понедељак, 29. јун 2020.

ACTA AENIGMATICA (117)



ZAPJEV ČVORAŠA
Enigmatsko udruženje Čvor imalo je svoje svečane pjesme – himne, u dva navrata.
Prvi puta je po ideji čvoraša Slavka Peleha (1937.-2020.) tekst napisala Zagrepčanka Blanka Chudoba (1896.-1989.), hrvatska književnica, autorica brojnih tekstova za zabavne melodije drugih skladatelja i pjevača. Ona je bila supruga Dinka Chudobe (1893.-1959.), novinara, humorista i zagonetača, te majka Mladena Chudobe (1921.-1945.), vrsnog zagonetača, poginulog u bombardiranju Slavonskog Broda 1945. Glazbu je skladao dobro znani zagrebački orguljaš i i harmonikaš Roman Butina (1937.-2004.). Melodija je bila snimljena na kasetu za kasetofon i prvi put je javno izvedena na VII. susretu zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima 7. rujna 1975. godine. Želja je bila da se Zapjev čvoraša izvodi prigodom svakog velikog okupljanja čvoraša, no to se nije u potpunosti ostvarilo.
U okviru IV. međunarodnog susreta zagonetačkih urednika održanog u Bjelovaru 19.-21. svibnja 1978. godine ponovo je izvedena na otvaranju tog međunarodnog druženja. Na žalost, vrpca sa zapisom melodije je zagubljena (no postoji nada da je sačuvana u ostavštini Slavka Peleha). Tekst melodije glasio je:
ZAPJEV ČVORAŠA
Dobro nam došli svi zagonetači,
neka se čuje naš složni zbor!
Crno-bijelih polja zov nas privlači,
razmrsit treba svaki čvor!
Okomito, vodoravno
puno pojmova je svih,
al´ je svakom od nas glavno
da savlada redom njih.
Dok razbibrigu zagonetke nude
uvijek u svaki slobodni čas,
usto još i želju za znanjem bude
stog radost one su za nas!
Zagonetači, radost one su za nas…!

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovo mi je prvo saznanje da je ova pjesma postojala.

Neki Tip је рекао...

Pok. Slavko Peleh je inzistirao na takvim "sitnicama". Sve je to trebalo pridonijeti ozbiljnijem shvaćanju enigmatike kao društvene djelatnosti. Na žalost, ni sami zagonetači ne drže do svoje zanimacije i sve gledaju kroz prizmu "rekordne bjeline".

Belirac је рекао...

Ni ja se više ne sjećam te pjesme, a vjerovatno sam bio na skupu kad je izvedena. Zato je ova rubrika dobro došla da nas podsjeti kako je nekad bilo...