среда, 18. јул 2018.

REČ PO RIJEČ (1873)



OSVETA KRALJICE ANE
“Osveta kraljice Ane” je bio komandni brod engleskog pirata Edvarda Tiča (Crnobradi). Iako ga je koristio manje od godinu dana, taj brod je bio njegovo glavno oružje u zarobljavanju brojnih trgovačkih brodova širom Kariba. Brod se nasukao 1718. kod uvale Beaufort uz obalu britanske kolonije Severne Karoline. Godine 1996. podvodni arheolozi otkrili su ostatke broda za koji se pretpostavljalo da je “Osveta kraljice Ane”, što je potvrđeno 2011. godine.
Tačno mesto gradnje i porinuća broda je nepoznato. Prema jednoj verziji, brod je sagrađen u Velikoj Britaniji 1710. godine, kao fregata za trgovačka putovanja. Tada je dobio ime Konkord. No tada je u toku bio rat za Špansko nasleđe, te je brod već iduće godine zarobljen od Francuza. Brod je preuređen kako bi mogao da sadrži više tereta, te je preimenovan u La Concorde de Nantes. Brod je prodat Španiji, ali je nekoliko godina posle opet vraćen Francuskoj. Tada je prodata trgovcu Reneu Montaudoinu, koji ju je preuredio u brod za prevoz robova.

Sa “Osvetom kraljice Ane”, Crnobradi je oplovio cele Karibe, zarobivši i opljačkavši oko 40 brodova. U maju 1718. Crnobradi je postavio blokadu primorskog grada Čarlstona te je nedelju dana držao grad pod opsadom. Pri tome je zarobio sve brodove koji su pokušali uploviti ili isploviti iz luke. Nakon što je dobio otkupninu, Crnobradi je zaplovio na sever te se “Osveta kraljice Ane”  nasukala na peščani sprud i bila preteško oštećena da bi se mogla popraviti. Crnobradi je plen premestio na jedan manji brod, a deo posade raspustio. Neki istoričari smatraju da je Crnobradi namerno nasukao brod da bi smanjio posadu i povećao svoj deo plena. Osveta kraljice Ane je posle potonula.
Izvor: Vikipedija

1 коментар:

Sneška је рекао...

CILJ OKEAN? E VARASTE!