четвртак, 12. јул 2018.

REČ PO RIJEČ (1867)



KARTUŠ
Kartuš ili kartuša je uspravni oval sa ravnom linijom na dnu, koji je u hijeroglifskom pismu Starog Egipta označavao faraonovo ime. Ovakvo označavanje počelo je da se koristi početkom Četvrte dinastije, u vreme faraona Snefrua. Ponekad se kartuš ispisuje horizontalno, i tada je vertikalna linija postavljena sa leve strane.U Starom Egiptu su kartuše nazivali šenu. U epohi demotskog pisma, kartuši su predstavljani parom zagrada i vertikalnom crtom. Od 5 kraljevskih imena, u kartušima su pisani prenomen (tronsko ime) i nomen (ime dato na rođenju).
U prvo vreme kartuši su prikazivali samo imena faraona. Oval oko imena je bio simbolična zaštita od zlih duhova u životu i posle smrti. Kasnije je kartuš postao simbol sreće i zaštite od zla. Stari Egipćani su verovali da oni čije je ime zapisano ne nestaju posle smrti. Ovu funkciju su imali kartuši na pogrebnim sanducima ili sarkofazima.
Izvor: Vikipedija

1 коментар:

Zdravko је рекао...

KARTUŠA je također naziv za glavni dio, "srce", modernih slavina za vodu, čiji je zadatak da precizno reguliše protok i temperaturu vode.