четвртак, 2. новембар 2017.

ENIGMATSKI ZBORNIK



Enigmatski klub „Kikinda“ planira da do kraja godine štampa enigmatski zbornik, te pozivamo sve članove da što pre šalju priloge.
Namera nam je da knjigu (oko 200 strana) zajednički pripremimo, a u njoj će biti sledeći sadržaji:
1.Osvrt na aktivnosti kluba (fotografije, izveštaji, tekstovi, novinske objave) i pojedinih članova kluba bez obzira da je ta aktivnost bila pod patronatom EKK ili ne (Uspesi, nagrade, priznanja, životne situacije,...)
2. Enigmatski prilozi članova EKK objavljeni u poslednje vreme (u listovima, na internetu).
3. Predstavljanje, ako je moguće, SVIH članova EKK i njihog enigmatskog stvaralaštva.
Birajte dobre, zanimljive, neuobičajene, nagrađivane, nenagrađivane (a trebalo je da budu nagrađene)...priloge. Dakle, ono za šta smatrate da će vas dobro predstaviti u knjizi.
Dakle, šaljite SVOJE enigmatske priloge koje želite da budu objavljeni u zborniku (što više). Šaljete skenirano, kao fotografiju u JPG formatu  ili „skinuto“ sa interneta. Poželjne su i fotografije koje imate, za koje mislite da su zanimljive, a vezane su za EKK, kao i tekstove (Word, PDF ili JPG). Pažnja: Pošto je naglasak na „objavljeno“ navesti list (ili sajt) i datum objave.
Posebno pozivam kolege koji imaju stare enigmatske listove da skeniraju i pošalju enigmatske priloge (dobre, karakteristične, prve, ...) članova EKK. I ovde važi pravilo – što više, to bolje.
Da bismo knjigu uradili dobro i u planirano vreme, molim da materijal šaljete što pre, a najkasnije do 1. decembra 2017. godine.
Sve sugestije su poželjne.

10 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Bravo za EKK! Tako se to radi!

Svakako ću podržati ovu akciju i čast će mi biti da budem u takvom Zborniku. Možda je upravo ovo prilika da premijerno pošaljem svoja prva dva štampana rada iz 1991. g.

R. Jovičić је рекао...

Udruženje enigmata "Vuk Karadžić", rado podržava ovu knjigu i poslaće dosta priloga.
Srdačan pozdrav.
Jovičić

Slavko Bovan је рекао...

Hvala na podršci. Svaka pomoć dobro dođe.

Rok Ban је рекао...

Slavko, meni se pojavljuju nedoumice o preciznosti navedenog teksta. Broj dva: "u poslednje vreme" kosi se sa tekstom dole. Tu su prilozi a dole su radovi(valjda i pisani tekstovi) , definiši to malo preciznije. Broj tri. Prestavljnje.. dali autobiografija plus radovi iz raznih perioda (slike?) ili samo radovi. "Šaljite svoje enigmatske radove", kriterijum i za radove i priloge šta i od kad. Zatim šta sa radovima iz prošlosti slati samo radove kolega iz EKK ili i svoje. Napisah ovo ako može da se malo precizira. Ne smijemo pdceniti članove i prijatelje EKK,većina su dobrih stvaraoci i sa povelikim enigmatskim stažom, mislim da bi onda knjiga imala mnogo više od 200 stranica.

Milan Žarkovački је рекао...

U ovoj objavi ima prilično mnogo nejasnoća, deluje da je pisana na brzinu. A čini mi se i da su rokovi prekratki - mesec dana za slanje i dva meseca za štampanje - što mi pojačava utisak da se žuri. Ne znam razlog te žurbe. Tako ozbiljnu - verujem - knjigu ne treba raditi na brzinu.

Slavko Bovan је рекао...

Obim je okviran (oko 200 strana) jer trenutno toliko novca imamo na raspolaganju. Naravno, ako vidimo da nam treba više vremena i više strana, lako ćemo sve lagano prolongirati i proširiti, ali ćemo onda morati dodatno da odriješimo kesu.
Zamišljeno je da po primjerak knjige besplatno dobiju svi članovi EKK (80-tak primjeraka) ali da zainteresovani članovi, te zaninteresovani nečlanovi pretplatom (po cijeni štampanja) pripomognu da se obezbijede dodatni primjerci.

Slavko Bovan је рекао...

Pojašnjenja.
Jeste pisano na brzinu, TAČNO JE žuri nam se. Naime, moramo da se uklopimo u rokove koje smo dobili od Grada Kikinde po javnom konkursu.
Samo bez panike i lagano, sve ćemo razjasniti i uskladiti.
Prvo i osnovno, ovo je zamišljen kao PRVI zbornik, a onda (ako bude sreće) objavljivaćemo godišnjake.

Sve je zamišljeno kao zbirka od nekoliko cjelina.
1. Aktivnosti kluba (svojevrsna hronika kroz tekstove i fotografije).
2. Enigmatski radovi članova, a "novije vrijeme" znači od kada ste članovi EKK. Tu neće biti striktne podele po autorima već će se predstaviti stvaralaštvo članstva (poneko će imati jedan prilog, a neko 20-30 u zavisnosti od produkcije i kvaliteta).
3. Enigmatsko predstavljanje članova (obratiti pažnju da su naši članovi jednaki, dakle i članovi prijatelji). E, u ovom segmentu predstavljamo sastavljače zagonetaka od njihovih početaka do danas. (Najbolje, najinteresantnije, neobično, objavljeno u raznim listovima). Ovdje šaljete i svoje i radove kolega iz EKK koje zapazite, koje predlažete,...
4. Neenigmatsko predstavljanje članova. (nagrade, priznanja, slike sa putovanja, s druženja, tekstovi koje ste objavili)
5. Kratke biografije. To će biti baš ukratko. Slika i desetak rečenica o svakom od članova).

Slavko Bovan је рекао...

Ih, zaboravih najvažniju stvar - Dobar dio materijala je već poodavno arhiviran za obradu i pripremanje za štampu. Dakle, ne startujemo od nule već negdje od "pola posla". Istina, ima još dosta da se uradi, ali uradićemo, zar ne?

Dejan Minić је рекао...

Ne štedi na stranama, čini mi se da će 200 biti malo. Mora da bude para! Nadalje sav svoj (bedni) honorar od priloga prilažem za Zbornik.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Potrudit ću se.