четвртак, 6. јун 2019.

MILANOV PASIJANS

Milan Sečujski postavlja zagonetno pitanje: kojom rutom treba proći od ZNAČENJA preko PRIRODE do MUKLOSTI?

11 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Rješavači, ljubitelji pasijansa, šta je zapelo?

Andon Koloski је рекао...

Prvi deo:
Z Z P P O P P
N R E R P E R
A A Č I I R I
Č Č E Č R I R
E E NjA A O O
NjNjA NjNjD D
E E R E E A A

Tu smo.Krenuo sam od ZAPAD prema...

zarptica.53 је рекао...

Evo druge polovine: PRIRODA-PIKADOR-KOPITAR-KOSITAR-SKITALO-OKULIST-
MUKLOST.

Milan S. је рекао...

Samo po sebi je u redu, ali ne odgovara konačnom rešenju, ispalo bi da je drugi deo rute ITSOK (and it's not OK :)).

zarptica.53 је рекао...

ЗАПАД-ИСТОК
ЗНАЧЕЊЕ-ЗРАЧЕЊЕ-ПЕЧЕЊАР-ПРЕДАЊЕ-ДРИПАЊЕ-ПЕРИОДА-ПРИРОДА-ПИКАДОР-ДОПИСАК-ПОТИСАК-СКИТАЛО-ОКУЛИСТ-МУКЛОСТ

Milan S. је рекао...

Druga polovina je sada OK (to je i rešenje koje sam imao na umu), a što se prve polovine tiče, Andonova je korektna (ta je i zamišljeno rešenje), dok u ovom predlogu imamo DRIPANJE, koje nisam našao ni u RMS ni na HJP.

Dakle, od dve polovine imamo:

ZNAČENJE
Zračenje
pečenjAr
Pričanje
opirAnje
perioDa
PRIRODA
pIkador
dopiSak
poTisak
skitalO
oKulist
MUKLOST

Hvala na učešću!
Milan

Andon Koloski је рекао...

Milane,
hvala i tebi na ovakvim enigmatskim poslasticama.Mislim da je dobro ove i ovako prezentirane pasijanse koje sastavljaš, da pošalješ nekom etabliranom enigmatskom časopisu KVIZORAMA/FENIKS/KVISKOTEKA/ENIGMA...Tako,biće ostavljen trag za sva vremena.A, možda si to već i uradio.
Naravno, ovaj internetski način publikovanja je brže dostupan širem auditorijumu u realnom vremenu.
Pozdrav!

Milan S. је рекао...

Nisam, ali ideja je vrlo dobra, zahvaljujem! Sa vrlo ograničenim iskustvom u objavljivanju po časopisima, ne znam koji od predloženih časopisa prihvata radove koji su se već pojavili na netu, ali informisaću se.

zarptica.53 је рекао...

Što se tiče pojma DRIPANjE, evo jednog tumačenja u 890 pominjanja na Google-u: "Dripanje (eng. Dripping): kapanje kapljica e-tekućine direktno na atomizer. Mnogi proizvođači savjetuju izbjegavanje ovog načina korištenja .." Slažem se da je lepša kombinacija do koje je došao Andon.
Radi izbegavanja višeznačnosti rešenja bilo bi dobro da se koristi obrojčavanje, kako je to predloženo u diskusiji o pasijansu na ovom blogu. Bilo bi to veliko olakšanje potencijalnim rešavačima. Taj princip primenio sam u svom izdanju "Najsveska" iz 2003. godine za sve "pasijans petice", što se pokazalo uspešnim potezom.
Uživao sam u rešavanju!
Pozdrav, Milane!

Andon Koloski је рекао...

Žarko,
naravno, obrojčavanje pasijansa vodi do lakšeg puta ka rešenju.To, po meni, bi dovelo do umanjivanje užitka pri rešavanje samog pasijansa.
Eventualna višeznačna rešenja predstavljaju "poen plus", naravno, ako ispunjavaju osnovna dva,tri pravila pasijansa, i konačne rešenje, ako ga ima.
Pozdrav!

Milan S. је рекао...

Kad pravim pasijans, izvori su mi RMS, HJP, Šipka i Vujaklija, mada svi oni, pogotovo poslednja dva, sadrže i imenice koje su suviše opskurne za kvalitetan pasijans. Mimo toga, u pasijans bih stavio jedino još neki smislen deminutiv ili augmentativ.

Što se "dripanja" tiče, pogledao sam i ja na internetu, imao sam inicijalno prijavljenih 729 pogodaka, ali već posle 57 dobio sam poruku da su "ostali pogoci izostavljeni jer su slični već prikazanim" - drugim rečima, tih 729 je u stvari 57. Zatim, od tih 57, 20 ih je bilo na slovenačkom, a među ostalima bilo je i par grešaka (npr: "d) ripanje"). Definitivno postoje ljudi koji ovu reč koriste u smislu "kapljanje", uglavnom u kontekstu elektronskih cigareta, a i oni koji je poistovećuju sa "dripačkim ponašanjem", ali nisu se baš omasovili. Samo upozoravam da 700 ili 800 pogodaka na Guglu ne mora odmah da znači da je reč prihvatljiva.

Složiću se sa stavom da numeracija pasijansa previše olakšava rešavanje (treba otkriti samo koje slovo "fali", a redosled je fiksiran), ali i sa stavom da višeznačnost rešenja nije prednost, nego mana pasijansa. To je, između ostalog, i bio jedan od motiva za moj pokušaj uvođenja konačnog rešenja kao elementa pasijansa. Vrlo često ono zaista dovede do jedinstvenog rešenja po nekim strogim jezičkim kriterijumima (kao u ovom slučaju - odnosno, bar niko nije predložio drugo rešenje), mada ni za to nema garancije - recimo, u onom pasijansu sa Lavljim vratima, i VASILJAK i VISALJKA imali bi LJ na pravom mestu.