciju i opuštanje, ali i liječenje pojedinih oboljenja.
Inače, džakuzi je engl. jeziku prilagođen izgovor ital. prezimena Jakuci (Jacuzzi). Jakuci su bili brojna porodica sa 7 braće i 6 sestara, koja je 1900. emigrirala iz SI Italije  u Kaliforniju. Snalažljivi, preduzetni i čvrsto porodično vezani, sedmorica braće Jakuci, u daljem tekstu Džakuzi, posvetili su se istraživanju i eksperimentisanju s ciljem izgradnje vlastitog biznisa. Interes za mehaniku i istorijske okolnosti navele su ih da se bave pronalazaštvom vezanim za avijaciju. Iako su imali velikog uspjeha na tom polju, poznati su kao izumitelji prvog aviona sa zatvorenom kabinom, odlučili su da ga napuste nakon što je jedan od braće poginuo tokom probnog leta 1921. i na molbu svoje majke da rade nešto na zemlji. Prebacili su se na poljoprivredu i tamo nastavili istraživanja koristeći svoja prethodno stečena znanja, naročito iz oblasti hidraulike i termodinamike. Akcenat su stavili na proizvodnju pumpi za navodnjavanja zemljišta. Uslijedio je niz izuma potapajućih pumpi, osvajanje tržišta širom svijeta i otvaranje fabrika u SAD, Kanadi, Meksiku, Brazilu, Čileu i Italiji.

Najmlađi od braće, Kandido Džakuzi (1903-1986) dobio je 1941. sina Keneta, koji je sa 15 mjeseci obolio od rijetke hronične upala zglobova slične reumatodinom artirtisu kod odraslih. Dječaku je preporučena hidroterapija, u to vrijeme dostupna u velikim bolnicama i banjama. Između terapijskih procedura, dječak je kod kuće trpio jake bolove što je ocu teško padalo, pa je došao na ideju da upotrijebi svoje tehničko znanje i dizajnira pumpu za terapiju u kadi. To mu je pošlo za rukom pa je 1955. kompanija Džakuzi počela sa proizvodnjom, reklamom i prodajom prenosivih pumpi za hidromasažu u kućnim uslovima. Proizvodnju kada sa ugrađenim pumpama (mlaznicama) na bočnim stranama, koje su odmah postale simbol luksuznog načina života, započeli su 1968. Nije jasno koje su zasluge za izum tog “rimskog kupatila”, kako su ga prvo nazvali, Kandidovog sinovca Roja (r. 1943), ali je činjenica da je svu slavu za taj pronalazak prigrabio Roj pripisavši ga kasnije sebi. 1970-ih kompanija, u kojoj je bilo zaposleno oko 100 članova porodice Džakuzi, odlično je poslovala, biznis je cvjetao, ali je postao predmet porodičnih neslaganja. Rješenje je pronađeno u prodaji posla kompaniji Kide 1979. Novi vlasnik je angažovao Roja na proizvodnji džakuzija, a svi ostali članovi porodice su penzionisani ili napustili posao. Nakon toga modifikovana je istorija kompanije, na njenom veb-sajtu navodi se da je Roj pronalazač džakuzija, a Kandido se uopšte ne spominje. Međutim, Kandidova uloga nije zaboravljena zahvaljujući njegovom sinu Kenu koji je sve razotkrio u knjizi “Džakuzi: Očev izum za ublažavanje sinovljevih bolova”. Kenet Džakuzi je umro u januaru o. g.

Нема коментара: