понедељак, 8. октобар 2018.

ACTA AENIGMATICA (28)



LEKSIKON ZAGONETAČKOG NAZIVLJA
Piše: Stjepan Horvat
Nakon izdavanja „Leksikona zagonetača Jugoslavije“ EU „Čvor“ je planirao pripremiti rukopise za još neke značajne enigmatske knjige. U to se željelo uključiti zainteresirane članove, koji su već do tada pokazali zanimanje za takav rad.
Jedna od takvih knjiga trebala je biti opći leksikon složen od zagonetačkih pojmova, u kojemu bi se na najkraći način opisala osnovna značenja zagonetačkih pojmova. Ne bi se išlo u neku širinu u tumačenju sadržaja pojedinih zagonetaka, ali bi to bila kasnije osnova za izradu pravog zagonetačkog leksikona.
Prikupljao sam brojne nazive zagonetaka iz literature koja mi je bila dostupna, pa sam čak skupljao izreske pojedinih vrsta zagonetaka i to odlagao u posebne registratore. Mislim da je i to negdje sačuvano, no proći će vremena kada ću moći po tome „kopati“. U nekim drugim registratorima naišao sam i na „Abecedni popis mogućih natuknica za Leksikon zagonetačkog nazivlja“, koji sam izradio krajem 1982. godine i poslao na neke adrese zagonetača koji su već do tada pokazali zanimanje za takav rad, kako bih saznao njihovo mišljenje o tom prijedlogu te ih pozvao na suradnju.
Ovaj abecedni popis ima šesnaest gusto tipkanih stranica (onda nije bilo računala ni Worda), a u njemu je pobrojeno točno 958 pojmova koji su mogli poslužiti budućem leksikonu. Mahom su to različiti nazivi zagonetaka, poneke od njih i s nekoliko naziva. Bilo je to jedno od prvih sređivanja zagonetaka po nazivima (u presliku jedna stranica popisa!). Kako je vidljivo, npr. magična križaljka imala bi opis pod opetovna križaljka, a mogla se usporediti i s čarobnom križaljkom. Tu su već bili predlagani i neki novi nazivi koji bi se standardizirali, kao na primjer: množenka bio bi novi naziv za množidbeni kriptogram ili kriptogram množenja kako se najčešće nazivao.

Želja mi je bila da zajedničkim snagama „napišemo“ taj leksikon, pa još i danas imam tu želju, a moglo bi se koristiti i s internetom, pa ako ima zainteresiranih na tom radu, neka mi se jave (stjepan@cvor.hr). Moglo bi se na blogu pokrenuti takvu jednu rubriku u kojoj bi svojim raspravama, sugestijama, prijedlozima, zapisima o nekim zagonetkama sudjelovali i pratitelji bloga. Znam da je to danas teško, malo je vremena, ali ipak valjalo bi pokušati. I nekada smo pokušavali, pa su ostali i neki tragovi za nama.

Tu je i faksimil odgovora Borisa Antonića, po meni jednog od vrhunskih zagonetačkih stručnjaka za pitanje zagonetačkog nazivlja, možda malo konzervativnog, ali svakako značajnog autora, koji je dugi niz godina kroz svoje „Odgovore uredništva“ u „Čvor križaljci“ utirao put stvaranju modernog zagonetačkog nazivlja.

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

U Bjelovaru je "zapečaćen" dogovor da ova rubrika ide do (makar) 100. izdanja. Doduše, Štef je bio malo skeptičan. Parafraziram: "Da li to uopće nekoga interesira?".

Rekoh mu ono što i vi dragi čitaoci znate - Ovo je zlata vrijedna rubrika. Kao adminastrator bloga imam uvid u broj čitanja. Vrlo je čitano, skoro da je recipročno proporcionalno sa brojem komentara :)

Dejan Minić је рекао...

Može li neko da odgovori, šta je ˝Linijski rebus˝, ovde je pod brojem 376?

Dejan Minić је рекао...

Možeš i ti, Slavko:)

Slavko Bovan је рекао...

Slavko trenutno radi pet stvari istovremeno, te ne zna ni kako mu je ime, a kamoli šta je linijski rebus. (Znam šta je linijski taksi).
PS. Nešto sam vickast večeras (vidi moj komentar uz izvjesno rebusanje!).

Dejan Minić је рекао...

Ahahahaha, namerno te diram, a to je verovatno ovaj običan rebus sa postavkom koja se pruža sleva nadesno. Možda će Štef pojasniti.

Neki Tip је рекао...

Štef se ispuhao ...počeo spavati... možda kad se dobro naspava nakon ovih zadnjih šest mjeseci i borbe za "Pedeset godina bjelovarskog Čvora". Možda negdje iskopa što se pod tim mislilo. Negdje je bilo zapisano, pa pribilježeno, a što će to biti ... vidjet ćemo... o tome sam upravo pisao da bih želio da otvorimo rubriku u kojoj bi pokušali zajednički definirati neku zagonetku, dati prijedloge po osobnom mišljenju za najbolje primjere i zatim to objaviti u Leksikonu zagonetaka (vjerojatno za cijeli region).

Nedjeljko Nedić је рекао...

Nisam čuo niti vidio linijski rebus.