четвртак, 14. јун 2018.

BORISOVA KRIŽALJKA

Kviskoteka 1205
(Prilog: Jovan Nedić)

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Niko da proanalizira ovu križaljku?
Dakle, svima se sve dopada!
(Meni DA!)

Belirac је рекао...

Onima koji ne prate sport, a tu ubrajam i sebe, biće teže ili teško riješiti ukrštanja Mirande Tatari, Mohameda Salaha, Lalanga, Maslea i Aonija, također i Asafe i Kasuma, a vjerovatno i Vivoda i glagola alitirati, a možda i Kokolje. Na sreću, tu je - Google.

Tonci M је рекао...

Heh, prokomentirao sam je jučer iz kafića dok sam čekao bolju polovicu, ali wi-fi nije surađivao kad sam htio objaviti komentar, a onda mi se nije dalo sve ispočetka tipkati (možda me netko odozgo i štitio od toga da ne naljutim Borisa, on je uvijek blag prema meni!).

No dobro, da pokušamo ponovno: mislim da je ovaj uradak negdje u rangu Ćavarovog, što će reći, neispoliran.

Ili ovako: Marko i Mate: 8/10, Nevenko: 7.5/10. Zoran: 7/10, Boris: 6/10, Zdenko: 5.5/10.

Kao i kod Zdenka, kostur čine dugački vodoravni pojmovi, ovaj put jedan redak manje, čime je autor malo pojednostavnio situaciju za daljnje sastavljanje, što treba uzeti u obzir.

Dobro:
1) 22-slovni pojam odmaknut od nosivog pojma (SALAH) uz solidnu treću sintagmu (DEFICITARNA ZANIMANJA: ok je da je ovo u množini, jer se najčešće raspravlja o čitavoj grupi ovih zanimanja, što znači da množina nije isforsirana). 4. pojam je li-la. Kao i kod Ćavara, dobra ambicija u startu, u skladu s vlastitim stilom. Nekoliko okomitih pojmova je također zanimljivo (iako ću jednog izdvojiti kasnije): PINA COLADA, ŽUTA NARANČA, MIRANDA TATARI, BIZANTINAC
2) Raspored crnih polja, svugdje osim gore desno iznad bjeline, gdje autor nije uspio zivući kombinaciju (4 vezana crna polja, jednoslov, ukrižani dvoslovi).
3) Dugačke sintagme u ostatku mreže (vrlo lijep spektar, i sa strane rijetkih slova, i sa strane vrijednosti za rješavača):
SOVA MOČVARICA
MAĐARSKA VIŽLA
TRIPO KOKOLJA
OBREDNA PRAKSA je funkcionalna 13-ica, nije tu da ikoga oduševi, već da popravi tehničku ocjenu. Bez crnih polja u prvom stupcu je uvijek plus.
4) Još nekoliko dobrih pojmova: OKLOPNIK, BRATIĆ (otprilike jednako dobro kao i OKLOPNJAK/BRANIČ), RAZVOD, BONACA, OŽILJAK,GALOP, ŽANR ajde može i JAŠITELJI i OŽIVITELJ, nije uobičajeno, ali je svježe.

Loše:

1) Gornji desni izlaz iz bjeline: ovo je točka u kojoj je trebalo razmisliti o izvlačenju jednog od 4 nosiva pojma van i pokušaju drugačije kombinacije
2) Puno (ali stvarno puno!) opskurnih imena: ja ovo ne volim, moja baka ovo ne voli, koliko god pojednostavnili opise, od ovoga rješavači gunđaju i počnu misliti da je enigmatika žestoka ezoterija: DAMIL, AONIO, LATIF, IMON, LALANG, IFA, VIVOD: najslabiji dio križaljke (odnosno, ovo najviše kvari dojam)
3) Još malo opskurnih stvari (ovo je i na prošlom prvenstvu bilo vidljivo kod križaljke sa, ako se ne varam, MAtthewom MCConaugheyem, ovaj put su problem uglavnom imena, ali ima i još par manje vrijednih pojmova): ŽAKO, IŽOP
4) E sad, da malo oživim svog unutarnjeg Nedjeljka: ovo je križaljka koju ja u ovom obliku ne bih pustio: naime, uobičajeno je da u hrvatskim križaljkama zadržimo strana slova, i ne sviđa mi se što je Piña colada uvrštena kao PINA COLADA, iako je kod nas prisutno i jedno i drugo. Ali zažmirit ću (ja ne vjerujem u diskvalifikacije), praviti se da je RITON RIT-crno polje-ñ i završiti gdje sam i počeo: malo bolje od Zdenka, ali iza ostalih do sada viđenih radova!

Tonci M је рекао...

P.S. blogogazda, pa daj i ti svoj uvid, a ne samo : "sviđa mi se" :D Malo hrabrosti u iznošenju mišljenja, pa da vidiš kako skače broj čitanja :)!
NEkad i mali komentar, tipa uočavanje da se može skinuti crno polje ili uvrstiti bolji pojam, može potaknuti vrlo konstruktivnu raspravu.

Slavko Bovan је рекао...

Obećavam, ali malo kasnije. (Takođe, treba da odgovorim i na desetak mejlova koji su mi danas stigli).
Trenutno sam u malog vremenskoj stisci jer treba završiti neke stranice za EKK saradnju, a drugim okom gledam fudbal (Urugvaj- Egipat).
Ako bude sve kako treba, večeras ću imati vremena za sve pa i na detaljnije komentarisanje.

Slavko Bovan је рекао...

Ipak neću imati vremena za detaljniju i iscrpnu analizu. Tonči to sasvim dobro radi. Mogu samo kazati da ja, obično, gledam "gotov proizvod" u cjelini, sa svim vrlinama i manama. Zato i rekoh da mi se ovo sve dopada. Ponavljam, po mom mišljenju ova križaljka je sasvim dobra. Što se tiče rješivosti na koju Jovan ukazuje, ne bih bio tako oštar. Ne vidim da je ovdje nešto izuzetno nepoznato, ili ako hoćete preciznije, nerješivo